Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Градската художествена галерия във Варна с нов директор

Градската художествена галерия във Варна има нов директор. Доротея Павлова наследява поста от изкуствоведа Пламена Рачева. Сред основните й приоритети са дигитализация на фонда на галерията, образователна програма за формиране на публики. 

Ще се постарая да продължа традицията на галерията, която има 70-годишна история, да продължа това, което е постигнато от предишните директори и заедно с екипа да го доразвием, посочи тя по време на гостуването си в предаването за култура "Гравитация нула".


Доротея Павлова е родена на 15 март 1976 г. във Варна. Завършва специалност „Културология” в СУ „Св. Климент Охридски” - София, защитава магистърска степен в специалност “Теория на изкуството” в Нов български университет – София. Специализира културна и социална антропология в СУ „Св. Климент Охридски”. Трудовият си път започва през 2004 г. като галерист в галерия „Актив Арт” – Варна, където организира цялостната дейност на галерията.

 През годините е организатор, куратор, участник и ръководител на проекти на галерията и партньорски организации. От 2016 г. става част от екипа на Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, където работи като уредник . Нейна инициатива е образователната програма за деца във Варненската галерия. Въвежда музейната рубрика „Пространства на паметта”. Работи по проекти на галерията като фестивали и симпозиуми, участва в подготовката на проекти за финансиране и популяризиране на музейната дейност. Аранжира и открива експозиции. 

 Сред проектите на Доротея Павлова като уредник са изложби на Янко Маринов, Стоян Цанев, Александър Капричев и др. Организира и сборни изложби с произведения на Милко Божков, Веселин Начев, Альоша Кафеджийски, Кина Петрова, Мария Чакърова, Георги Йорданов, Васил Василев, Димитър Борисов, Лора Маринова, Валери Чакалов, Владимир Иванов, Иван Иванов-Ивани, Илия Янков и др. 

Уредник е и на голямата експозиция „Художници от фонда на галерията” по повод 70 години от откриването на Постоянната художествена галерия във Варна. 

 Доротея Павлова участва в научни конференции, нейни публикации излизат в бюлетина на СБХ, в специализирани сайтове за изкуство и култура, както и в сайта на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Доротея Павлова е член на Експертния съвет и на Фондовата комисия на ГХГ – Варна. Участва като член на жури в проекта „Архитектурното наследство на Таляна” на Сдружение с нестопанска цел „Таляна”. Член е на Управителния съвет на Сдружение на художниците – Варна. От началото на 2022 г., след спечелен конкурс, Доротея Павлова е директор на ГХГ - Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската опера отбелязва 266-годишнината на Моцарт

На 28 януари Държавна опера Варна ще отбележи 266-годишнината на великия Волфганг Амадеус Моцарт (роден на 27 януари 1756) с операта „Вълшебната флейта“. Премиерната постановка на диригента Христо Христов и режисьора Антониу Замфир заслужи аплодисментите на публиката в ММФ „Варненско лято“ и Опера в Летния театър 2021. "Вълшебната флейта",..

публикувано на 27.01.22 в 14:26

Летящите конструкции на Роберт Баръмов

Цененият в Европа и у нас артист, майстор на интелектуалните предизвикателства, търсач на идеи, световно отличен график - Роберт Баръмов - отново присъства в Арт галерия "Папийон" с графична изложба от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022година. С нея се отбелязва и една година без неговото физическо присъствие.  Роберт Баръмов е роден през 1966 във..

публикувано на 26.01.22 в 14:01

За Висоцки във Варна

Днес се навършват 84 години от рождението на руския актьор и бард Владимир Висоцки. Той е роден на 25 януари 1938 г. в Москва, но заради разразилата се в следващите години война и заминаването на баща му на фронта, бъдещият актьор и майка му неколкократно сменят местожителството си. Още като ученик посещава музикална школа, а по-късно и..

публикувано на 25.01.22 в 12:07

Атанас Далчев - поетът на тихата културна революция

"Известен факт от психологията е, че чувството отслабва толкова повече, колкото по се съсредоточава върху него вниманието. За това, струва ми се, грижите на поетите трябва да се насочат не върху чувството, а върху формата." Тове е цитат от сборника с поетично-философски афоризми и критически размисли „Фрагменти“ на Атанас Далчев. Един от най-видните..

публикувано на 24.01.22 в 14:31

Животът е хубав, когато е рокендрол - сборник (с) "Акорди" на Георги Връбчев

Сборникът „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав. "Подписвам се с две ръце под това твърдение. Това е и една от причините последният разказ в този сборник да се казва "Рокендрол". Ние..

публикувано на 23.01.22 в 14:54

Почина маестро Борислав Иванов

Доайенът на българските диригенти - маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен юбилей във Варна беше отбелязан през лятото на 2021 г., почина рано тази сутрин. Това съобщи в профила си в социалните мрежи директорът на ТПМЦ Варна Даниела Димова. Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни..

обновено на 22.01.22 в 16:30

Рали Ралев-Jokozzo с нов сингъл

Рали Ралев е едно от имената на варненската музикална сцена, които обичат да стоят извън светлините на прожекторите. Но през последните 20 години той е неизменна част от същата тази сцена, участвайки като барабанист в редица групи, последната от които е Funkaround. Успоредно с ролята си зад ударните инструменти той развива и самостоятелния си..

публикувано на 22.01.22 в 15:36
Подкасти от БНР