Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тома Белев: Екоминистерството иска да изкупи дюните по крайбрежието

2
Тома Белев
Снимка: БГНЕС

Да бъдат изкупени дюните, попадащи в терени частна собственост, предвижда Министерството на околната среда и водите. 5440 декара имат собственици, а придобиването на имотите е станало преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който определя дюните като изключително държавна собственост. Това обясни за Радио Варна ресорният зам.-министър Тома Белев.

Той посочи че за няколко десетилетия са направени много заменки. Още при процесите на земеразделяне, най-често със свидетели, дюни са заявявани като земеделски земи, а чрез приватизация са попадали в активите на частни дружества.

Това, което предлага нашият екип, е да бъдат осигурени евросредства за изпълнение на мерки, свързани с възстановяване на качеството на средата в тези зони. Той обясни, че не могат да задължат собствениците да правят разходи за поддържане на качеството на тези екосистеми, но всеки, който има желание може да предложи на държавата техните имоти да бъдат изкупени.

Чуйте интервюто на Валери Великов с Тома Белев:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Запазва се интересът към хоровото изкуство

Запазва се интересът към хоровото изкуство. Това коментира диригентът на Детски хор "Добри Христов" към ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна, Галина Станишева . На 23 май тя беше удостоена с награда Варна като старши учител по музика. " Вече шест години тя съхранява почти 70-годишната история на хора, работи за неговия творчески авторитет и..

обновено на 27.05.22 в 10:55
инж. Пеньо Ненов

Пеньо Ненов, кмет на Бяла: Има драстичен ръст на покупките на имоти в Бяла

Наблюдава се тенденция все повече хора да търсят спокойствието на по-малките населени места. Категорично това важи и за варненската община Бяла. От Ковид пандемията насам и въвеждането на дистанционния начин на работа от вкъщи допринася още повече за отдалечаването от големите градове. Това разказа в интервю за Радио Варна инж. Пеньо Ненов -..

обновено на 26.05.22 в 16:37

Как да нарисуваме портрет на море с Иван Кьосев

Писателят и художник Иван Кьосев представя новата си стихосбирка "Късни стихове". Срещата с читателите е тази вечер, 26.05.22 г. ,от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна. Премиерата ще е съпътствана от изложба на автора. В художественото събитие ще участват  литературоведът д-р Ваня Колева, художникът - проф. Владимир..

публикувано на 26.05.22 в 09:10

Актьорът Стоян Радев: Не вярвам в етикетите

Стоян Радев бе отличен с индивидуалната награда "Варна" в раздел „Театър“ за мощното актьорско превъплъщение и убедителното изграждане на образа на Салиери в постановката "Амадеус". "Не вярвам в етикетите. Не вярвам в това драматургично-театрално определение на положителни и отрицателни персонажи. Всеки персонаж се изявява според обстоятелствата, които..

публикувано на 25.05.22 в 09:05
Председателят на журито на Националния литературен конкурс

Младата писателка Ния Вълнова за "Пръстите на краката" и хората

Ния Вълнова е на 19 години, ученичка е в Първа езикова гимназия във Варна. Тя спечели п ървото място за проза на 25 - ия Национален литературен конкурс „Петя Дубарова“ с разказа „Пръстите на краката“. „Това е един много особен разказ, в който с измамно прости думи, с имитация на детски поглед, но всъщност доста по-вещ, със смели находки, които не са..

обновено на 23.05.22 в 12:19

Теди Кацарова: "Един за друг" ще е следващата моя нова песен

Теди Кацарова е редовен гост в предаването на Доно Цветков "Може би ДА", особено когато има участие във Варна, с усмивка и позитивизъм зарежда всички. И днес спази тази отколешна традиция. И посети първо студио на Радио Варна. "Имам ли теб, аз имам крила" звучи често като поздрав по време на сватбите, които през последните две години ту се..

публикувано на 22.05.22 в 13:26

Режисьорът Свилен Славов: В България се обръща все повече внимание на късометражното кино

Тази събота от 19.00 часа в младежкото алтернативно пространство за култура „РеБонкърс“ е премиерната за Варна прожекция на късометражния филм „Муза“ на младия режисьор Свилен Славов. Той е на 27 години, роден е във Варна, учил е в Англия, а от няколко години живее и работи в София. Въпреки, че лентата вече беше представена в други големи..

публикувано на 20.05.22 в 12:29