Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина маестро Борислав Иванов

| обновено на 22.01.22 в 16:30

Доайенът на българските диригенти - маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен юбилей във Варна беше отбелязан през лятото на 2021 г., почина рано тази сутрин. Това съобщи в профила си в социалните мрежи директорът на ТПМЦ Варна Даниела Димова.

Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни гласове по света. С тях, както и със солисти от цял свят, той е гастролирал многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др. Дирижирал е повече от 3 500 спектакъла на 4 континента и 65 сезона стои с неизменен успех на диригентския пулт.

Борислав Иванов е носител на многобройни отличия, сред които Почетен кръст за заслуги към културата, първа степен, от Президента на ФРГ Рихард фон Вайцзекер, Орден "Кирил и Методий", Почетен знак на Пловдив и Варна, Почетен гражданин на Варна, Награда "Варна"; "Златен век" от Министерство на културата; "Златно перо" на Европейския музикален фестивал и др.

Определян често и като "аристократът на българската музикална култура", маестро Борислав Иванов беше свързан неразривно с Варна и сцената на операта в морския град. 


Освен диригент, той беше и артистичен директор на Варненската опера, а творческият му път на сцената ѝ започва още от самото начало - през 1949 г.

А ето и съобщението от Държавна опера Варна:
Скръбта и болката са неизразими... 
А е още толкова пресен споменът за 90-годишния му юбилей, който чествахме на 9 август м. г. с грандиозен оперен гала спектакъл в Летния театър... В прекрасна кондиция и с безупречен бял костюм, Маестро Борислав Иванов дирижира може би най-емоционалната оперна гала в 70-годишния си творчески път. Дирижира със замах и аристократично достолепие.
На тримата свои възпитаници, поканени също да дирижират, подари по една диригентска палка с пожелание за върхове в изкуството. На сцената изцяло се раздадоха всички солисти на Варненската опера, специалните гости, всички музиканти на Варненската опера, всички хористи на Варненската опера, заедно с колеги от Пловдивската опера.
Публиката, запълнила до последен предел Летния театър, не спираше да аплодира многоуважавания и обичан Маестро, ученика на Херберт фон Караян, разнесъл славата на българското оперно изкуство на четири континента, директора на оперните театри във Варна, Пловдив и София, диригента, който където и да работеше по света, никога не прекъсна връзката си с България, а Варна си остана неговият пристан докрай.
Роден във Варна, Борислав Иванов завършва Първа мъжка гимназия, едновременно с това e извънреден ученик и в новосформираното Музикално училище в морския град. Открил за себе си веднъж завинаги света на класическата музика, той свири на цигулка, но неговото истинско призвание се оказва съдбата на диригента. Дебютът му е през 1949 г., когато още като ученик в 7 клас на Първа мъжка гимназия му е поверено да ръководи хора и оркестъра на училището. След завършване на средното си образование, в продължение на една година, сам спечелва средства за следването си в Музикалната академия, където влиза през 1951 г. с изпит по цигулка и пиано (на което впрочем се научава да свири сам).
Професор Георги Златев-Черкин забелязва таланта на Борислав Иванов и го записва в първия български хорово-диригентски клас на бъдещият професор Георги Димитров, известен като Класът на професорите. След завършване на Консерваторията със специалност оркестрово дирижиране при Влади Симеонов, Борислав Иванов работи в ДМТ „Стефан Македонски”, ръководи хорове, оркестри и опери в различни градове, в тандем с най-плодовития български оперен композитор Парашкев Хаджиев, осъществява премиери на най-известните му опери.
И във Варна дебютът му като диригент е свързан с Парашкев Хаджиев и неговата опера „Имало едно време”. Тук той натрупва богат диригентски, организационен и импресарски опит, включително като директор на Варненската опера и на ММФ „Варненско лято”. За неговото майсторство ласкаво се изказват световни музикални авторитети като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, а режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин (1963). Следват първите концерти в Ерфурт и Майнинген, участие в международен диригентски конкурс в Ливърпул (1964), където Борислав Иванов е единственият участник отвъд „желязната завеса” и единственият, който дирижира без партитура. 32-годишният българин заслужава най-високите оценки на британската музикална критика.
Важен етап в творческото развитие и международната кариера на Борислав Иванов идва след срещата с великия Херберт фон Караян, който характеризира дарбата на младия българин с думите: „Борислав Иванов притежава голяма музикалност. Неговата мануална техника се отличава с прецизност, яснота, сигурност и рутина и това му позволява да интерпретира с голяма изразна сила”. Един от малцината щастливци, Борислав Иванов е допуснат до творческата лаборатория на може би най-големия диригент на XX век, при който усъвършенства своето майсторство, заслужавайки признанието Ученик на Херберт фон Караян. По препоръка на Караян Борислав Иванов е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който впоследствие става и Генерален музикален директор – престижен пост, който заема цели 40 сезона.
Независимо от чуждестранните си ангажименти, Борислав Иванов работи и в родината си като директор на оперите във Варна, Пловдив и София, в продължение на общо 30 години. Организира стотици турнета, по време на които за пръв път звучи българска музика и за пръв път се представят български инструменталисти и певци в Германия, Франция, Дания, Белгия, Холандия, Португалия, Египет, Испания, Китай, Япония, Южна Корея, Мароко, Малта и др. Представя и подпомага международната кариера на оперни певци като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова, Орлин Горанов и др. С тях и с други изявени български солисти и музикални състави гастролира многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др.
Борислав Иванов поставя началото на традицията на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив; в продължение на 30 години е артистичен директор на Оперния фестивал в Палма де Майорка, ръководи Оперния фестивал в Севиля, стои начело на Оперния фестивал на остров Родос, Гърция, участва също в оперните фестивали в Солотурн, Картуха, Естепона и др., журира международни конкурси в Италия, Германия, Гърция.

През 2021 г. оперните театри във Варна, Пловдив и София честват тържествено 90-годишния юбилей на Борислав Иванов и неговите ненадминати 70 сезона на диригентския пулт. Доайенът на българските диригенти с най-много изяви в чужбина е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Само с Берлинската филхармония има около 700 концерта и около 380 представления и концерти в Испания. Борислав Иванов е доказан творец от най-висока класа с безспорен принос към българската и световната музикална култура.
Знак за признание са многобройните му награди, сред които: Орден за заслуги Първа степен на президента на Германия Рихард фон Вайцзекер; Златен медал за пропагандиране на италианската музика по света; Почетна Златна значка на „Аудиториум” в Палма де Майорка; „Златна лира” на СБМТД за изключителен принос в развитието и популяризирането на българското музикално изкуство. Почетен гражданин на Пловдив; Почетен гражданин на Варна; „Златен век“ на Министерството на културата за изключителен принос към българската култура; „Златно перо“ на Радио Класик ФБ и Галерия „Макта“ и др.
„Цял живот работя това, което обичам и съм направил всичко, за което съм мечтал. Аз съм щастлив човек.“
Това ми каза в последното си интервю Маестро Борислав Иванов, пише Виолета Тончева.
Един осъществен творец!
Един щастлив човек!
Когото винаги ще помним!
Светъл беше земният му път, светъл ще бъде и в отвъдното!
Вярваме в това.
Съболезнования на близките.
Театрално-музикален продуцентски център Варна
Държавна опера Варна & Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

Датата на поклонението и погребението ще бъдат съобщени допълнително.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35