Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сезираха прокуратурата заради проекта за нов дом "Младост"

| обновено на 22.01.22 в 12:45
Николай Танчев

Председателят на Фондация „Гея” Николай Танчев е изпратил жалба до Варненската районната прокуратура, във връзка с проекта за нова сграда, която да бъде построена на мястото на стария дом „Младост”. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” Танчев уточни, че е сезирал прокуратурата, защото според него, обществеността и медиите са били подведени за във връзка с новия проект.

"Казва се, че басейните ще са пет. Те са всъщност два. Твърди се, че ще да по-големи, а те са по-малки. Става въпрос за жилищна сграда, в която да се интегрира някакъв медицински център с малко спа", каза Николай Танчев. Той напомни, че от сдружението "Да спасим дом "Младост" са завели дело срещу тези инвестиционни намерения. По думите му: "Не се показват документи, които са важни, като договора за приватизация. ПУП-а от 2006 година прави опит да промени предназначението на дом "Младост", но той така и не е изпълнен. Това означава, че предназначението не е променено и комплексът все още е здравен център със свободен обществен достъп", подчерта председателят на фондацията.

Той напомни, че до скоро в дом "Младост" е имало топли басейни, в които са се лекували деца и възрастни и подчерта: "Минералните води, които захранват комплекса са изключително държавно благо. Не се знае обаче каква част от тези води ще бъдат отклонени за апартаментите, за басейните, както и за чешмата, която предстои да бъде преместена"

"Късогледият път на местното ни развитие, както и усвояването на апетитни места, с цел печалба и без визия за бъдещето, са проблемите, срещу които ние недоволстваме", коментира Танчев, по повод днешния протест в защита на дом "Младост", организиран от едноименното сдружение.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Променлива облачност в неделя във Варна

През нощта облачността постепенно ще се увеличи и през деня ще е променлива. Ще има краткотрайни валежи, на места придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от югозапад, който до сутринта ще се преориентира от северозапад и, главно във вътрешността, ще се усили. Следобед по крайбрежието вятърът временно ще се..

публикувано на 21.05.22 в 16:10

Силни бури причиниха големи щети в Чехия, няма данни за човешки жертви

Силни бури се разразиха през изминалата нощ над Чехия, вкл. изсипала се градушка на места, и причиниха значителни материални щети и затруднения за транспорта, предаде ДПА, цитирана от БТА. Няма съобщения за пострадали хора. По данни на Чешкия хидрометеорологичен институт скоростта на вятъра е достигала 130 км/ч. Противопожарните служби са..

публикувано на 21.05.22 в 16:00
Васко Василев

Васко Василев: Грозна манипулация е твърдението, че бюджета на Варна ще бъде блокиран, ако бъде атакуван в съда

„Твърдението на варненския кмет, че бюджета на града ще бъде блокиран, ако областният управител атакува част от него в съда, са грозна манипулация“. Това каза, в предаването „Позиция“ на Радио Варна местният председател на ДСБ Васко Василев. „Взимат ли заплати в общината? Взимат. Могат ли да работят с една дванайста част от бюджета? Могат. Явно..

публикувано на 21.05.22 в 14:57
Иван Портних в студиото на Радио Варна

Иван Портних: Развитието на Варна се саботира

„С лека ръка и с йезуитски аргументи се саботира развитието на града“. Това каза в предаването на РадиоВарна „Позиция“ кметът на Община Варна Иван Портних, визирайки връщането на част от проекта за бюджет на общината за 2022 г. от областния управител Благомир Коцев.Кметът подчерта, че, по закон, областният управител има право да връща решенията..

публикувано на 21.05.22 в 13:33

Св. св. Константин и Елена посреща 21 май с намаления за Лято 2022 и културна програма за празника на курорта

Първият български морски курорт Св. св. Константин и Елена ще посрещнете празника си с богат календар на събитиен и атрактивни предложения за ваканции и кулинарни преживявания. На 21 май честванията започват в 9 часа от Манастира „Св. св...

обновено на 21.05.22 в 13:06

Отбелязваме 30 години „Натура 2000“ в ЕС

По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) мрежата обхваща над 27 000 защитени зони в сухоземната и морската част на ЕС. В България са определени 340 защитени зони, които обхващат 34,9% от националната територия. Това са 120 защитени зони за опазване на дивите птици (23.1% територия) и 233 защитени зони за опазване на..

публикувано на 21.05.22 в 12:50

Предотвратени са над 34 хил. опита за незаконно влизане в България от началото на 2022 г.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април 2022 г. е въведен План за действие при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република България с Република Турция. За ефективно противодействие на нелегалната миграция в зоната на отговорност на РДГП - Елхово са командировани служители от други..

публикувано на 21.05.22 в 12:25