Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на изгубеното време в "Младост"

Слънцето прелестно огрява панелните сгради в квартал "Младост". Лек вятър суши прането пред блока. Времето е спряло в делнична дрямка. 

Привидната простота на битието, а зад всичко това: постоянно нарастваща ковид статистика, безкрайна инфлация и увеличаване цените на стоките от първа необходимост и най-вече драстичното поскъпване на тока. За последното говорят хората почти навсякъде: в магазина, по спирки и на улицата.

"Изчегъртване" е една от думите, които най-много сме употребявали през миналата година, заедно с антиваксър и преценям-погрешено наложен изказ вместо правилната глаголна форма преценявам. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже. Думите, в които се отразява животът ни. Сгрешено разделиха хората на ваксинирани и антиваксъри, докато очакваха чрез неколкократни избори промяна вместо бустерна доза.


Едва ли на мнозина точно сега им е до четене или се интересуват от думите на годината. Свикнали сме на лесносмилаема информация от социалните мрежи. Снимка и текст с не повече от 3-4 думи. Защото вечно бързаме, а трябва да забавяме: живота, за да го усещаме по друг начин.

Така например, когато се зачетем малко, има голяма вероятност да открием себе си в лирическия герой на Марсел Пруст:

"Може би самите ние налагаме на нещата около нас да стоят неподвижно с нашата увереност, че това са именно те, а не някои други, с неизменното си отношение към тях. Както и да е, когато се събудех в подобно състояние, с тревожна мисъл, бъхтеща се безуспешно да открие къде съм, всичко около мене се въртеше в мрака — мебели, страни, години. Тялото ми, толкова изтръпнало, че не можех да се помръдна, се мъчеше да разпознае по умората как са разположени крайниците ми, да отгатне накъде се простира стената, как са подредени мебелите, за да възсъздаде и назове жилището, в което се намирах".

Намираме се в града, сезоните също не са това, което бяха. Природните аномалии и климатичните промени ги стопиха. Птичките през януари чуруликат сякаш пролетно. И, докато сме обградени от панели, жадуваме за простора на селския двор, мечтаем за идилията на селската къща. Какво ни остава освен да я спретнем по някакъв начин чрез саниране на жилището и усвояване на терасата. Европа отпусна средства за цялостно саниране на блокове, но малцина у нас се възползваха. Рядко сме добри в екипната игра. Всеки се спасява сам. Някои хора си бяха санирали жилищата преди Европа да помисли и за нас, други - не успяха, а след всичко това: нямаше как да се участва за монолитно преобразяване на блока заради регламента. В резултат виждаме, че парчетата, дори и изградени с мерак, понякога не стоят добре естетически в цялостния пъзел. Има множество примери. Снимката тук е илюстративна за случващото се не само във Варна, а и в много други градове в страната ни. Да не кажем почти във всички.


Но пък си пазим нещата. Те са ни носталгичен спомен от миналото. Трудно се разделяме с мебелите, а и нямаме финанси да ги сменяме с лекота. Така или иначе могат още да се употребяват. Рециклиращо изкуство в приложно действие, инсталация в квартала.  По принцип старите мебели по изработка са по-качествени от сегашните. С просто око се вижда, че издържат и на открито. 


Контрастите са навсякъде около нас. Мечтите ни за по-красив живот се спират често във вятърните мелници пред блока.


Малко по-далеч на същия географски парцел лятото се забождат и колчета за домати. Не само се забождат, а се и отглеждат в урбанизираните междублокови пространства. Слава Богу, че на някои места в града все още има площ за зеленина, та било то за домати вместо рози.

И минералната вода вече не е на жителите на града. Неслучайно години наред Дом "Младост" бе оставен в окаяно състояние. Въпреки че са необходими басейните му за всички, които имат жизненоважна нужда: за децата на Варна, за тези, които бяха там на рехабилитация, за останалите хора от квартала, от града и от съседните населени места. За лек и за кеф.

Пазарчето на Петлешев е най-оживено през тази част от деня. И то не изглежда като от приказките, но поне съществува за разлика от пазарчето на мястото, на което построиха розова жилищна сграда, ново строителство, на улица "Младежка". 

 Да се върнем на пазара по-нагоре в квартала: там възрастни хора продават домати в консерви, домашен сапун, ракия, мед и тиква. Продуктите са родни. Студът не е пречка да стоят часове на открито дами на възраст към 80 години. Не са от хубаво там. Но пък показват хубаво издръжливостта на българката...

Чуйте още от репортажа на Ваня Славова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45