Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възможно ли е пътят Варна - Добрич да стане четирилентов?

Може ли пътят Варна-Добрич да изглежда така?
Снимка: pixabay.com

Възможността това да се случи бе обсъдена на среща на кметовете на общините в област Добрич с депутатите от 8 Многомандатен избирателен район. За нуждата двулентовият път да бъде разширен се говори от години, като преброяването от камерите на Агенция пътна инфраструктура показва, че там трафикът е по-висок от този на АМ „Хемус“.

Дължината на отсечката от международния път 2-29 от Добрич до Варна е около 40 км. Въпреки това, времето за преодоляването му е един час, разбира се ако шофьорите се движат със съобразена скорост според пътната настилка, натовареността и ограниченията. Ненапразно по тази пътна отсечка патрулите на Пътната полиция са ежедневни. А ако напишете в търсачките в интернет „пътят Добрич – Варна“, то най-много резултати ще ви се появят за катастрофи и дали е затворен или отворен дори и при най-незначителния снеговалеж.


Над 8 000 превозни средства на денонощие преминават по този път, показва статистиката на Агенция пътна инфраструктура. Поставяните до този момент въпроси по време на парламентарния контрол в предишните народни събрания са били само по отношение на рехабилитацията на този път, заявиха на срещата депутатът от БСП за област Добрич Мая Димитрова и кметът на община Добрич Йордан Йорданов. По думите на депутатът от Има такъв народ Ивайло Христов пътят Добрич – Варна има и голямо социално значение.

Одобряването и реализирането на проект, превръщащ пътят Добрич-Варна във високоскоростен четирилентов има и изключително важно стратегическо значение, тъй като от състоянието му зависят и евентуалните бъдещи инвестиции в област Добрич. Според последното преброяване тя е една от най-обезлюдяващите се в страната.

Репортаж на Мая ЩърбановаВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 16 май

На 16.05.2022 от 11:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Кичево. На 16.05.2022 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде..

публикувано на 16.05.22 в 06:08

Слънце до обяд, следобед отново се заоблачава

Утрото в понеделник ни посреща с тихо и спокойно време, на места във Варна с намалена видимост. Днес преди обед ще преобладава слънчево време, сутринта на места мъгливо. Около и следобед отново ще са развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Възможни са и локални градушки. Във..

публикувано на 16.05.22 в 05:56

Бира за смет

Инициативата на "Ротаракт" - Варна, за почистване на екопътеката до Телевизионната кула, е с надслов "Бира за смет", тъй като всеки, който се включи, получава кенче бира, а децата - безалкохолни напитки. "2018 година го правихме на Камчийски пясъци", каза за Радио Варна Денис Кяшиф, пас-президент на "Ротаракт клуб"-Варна. "Изчистихме около четири..

обновено на 15.05.22 в 15:38

Лекари очакват нова Covid вълна през есента

Мнозинството от лекарите очакват нова вълна от Covid през есента. Това показват резултатите от анкета, проведена в специализираната мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването "CredoWeb". В допитването са участвали 425 медици от всички специалности в цялата страна. Под 4% от медиците смятат, че е постигнат колективен имунитет. Според 56% след..

публикувано на 15.05.22 в 13:49

МОН: Над 242 млн. лева и 21 програми за предучилищно и училищно образование

242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Две от програмите  са нови - „Заедно в изкуствата и спорта“ и „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“. С първата програма ще се реализират 90 милиона..

публикувано на 15.05.22 в 13:48
Премиерката на Финландия Сана Марин и президентът на страната Саули Нинистьо.

Финландия обяви, че ще кандидатства за членство в НАТО

Финландия ще кандидатства за членство в НАТО, обяви днес официално президентът Саули Нинисто. Премиерът на страната Сана Марин изрази надежда, че парламентът бързо ще ратифицира решението. "В страната все още предстои парламентарния процес, но съм уверена, че парламентът ще обсъди и одобри това историческо решение непоколебимо и отговорно." Турция се..

публикувано на 15.05.22 в 13:45

Асен Василев: Газовата диверсификация е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране и то е извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в..

публикувано на 15.05.22 в 13:23