Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стоян Радев Ге. К.: Зрителят има нужда да му се подскаже къде е неговото копче на емоционалността

Пиесата „КЪРВАВА СВАТБА“ на най-значимия испански поет и драматург на XX век Федерико Гарсия Лорка е втората от селската трилогия, която режисьорът Стоян Радев Ге. К. поставя на Варненска сцена. Пиесите са вдъхновени от истинския живот на андалуските цигани в белите пещерни селца с техните сурови, патриархални традиции и ярък, страстен, опожаряващ характер, народни танци и музика край огъня с ветрила и кастанети до зори! Красивият южняшки народен танц ще бъде претворен на сцената с хореографията на Татяна Соколова, музиката, нежна и въздействаща, е на един от най-награждаваните театрални композитори Калин Николов, а прекрасните костюми и естественият декор на пещерите и планината са поверени на Даниела Николчова.
В премиерата на „КЪРВАВА СВАТБА“ ще дебютират на 100-годишната сцена на ДТ“Стоян Бъчваров“ актьорите Миглена Везирова, спечелила кастинга за ролята на Магдалена и Александър Евгениев, специално поканен да гостува за ролята на Леонардо.

Премиерата е на 18 и 19 януари 2022, 19.00часа, Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Интервюто на Светлана Вълкова със Стоян Радев Ге. К. бихте могли да чуете в прикачения звуков файл:

- Какво има в драматургията на Лорка, което прави публиката много емоционална?

- Не знам. Лорка е емоционален човек и автор. Всичко. Интересността на историите, които разказва, начинът, по който ги разказва, неговата поетичност. Изключителната му способност една много банална история, каквато е кървава сватба, взета от живота, с историята по действителен случай, да бъде превърната в мегапоезия. Чувствена, романтична, страстна. Персонажи, на които не могат лесно да им бъдат сложени знаците, табелките, този е такъв, тази е такава. Смятам, че за всеки човек това са интересни теми и вълнения.

- Близо ли си до текста на Лорка, или имаш някаква собствена интерпретация?

- Не. Изцяло е текстът на Лорка. Нищо не съм пипал, редакциите са минимални. Ползваме стар превод на Лъчезар Мишев, който ми харесва заради архаичността на изказа.

- Имаш афинитет към младите колеги във варненския театър... Тук отново ли е така?

- Централните роли, ако може да се каже, че има такива..., защото са равнопоставени 12-те роли, но всички са прекрасни: Христина Джурова, Станислав Кондов, Александър Евгениев, Велизар Емануилов и Недялко Стефанов, Теодора Михайлова, Миглена Везирова и разбира се момичетата от моето поколение: Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Милена Кънева, а и Пламен Димитров.

Огън гори, изпепеляващо слово шепти, танци и музика възпламеняват душата! Любов! Страст! Каква ще бъде съдбата на едно влюбено момиче с портокалово клонче в косите? Какво ще му нашепват Луната, Смъртта и Сънят и ще се вслуша ли то в съветите им? Слънчевите пещери в планината на Андалусия и малкото бяло селце плачат за младите, погубени души.

"КЪРВАВА СВАТБА"от Федерико Гарсия Лорка
превод Лъчезар Мишев
по действителна история


режисьор Стоян Радев Ге.К.
художник Даниела Николчова
композитор Калин Николов
хореограф Татяна Соколова
фотограф Ангел Жечев
графичен дизайн Славяна Иванова

В ролите:
Адела, невеста - ХРИСТИНА ДЖУРОВА
Виктор, жених - СТАНИСЛАВ КОНДОВ
Леонардо - АЛЕКСАНДЪР ЕВГЕНИЕВ
Мария, майка на Виктор - ВЕСЕЛИНА МИХАЛКОВА
Хуан, баща на Адела - ПЛАМЕН ДИМИТРОВ
Магдалена, съпруга на Леонардо - МИГЛЕНА ВЕЗИРОВА
Долорес, тъща на Леонардо - МИЛЕНА КЪНЕВА
Пруденсия, слугиня на Адела - ГЕРГАНА АРНАУДОВА
Енрикета, съседка - ДАНИЕЛА ВИКТОРОВА
Луната - НЕДЯЛКО СТЕФАНОВ
Смъртта - ТЕОДОРА МИХАЙЛОВА
Сънят - ВЕЛИЗАР ЕМАНУИЛОВ


ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният куклен фестивал "Златният делфин" - от 1 до 7 октомври във Варна

XVIII Международен куклен фестивал "Златният делфин" ще се проведе от 1-ви до 7-ми октомври във Варна. Домакин е Държавен куклен театър Варна. Билетите за всички представления вече са в продажба - онлайн:  http://vnpuppet.com/купи-онлайн/  или на касата на Кукления театър, ул. "Драгоман" 4.  Програма на XVIII Международен куклен фестивал "Златният..

публикувано на 28.09.22 в 14:26

Млади музиканти с европейска кариера ще изнесат концерт в Добрич с вход свободен

Проектът „Нова музикална сцена“ представя талантливата цигуларка Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан на 28 септември от 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Млади изпълнители, които вече имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са основно творби от френски и..

публикувано на 28.09.22 в 11:07

„България нашир и длъж“ оживява по-красива от всякога в новата книга от пътешественика и фотограф Иван Панкев

„България нашир и длъж“ оживява по-красива от всякога в новата книга от пътешественика и фотограф Иван Панкев Авторът на „Планините на България“ се завръща с нов луксозен албум със снимки и 31 пътеписа от различните краища на страната ни. С авантюристичното издание на „Планините на България“ пътешественикът и фотограф Иван Панкев преведе читателите..

публикувано на 28.09.22 в 10:50

"Светлината от брега" изложба живопис на Огнян Георгиев в галерия "Арт Маркони"

Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба Огнян Георгиев му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко възхитителни платна на култови фарове по българското крайбрежие: любимият фар на Шабла, Ахтопол, Емине, Свети Иван, Варна… Названието..

публикувано на 28.09.22 в 10:39
д-р Чавдар Ангелов

Сборник "Храм-паметник Рождество Христово край Шипка" представят във Варна

Представяне на сборника „Храм-паметник Рождество Христово край Шипка“ се състои днес в сградата на Музея на Възраждането във Варна. В книгата са включени научни доклади и изследвания, посветени на изграждането и историята на храма. Повече за идеята на сборника и историята на построяването на храма, чуйте от д-р Чавдар Ангелов – директор на..

публикувано на 27.09.22 в 16:31

МФФ "Море от ритми" отново в Балчик на 21 септември 2023

Голямата награда, на кмета на община Балчик, в тазгодишното 12-о издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“ спечели фолклорен танцов театър  "Родина" при НЧ "Отец Паисий - 1934" - гр. Варна с р-л Даниела Колева. Съставът се представи на фолклорния форум от 22 до 25 септември в Белия град в раздел „Обработен фолклор“, в категорията танцови..

публикувано на 25.09.22 в 16:00

Във Варна основаха Фестивална академия

Фестивална академия беше основана във Варна. Това е гражданска неформална инициатива, в която участват публични институции и обществени медии, включително БНР-Радио Варна, които имат отношение към съхраняване паметта на града.  Най-важната задача на Академията е да създаде и приложи система за оценяване на фестивалите и другите културни активности,..

публикувано на 24.09.22 в 16:59