Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тази година няма да има "Варна Лит"

Снимка: @varnalit

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ няма да се проведе през тази година, оповестиха организаторите. Според тях миналогодишното издание на феста с мото „Герои сега“ е пожънал истински успех, но този успех е постигнат въпреки съкратения бюджет в сравнение с предишни години, и то бюджет, предоставен едва 3 дни преди началото на фестивала.

Ето какво още пише в изявлението на екипа на "Варна Лит":

Трудностите в организирането на нещо толкова мащабно и стойностно са немалко. Изисква се много ранна и добра подготовка – буквално с края на всеки фестивал трябва да започват поканите към творците и подготовката на следващото издание, за осигуряване участието на популярни и обичани творци от България и (особено) от чужбина. За да се осигури качествено присъствие на значими автори в класните стаи и като гости на фестивала, за да се наемат подходящи пространства и рекламни площи се изисква ранна подготовка. В същото време сроковете за кандидатстване и одобрение на проектите по варненския общински Фонд „Култура“ не позволяват сигурност в тази насока, а наш основен финансов инструмент са именно средствата от общинския бюджет. Ние правим всичко по силите си да привличаме спонсори, но както знаете сдружението-организатор не реализира печалби от билети по време на външните събития, всички събития са БЕЗПЛАТНИ и достъпни за всеки, срещите в училищата също не реализират приходи.

За да организираме пето издание на МЛФ „Варна Лит“ с интересни теми и изключителни автори-носители на международни награди и издавани в милионни тиражи, е необходим по-голям и сигурен бюджет от предоставяните 15 хиляди лева. Ние винаги осигуряваме средства и от частни дарители, но те са крайно недостатъчни.

В ситуацията, която остана непроменена към днешна дата, е невъзможно да отговорим на все по-големите очаквания на публика и творци и да запазим лицето на „Варна Лит“ такова, каквото го създадохме, тази година няма да кандидатстваме за финансиране от Фонд „Култура“ на Община Варна.

Повече за мотивите и намеренията на организаторите на Международния литературен фестивал Светлана Вълкова разговаря с писателя Захари Карабашлиев:

„Варна Лит” е литературен фестивал, който се проведе за пръв път във Варна през 2017 г. и беше с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Литературата “влезе” в класните стаи на близо 70 училища и извънкласни школи не просто като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица —  тези на най-добрите автори на съвременна детска и младежка литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни 7 дни със "София Менар филм фестивал"

Големият интерес към филмите от програмата на "София Менар" предизвика организаторите от "Позор" да удължат 14-ото издание до 7 февруари. До тогава почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка имат възможността да гледат  онлайн над 40 премиерни заглавия, включени в програмата.  "Вариантите за онлнайн обаномента са различни...

публикувано на 28.01.22 в 10:24

Варненската опера отбелязва 266-годишнината на Моцарт

На 28 януари Държавна опера Варна ще отбележи 266-годишнината на великия Волфганг Амадеус Моцарт (роден на 27 януари 1756) с операта „Вълшебната флейта“. Премиерната постановка на диригента Христо Христов и режисьора Антониу Замфир заслужи аплодисментите на публиката в ММФ „Варненско лято“ и Опера в Летния театър 2021. "Вълшебната флейта",..

публикувано на 27.01.22 в 14:26

За Висоцки във Варна

Днес се навършват 84 години от рождението на руския актьор и бард Владимир Висоцки. Той е роден на 25 януари 1938 г. в Москва, но заради разразилата се в следващите години война и заминаването на баща му на фронта, бъдещият актьор и майка му неколкократно сменят местожителството си. Още като ученик посещава музикална школа, а по-късно и..

публикувано на 25.01.22 в 12:07

Атанас Далчев - поетът на тихата културна революция

"Известен факт от психологията е, че чувството отслабва толкова повече, колкото по се съсредоточава върху него вниманието. За това, струва ми се, грижите на поетите трябва да се насочат не върху чувството, а върху формата." Тове е цитат от сборника с поетично-философски афоризми и критически размисли „Фрагменти“ на Атанас Далчев. Един от най-видните..

публикувано на 24.01.22 в 14:31

Животът е хубав, когато е рокендрол - сборник (с) "Акорди" на Георги Връбчев

Сборникът „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав. "Подписвам се с две ръце под това твърдение. Това е и една от причините последният разказ в този сборник да се казва "Рокендрол". Ние..

публикувано на 23.01.22 в 14:54

Почина маестро Борислав Иванов

Доайенът на българските диригенти - маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен юбилей във Варна беше отбелязан през лятото на 2021 г., почина рано тази сутрин. Това съобщи в профила си в социалните мрежи директорът на ТПМЦ Варна Даниела Димова. Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни..

обновено на 22.01.22 в 16:30

Рали Ралев-Jokozzo с нов сингъл

Рали Ралев е едно от имената на варненската музикална сцена, които обичат да стоят извън светлините на прожекторите. Но през последните 20 години той е неизменна част от същата тази сцена, участвайки като барабанист в редица групи, последната от които е Funkaround. Успоредно с ролята си зад ударните инструменти той развива и самостоятелния си..

публикувано на 22.01.22 в 15:36
Подкасти от БНР