Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътното поддържане във Варна в следващите дни ще е с 24-часови дежурства

Снимка: Радио Варна

Студен атмосферен фронт прогнозират синоптиците още днес във Варна. Очакват се слаби превалявания от дъжд и сняг и усилване на вятъра. Около 4 градуса е очакваната максимална температура на въздуха, но през втората половина от деня бързо ще се понижава. Това създава реална опасност от заледяване по пътищата на града. Какво очаква варненци в тази ситуация?

Припомням, че преди няколко дни Варна се събуди с леден слой, който в кварталите остана непочистен и това затрудни придвижването на автомобили и хора.  А началникът на отдел „Общинска инфраструктура” в общината Тихомир Тимов поясни, че разминаването идва от прогнозата за времето. По думите му решението дали да има дежурен екип на едно или друго място в града се определя до 17 часа на предходния ден в зависимост от прогнозата за времето. И ако прогнозата за следващия ден е за температури над 0, то действия не се предприемат. Причината е ,че няма как да бъдат оправдани разходите за тях. Много често обаче в ранните сутрешни часове обикновено температурите са по-ниски от прогнозираните за деня. Изключение се прави за Аспарухов мост, за който в договора изрично се казва, че се обработва при температура под 4 градуса. 

Заместник-кметът Христо Иванов бе категоричен, че има дежурства по зимно почистване и има сключени договори с фирмите. Той посяни, че общината не заплаща за неизвършени дейности по поддържане на пътищата, но не и когато това е необходимо. С него разговаря Даниела Стойнова.

Ако отново се образува онази ледена кора както се случи преди няколко дни, има ли кой да наръси пясък и луга?

Естествено. Да. Фирмите от днес са предупредени и ще бъдат въведени дежурства, за да може при влошаване на метеорологичната обстановка да се реагира веднага.

А в нощните часове и рано сутрин?

Да

Защото разбрах, че за Аспарухов мост е гарантирано, но за районите е по преценка и ако има плюсови температури, то това не се случва.

Преценява се метеорологичната обстановка. Община Варна, с цел оптимизиране на разходите за зимно поддържане, следи метеорологичната обстановка и възлага изпълнението на дейността. Т.е ние плащаме само и единствено на реални изпълнени дейности, а не на дежурства, от които няма нужда да бъдат заплащани от общината.

Прогнозата за времето показва, че срещу понеделник ще има дори леден дъжд.

Ще бъдат въведени 24-часови дежурства, които ще обезпечат нормалната пътна обстановка в общината. Има и 24-часово дежурство в общината за подаване на сигнали. Телефоните са 052-820-112,  052-820-204, 052-820-016.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много харчим за храна, отколкото година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41

Домашен арест за обвиняемия за изпиране на милиони от АМ „Хемус”

Борислав Колев, обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест. Това реши преди минути Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС. Адвокатът на Колев бе подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд..

публикувано на 16.05.22 в 11:07

Търсят се варианти за бъдещето на Тубдиспансера във Варна

Тубдиспансерът във Варна да бъде преобразувана и да влезе в структурата на инфекциозните болести. Това мнение изрази  проф. Анелия Клисарова-председател на Комисията по здравеопазване към ОБС - Варна. Една толкова стара болница не може да бъде закрита.  Заболяването е социално-значимо, тази година субсидията за туберкулозно болен бе увеличена, но на..

публикувано на 16.05.22 в 10:18
Калина Константинова

Калина Константинова: Украинци, няма да останете на улицата

"Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата", казва в специално видеообръщение към всички хора с временна закрила вицепремиерът..

публикувано на 16.05.22 в 10:16

III ОУ „Ангел Кънчев“- гр. Варна участва в Национална програма „Иновации в действие“

III ОУ „Ангел Кънчев“ – гр. Варна е включено в списъка на иновативните училища през 2019 година. През учебната 2021-2022 година училището участва в Национална програма „Иновации в действие“ с проект „ Въвеждане на иновации за формиране на екологична култура в помощ на природата. „Дигит@лните дец@ в помощ на природата“ . Целта на проекта е да..

публикувано на 16.05.22 в 08:00