Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия.

"Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския университет през 2020 година и почти веднага постъпва на работа в родилното отделение на варненската АГ болница.

Кремена е завършила през 2013 година, но тъй като става майка, започва работа в най-голямата акушеро-гинекологична болница в Североизточна България преди малко повече от 2 години.

С усмивка, Мерлин Бейтула си спомня вълненията от първото си раждане.

"Това е нещо, което никога няма да забравя. Беше едва третият ми работен ден в болницата. Спомням си как трепереха ръцете и краката ми и как се насълзиха очите ми когато бебето проплака. Тази емоция изпитвам още по-силно при всяко следващо раждане", сподели с вълнение Мерлин Бейтула.

Кремена Панева също помни и брои всяко свое раждане, откакто е на работа в АГ болницата.

"Първото ми раждане беше много вълнуващо. За щастие всичко мина добре. Ражданията ми до момента са около 250", сподели Кремена.

Двете млади акушерки нито за миг не са се замисляли да търсят реализация в чужбина.

"Вярно е, че имаме недостиг на кадри в България, но с упоритостта, труда и търпението, които влагаме в професията, можем да вървим напред и да се развиваме в България. Тук разполагаме с отлични условия за това", каза Мерлин Бейтула.

"Аз съм пътувала много в чужбина, но най-хубаво си е вкъщи", допълни Кремена Панева.

По повод празника, Мерлин и Кремена пожелаха на всички акушерки и акушеро-гинеколози да не губят страстта към професията, да се усъвършенстват и да помагат на родилките, което е тяхна мисия.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Мерлин Бейтула и Кремена Панова:ВИЖТЕ ОЩЕ
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Правителството има още три месеца

Управляващата коалиция и през изминалата седмица показа, че не работи. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” социологът Антоний Гълъбов.   По думите му коалицията не може да постигне съгласие, да взима решения и съответно да носи отговорност за тях. Гълъбов даде като пример двете експертни заседания, които трябваше да..

публикувано на 14.05.22 в 13:04

Fernando Ribeiro (MOONSPELL): "Войната е престъпление"

Интервю с Fernando Ribeiro ( MOONSPELL ) Концертният живот в „нашата мила, родна страна” започва лека-полека да си връща старата форма. Лятото, например, изглежда концертно-лудо, но и преди това феновете има с какво да задоволят жаждата си. Съвсем скоро, на 14 май, MOONSPELL, DARK TRANQUILLITY, ENSIFERUM, PYOGENESIS и родните..

публикувано на 13.05.22 в 11:12

Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH): "Изграждането на собствен стил е много важно"

Интервю с Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH) Само след няколко дни София ще бъде домакин на втория „Sofia Drunm Fest”. Датата е 15 май. Това е събитие, на което чужди и български барабанисти представят своите умения и разкриват тайни от професионалната си кариера. Организатор е Боян „Bonzy” Георгиев, барабанистът на ODD CREW. А гостите тази година са..

публикувано на 12.05.22 в 14:19

Заекването - от диагноза до лечение

Безплатен онлайн семинар на тема „Заекването“ ще проведе на 14 май 2022 г. Центърът за личностна подкрепа и развитие-Логопедичен център-Варна. Проявата е част от поредица от семинари, които започнаха през март и имат за цел повишаване на информираността на родители, специалисти, педагози и студенти за проблемите и развитието на детската реч,..

обновено на 12.05.22 в 09:30
Библиотеката в село Аспарухово разполага с 6 000 книги

Предизвикателството да си библиотекар на село

Една от основните мисии на библиотекаря е да провокира интереса към четенето и да върне читателите в библиотеката, която дори и във времена на дигитализация и напредване на технологиите, си остава мост между миналото и настоящето. Още по-голямо е предизвикателството да упражняваш професията в по-малко населено място. От близо 2 години Румяна Петрова..

публикувано на 11.05.22 в 10:44
Инж.Калин Николов в лабораторията, в която се извършват анализите на оксиводородни клетки

Система, намаляваща вредни емисии и разхода на гориво, представиха варненски учени

Проектът Decarbonizer , разработен от екипа на варненския статъп Техноватори, цели по-ниски емисии. Това е система за производство на оксиводород, която да бъде инсталирана в двигатели с вътрешно горене. До момента компанията има изработени няколко оксиводородни клетки, чрез които се намаляват отработените газове и разхода на гориво. П..

обновено на 10.05.22 в 16:36
PYOGENESIS

Flo Schwarz (PYOGENESIS): "Страхотно е, че отново можем да правим концерти"

Интервю с Flo Schwarz (PYOGENESIS) PYOGENESIS се завръщат в България след онзи паметен концерт в Бургас, на който публиката танцува на сцената пред самите музиканти. Flo Schwarz много добре си спомня преживяването. Сега обаче основателитена готик метъла PYOGENESIS ще бъдат част от втория „Sofia Metal Fest“, който е на 14 май. Вокалистът и лидер на..

публикувано на 10.05.22 в 10:27