Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нено Белчев представя изложбата „Художнико, отрежи езика си”

Изложбата е част от поредицата "ПОКАЖИ МИ ЕЗИКА СИ!", а повечето рисунки са изпълнени с акрилни бои върху черна хартия. Някои са цветни, но повечето са черно-бели. За разлика от заглавието на изложбата, което е перафраза на Матис, рисунките са съвсем непретенциозни, твърди авторът и определя себе си като "свободен електрон, който си бръмчи, ей тъй, без да е в орбита на нещо и без да принадлежи към определено направление в изкуството".
Повече картинки можете да видите на личния профил на Нено Белчев в инстаграм.
"Аз съм видео художник, който се опитва да си намери собствен език т.е да излезе извън видео арт-а", разказва Нено Белчев пред Светлана Вълкова в предаването Гравитация 0 на Радио Варна.

От 2016-а година авторът прави експерименти като, в резултат на които се получава продукт с продължителност близо два часа. По думите му това не е видео арт, не е кино, но не е и анимация. "Реших да продължа да работя върху второ такова нещо, добавя Нено, а резултатът изглежда така:

"Работя с движещ се образ и амбицията ми в следващия ми "филм" е да направя произведение на движещия се образ без движение. Там движението е съвсем минимално. Има анимирани обекти, но те са много семпло анимирани и за това не можем да говорим за анимация. Всичко е нарисувано на ръка. Установих, че мога да вадя кадри от филма, които могат да изглеждат като графичен роман.

Това е първият в света напечатан откъс от филм, който не е филм. Това нещо ми отне година и девет месеца. Имам материал за още 7-8 такива книжки"

Още за изложбата чуйте от художника Нено Белчев в предаването Гравитация 0.


Изложбата може да бъде разгледана до 31.01.2022-а година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

С литературна вечер Гурково почита поета Йордан Кръчмаров, днес се навършват 36 години от кончината му

С възпоменателна вечер от 17,30 часа днес читалище „Свобода-1897“  в Гурково ще почете паметта на поета Йордан Кръчмаров , който е роден в балчишкото село. На 16 май през 1986 г. ни напуска поетът Йордан Кръчмаров, един от най-изявените гурковлии, оставил след себе си лирика, която е национално литературно явление.Гримираният дявол с ангелски одежди,..

публикувано на 16.05.22 в 13:08

130 години „Върви, народе възродени“

Днес се навършват 130 години от създаването на текста на стихотворението „Кирил и Методий“ от писателя, общественика и политика Стоян Михайловски (1856-1927), върху който през 1901 г. композиторът, актьорът, диригентът и капелмайстор Панайот Пипков (1871-1942) пише и музиката. Така се ражда Химнът на българската просвета („Върви, народе..

публикувано на 15.05.22 в 09:28
Eurovision

Украйна е тазгодишният победител в Евровизия

В оспорвана надпревара Украйна стана победител в конкурса „Евровизия“. Рап/фолк групата Kalush Orchestra беше фаворит на букмейкърите за спечелване на тазгодишното издание на историческия певчески конкурс с песента си „Стефания“. Изпълнението ѝ беше високо..

публикувано на 15.05.22 в 05:54

Диригентът Валентина Георгиева: Балчик има много талантливи деца

С флашмоб в центъра на Балчик и премиерно изпълнение на песента „Слънчева светлина“ завърши културно-образователна инициатива. Тя беше реализирана от сдружение "Музикален свят" и учебните заведения в Белия град.  Почти половин година близо 400 деца от детските градини и училищата пееха и танцуваха заедно чрез виртуален мост, за да се..

публикувано на 14.05.22 в 14:17
Парк-музей

Непоказвани експонати представя в изложба Парк-музей "Владислав Варненчик"

Близо 60 експоната представя Парк-музей „Владислав Варненчик“ в изложбата „Отрязъци от миналото. Из ежедневието на българина през османското владичество“, която беше открита днес. Някои експонати се представят за първи път в България и сред тях се открояват много ценни артефакти, каза за Радио Варна директорът на музея д-р Невян Митев...

публикувано на 13.05.22 в 11:42

Намаляват сумата за фонд "Култура" с 200 хиляди лева

Общинският фонд „Култура” от другата седмица започва набиране на предложения за проекти в областта на културата. Срокът за кандидатстване ще е от следващия ден след заседанието на Общинския съвет, което ще бъде на 17 или 18 май, до 10 юни, реши ресорната комисия към местния парламент. Тази година, по изключение, сесията за набиране на проекти..

публикувано на 13.05.22 в 11:31

Танцовият спектакъл "Пътешествие" ни потапя в красотата на модерния балет

В неделния следобед на 15 май, талантите на танцова школа „Балет Мелади” ще потопят варненци и гостите на града в красивите дълбини на модерното балетно изкуство.   Повече от 100 млади танцьори ще вземат участие в спектакъла „Пътешествие” , който ще се проведе на Основна сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” от 14.00 часа.  Спектакълът е..

публикувано на 13.05.22 в 09:51