Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Десетте читалища в община Балчик очакват изпълнение на общинската субсидия през 2022

Снимка: НЧ

Пламен Банчев остава начело на Общинското читалищно сдружение след проведено отчетно-изборно събрание на неправителствената организация. Запазва се и Управителният съвет от трима членове, в състава му влизат още  Елица Стайкова - секретар на НЧ „Васил Левски“ - Балчик, и Надя Куртева от НЧ „Бачо Киро“ – с. Кранево.

Основната дейност на организацията е да оказва методическа помощ на десетте читалища с осигуряване на програмни продукти за улесняване на работата.

Културните центрове се надяват през тази година проекторамката на бюджета, общинска отговорност, да бъде изпълнена, за разлика от миналата 2021.

Пламен Банчев даде пример с централното читалище „Паисий Хилендарски 1870“, на което доскоро беше секретар. За него м.г. е била записана общинска субсидия от около 130 хиляди лева, но са получени половината, което значително е свило парите за самодейците.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската опера отбелязва 266-годишнината на Моцарт

На 28 януари Държавна опера Варна ще отбележи 266-годишнината на великия Волфганг Амадеус Моцарт (роден на 27 януари 1756) с операта „Вълшебната флейта“. Премиерната постановка на диригента Христо Христов и режисьора Антониу Замфир заслужи аплодисментите на публиката в ММФ „Варненско лято“ и Опера в Летния театър 2021. "Вълшебната флейта",..

публикувано на 27.01.22 в 14:26

Летящите конструкции на Роберт Баръмов

Цененият в Европа и у нас артист, майстор на интелектуалните предизвикателства, търсач на идеи, световно отличен график - Роберт Баръмов - отново присъства в Арт галерия "Папийон" с графична изложба от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022година. С нея се отбелязва и една година без неговото физическо присъствие.  Роберт Баръмов е роден през 1966 във..

публикувано на 26.01.22 в 14:01

За Висоцки във Варна

Днес се навършват 84 години от рождението на руския актьор и бард Владимир Висоцки. Той е роден на 25 януари 1938 г. в Москва, но заради разразилата се в следващите години война и заминаването на баща му на фронта, бъдещият актьор и майка му неколкократно сменят местожителството си. Още като ученик посещава музикална школа, а по-късно и..

публикувано на 25.01.22 в 12:07

Атанас Далчев - поетът на тихата културна революция

"Известен факт от психологията е, че чувството отслабва толкова повече, колкото по се съсредоточава върху него вниманието. За това, струва ми се, грижите на поетите трябва да се насочат не върху чувството, а върху формата." Тове е цитат от сборника с поетично-философски афоризми и критически размисли „Фрагменти“ на Атанас Далчев. Един от най-видните..

публикувано на 24.01.22 в 14:31

Животът е хубав, когато е рокендрол - сборник (с) "Акорди" на Георги Връбчев

Сборникът „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав. "Подписвам се с две ръце под това твърдение. Това е и една от причините последният разказ в този сборник да се казва "Рокендрол". Ние..

публикувано на 23.01.22 в 14:54

Почина маестро Борислав Иванов

Доайенът на българските диригенти - маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен юбилей във Варна беше отбелязан през лятото на 2021 г., почина рано тази сутрин. Това съобщи в профила си в социалните мрежи директорът на ТПМЦ Варна Даниела Димова. Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни..

обновено на 22.01.22 в 16:30

Рали Ралев-Jokozzo с нов сингъл

Рали Ралев е едно от имената на варненската музикална сцена, които обичат да стоят извън светлините на прожекторите. Но през последните 20 години той е неизменна част от същата тази сцена, участвайки като барабанист в редица групи, последната от които е Funkaround. Успоредно с ролята си зад ударните инструменти той развива и самостоятелния си..

публикувано на 22.01.22 в 15:36
Подкасти от БНР