Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европейски средства за рибарската общност на територията на МИРГ Шабла – Каварна – Балчик

Снимка: Албена Иванова

Пет мерки за кандидатстване ще бъдат отворени в началото на годината, едната от които е насочена пряко към трите морски общини в Добричка област – Шабла, Каварна и Балчик, каза изпълнителният директор на местната инициативна рибарска група Нелко Йорданов. Имаме предварителни проучвания на общините, те ще инвестират в инфраструктурни проекти, пряко или косвено свързани с територията, на която работят хората от рибарския сектор. Персоналните идеи ще станат ясни по-късно, до три месеца след обявяването на мерките. Общините могат да подават проектни предложения на стойност до 200 хиляди евро на проект", уточни Йорданов.

Останалите четири мерки са само за бизнеса. Те са насочени към оператори в сектора на аквакултурите, към опериращи в сферата на улова и преработка. Третата мярка е свързана със здраве и безопасност. Това е полезна и хубава мярка за всички опериращи в сектор рибарство, за да могат да се снабдят с оборудване и екипировка, нужна и задължителна за работа в морски условия. Последната мярка - за диверсификация и нови форми на доход и създаване на работни места, тя е по-атрактивна, защото финансираме идеи в широкия спектър на икономиката. Всеки, който се занимава с рибарство и аквакултури и желаещ да разнообрази икономическата си дейност, да включи други сфери, в които може да работи –и туризъм или друго производство, би могъл да се възползва от тази мярка, посочи ръководителят на сдружението.

За общините финансирането е до сто процента, за частния сектор е до 50 на сто безвъзмездна помощ.

Ще се направи опит за отглеждане на риба в Черно море. Това е една от интересните бизнес идеи, заявени пред МИРГ-а. „Предвид това, че рибовъдството у нас е концентрирано във вътрешните водоеми на страната, Черно море има изключителен потенциал за това, а ние освен мидените стопанства нямаме нищо друго изградено в Черно море. Надяваме с чрез нашата стратегия да се направи експериментален и успешен проект за отглеждане на риба. Инициативата е за района на Каварна“, сподели Нелко Йорданов.

Изграждане на инфраструктура, която е пряко свързана с работата на рибарите – като съоръжения за домуване, които липсват, е другото, което председателят на рибарската организация очаква да се реализира.

Повече информация за процедури и срокове заинтересованите могат да следят на сайта на групата   flag-shabla.eu


ВИЖТЕ ОЩЕ

ДАЗД проверява за спазването правата на децата, търсещи международна закрила у нас

Държавната агенция за закрила на детето започва проверка спазват ли се правата на децата, търсещи международна закрила у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват. Проверките ще продължат два месеца. При наблюдението и контрола ще се проследи гарантират ли се висшите интереси на детето, осигурена ли е защита от всички форми..

публикувано на 16.05.22 в 15:39

Доцент Виолин Райков: В човешкия организъм има натрупани микропластмаси

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна.  Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит..

публикувано на 16.05.22 в 15:07

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, повече от година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41

Домашен арест за обвиняемия за изпиране на милиони от АМ „Хемус”

Борислав Колев, обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест. Това реши преди минути Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС. Адвокатът на Колев бе подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд..

публикувано на 16.05.22 в 11:07