Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пламен Гутинов: Обичам да снимам живия живот

| обновено на 17.01.22 в 10:22

Срещаме ви с фоторепортера Пламен Гутинов, чиито снимки дълги години бяха на страниците на вестник "Черно море" във Варна, а след закриването на изданието работи за сайта parallel43.bg. Започва да се занимава активно с фотография от 1997 година. Но след курс за фоторепортери през 2009 намира своето място в тази област.  За себе си разказва, че обича да снима непринудени ситуации от реалния живот. От него започва и пътят му до фотографията. Работи в сферата на туризма и обслужването, когато започва да снима за удоволствие. За срещите си с хората на улицата, за живия контакт и за уловения неповторим миг от живота Пламен Гутинов разказва пред Любомир Бенковски-Бенджи и Светлана Вълкова в рубриката "ОбективНо" на предаването за култура "Гравитация нула".

Какво значи да си работил в сферата на туризма?

Работех като пицар до хотел "Рила" на Боровец и срещу нас имаше фото. Фотографите често идваха да хапват пици и спагети. И като свърши сезонът, тръгнах с тях за морето. Аз на подсъзнателно ниво се увличах от фотография, но сякаш повече се занимавах с рисуване преди това.

Баща ми беше донесъл увеличител от СССР и снимах със "Зенит" и още тогава ми харесваше, но повече наблягах на рисуването. След казармата обаче попаднах на едно чуждоезично списание и много се впечатлявах от фотографите, които публикуваха в него. Тогава снимах на морето, по плажа. Стремях се да снимам хората, когато не ме гледат. На Боровец снимах например по завоите как хората карат ски.

Това прилича малко на спортна фотография.

Да, снимах и тези, които карат ски с шейните. Може би подсъзнателно съм търсил фоторепортажа.

Какво те накара да се запишеш на курс за фоторепортери?

Аз отдавна исках, но не знаех как. Дойдох във Варна при моята любима и след няколко дни видях в интернет обява за такъв курс - първият в България и набързо се записах.

Аз обичам живия живот. Не обичам да снимам нещо, което е подредено и нагласено в студио. Не ме влече това. Предпочитам да се разходя и да намеря странна снимка.

А екстремни неща обичаш ли?

Да. Много обичам. Отидох с един сноуборд и ски учител на връх Мусала и се спуснахме оттам

А във фоторепортерството снимал ли си в такива екстремни условия?

Е, във война не съм снимал.

А би ли го направил?

Мисля, че е крайно. По-скоро бих снимал дива природа.


Както да отидеш до Америка.

Сестра ми беше там и ми направи такова турне за 20 дни. Десет от тях бях в Сан Франциско.

За кратко време видях секвоевите гори, ходих до Долината на виното, до Гранд Каньон.

Кажи сега как се загуби на Гранд Каньон?

Не се загубих, просто се поувлякох. Походих час и половина през нощта, за да вляза навътре в каньона и по едно време се замислих да не стане някоя грешка като срещна някоя пума. А сестра ми сложила трекинг на телефона и по едно време гледа сигналът изчезва.... На сутринта направихме бърза обиколка с автобус на тераси с панорама като за туристи. Не е същото. Доволен съм, че избягах през нощта за снимки, но после трябваше много да се извинявам.


Доста хора си снимал в Америка...

Там правих това, което правя и във Варна. Просто си избирам дестинация и вървя 10-15 километра. Имах някакви долари в джоба с идеята, че ако не успея да снимам някого доброволно, за да го убедя, ще му дам някой долар. Защото повечето са такива хора от улицата. Един например лъскаше обувки и ми вика: "Аз съм най-добрият в света, така че трябва да ми платиш нещо..."

Работата ми в курортите много ми помогна в общуването. Трябваше така да ги накараш да ги снимаш, че и бързо за час да отида до фотото да ги направя на машината и после да им ги предложа и те да си ги купят. Та там се научих да снимам. 

Да, това е много важен елемент от фотожурналистиката.

Понякога хората не те разбират и се дразнят. Трябва да знаеш кога да спреш.


Имаше ли съпротива от страна на хората, когато ги снимаш?

Като в България беше. Има такива, които са свикнали да бъдат снимани, а други - не. Градът е такъв, че има много туристи и като цяло е нормално да се снима. Освен това Сан Франциско не е типичният американски град. По-европейски е някак си.

Американските полицаи как се отнасят?

Аз знаех, че не трябва да ги снимам. Ставах сутрин и обикалях сам. Най-труден за снимане беше мостът, защото постоянно имаше мъгла, която го закриваше или целия, или частично. Но с бустер накрая от третия път успях.

Тази дума е много популярна напоследък.

Бях си наумил, че не може да стоя 20 дни и да не снимам моста. За мен беше интересно, защото аз за първи път излизах от България и то на чужд континент.

Може би това прави погледа по-изострен.

Много добре съм го уловил духът на града. Върнах се с 4000 снимки.

Мислил ли си да реализираш изложба?

Да, но това струва пари. За да изкараш 60-70 големи копия трябват средства. В същото време ако това не стане в рамките на годината,  снимките ще остареят. 

Сега е моментът да кажем, че който иска, може да помогне финансово изложбата да се случи и варненци да видят Сан Франциско в твоите снимки.

Този град страшно много прилича на Варна като локация. Те имат залив, а ние мост. Това ми направи впечатление как като се грижим за града можем да станем точно като тях, а с най-старото злато даже може да дръпнем и повече. Те са от всички краища на планетата. Но хората знаят, че трябва да се грижат за града си.

Коя е любимата ти пица?

Шунка, гъби и кашкавал, но понякога може и топено сирене, кисели краставички или прясна зелена чушка на кръгчета.

А тесто месиш ли си?

Да кажем, че съм си харесал една фурна и съм много доволен и си купувам оттам.

Тънка ли трябва да е пицата?

Хубавата трябва да е тънка.

  

Пламен Гутинов разказва пред Любомир Бенковски-Бенджи и Светлана Вълкова в рубриката "ОбективНо" на предаването за култура "Гравитация нула":


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от..

публикувано на 16.05.22 в 08:58
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Правителството има още три месеца

Управляващата коалиция и през изминалата седмица показа, че не работи. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” социологът Антоний Гълъбов.   По думите му коалицията не може да постигне съгласие, да взима решения и съответно да носи отговорност за тях. Гълъбов даде като пример двете експертни заседания, които трябваше да..

публикувано на 14.05.22 в 13:04

Fernando Ribeiro (MOONSPELL): "Войната е престъпление"

Интервю с Fernando Ribeiro ( MOONSPELL ) Концертният живот в „нашата мила, родна страна” започва лека-полека да си връща старата форма. Лятото, например, изглежда концертно-лудо, но и преди това феновете има с какво да задоволят жаждата си. Съвсем скоро, на 14 май, MOONSPELL, DARK TRANQUILLITY, ENSIFERUM, PYOGENESIS и родните..

публикувано на 13.05.22 в 11:12

Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH): "Изграждането на собствен стил е много важно"

Интервю с Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH) Само след няколко дни София ще бъде домакин на втория „Sofia Drunm Fest”. Датата е 15 май. Това е събитие, на което чужди и български барабанисти представят своите умения и разкриват тайни от професионалната си кариера. Организатор е Боян „Bonzy” Георгиев, барабанистът на ODD CREW. А гостите тази година са..

публикувано на 12.05.22 в 14:19

Заекването - от диагноза до лечение

Безплатен онлайн семинар на тема „Заекването“ ще проведе на 14 май 2022 г. Центърът за личностна подкрепа и развитие-Логопедичен център-Варна. Проявата е част от поредица от семинари, които започнаха през март и имат за цел повишаване на информираността на родители, специалисти, педагози и студенти за проблемите и развитието на детската реч,..

обновено на 12.05.22 в 09:30
Библиотеката в село Аспарухово разполага с 6 000 книги

Предизвикателството да си библиотекар на село

Една от основните мисии на библиотекаря е да провокира интереса към четенето и да върне читателите в библиотеката, която дори и във времена на дигитализация и напредване на технологиите, си остава мост между миналото и настоящето. Още по-голямо е предизвикателството да упражняваш професията в по-малко населено място. От близо 2 години Румяна Петрова..

публикувано на 11.05.22 в 10:44
Инж.Калин Николов в лабораторията, в която се извършват анализите на оксиводородни клетки

Система, намаляваща вредни емисии и разхода на гориво, представиха варненски учени

Проектът Decarbonizer , разработен от екипа на варненския статъп Техноватори, цели по-ниски емисии. Това е система за производство на оксиводород, която да бъде инсталирана в двигатели с вътрешно горене. До момента компанията има изработени няколко оксиводородни клетки, чрез които се намаляват отработените газове и разхода на гориво. П..

обновено на 10.05.22 в 16:36