Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Почина маестро Борислав Иванов

| обновено на 22.01.22 в 16:30

Доайенът на българските диригенти - маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен юбилей във Варна беше отбелязан през лятото на 2021 г., почина рано тази сутрин. Това съобщи в профила си в социалните мрежи директорът на ТПМЦ Варна Даниела Димова.

Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни гласове по света. С тях, както и със солисти от цял свят, той е гастролирал многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др. Дирижирал е повече от 3 500 спектакъла на 4 континента и 65 сезона стои с неизменен успех на диригентския пулт.

Борислав Иванов е носител на многобройни отличия, сред които Почетен кръст за заслуги към културата, първа степен, от Президента на ФРГ Рихард фон Вайцзекер, Орден "Кирил и Методий", Почетен знак на Пловдив и Варна, Почетен гражданин на Варна, Награда "Варна"; "Златен век" от Министерство на културата; "Златно перо" на Европейския музикален фестивал и др.

Определян често и като "аристократът на българската музикална култура", маестро Борислав Иванов беше свързан неразривно с Варна и сцената на операта в морския град. 


Освен диригент, той беше и артистичен директор на Варненската опера, а творческият му път на сцената ѝ започва още от самото начало - през 1949 г.

А ето и съобщението от Държавна опера Варна:
Скръбта и болката са неизразими... 
А е още толкова пресен споменът за 90-годишния му юбилей, който чествахме на 9 август м. г. с грандиозен оперен гала спектакъл в Летния театър... В прекрасна кондиция и с безупречен бял костюм, Маестро Борислав Иванов дирижира може би най-емоционалната оперна гала в 70-годишния си творчески път. Дирижира със замах и аристократично достолепие.
На тримата свои възпитаници, поканени също да дирижират, подари по една диригентска палка с пожелание за върхове в изкуството. На сцената изцяло се раздадоха всички солисти на Варненската опера, специалните гости, всички музиканти на Варненската опера, всички хористи на Варненската опера, заедно с колеги от Пловдивската опера.
Публиката, запълнила до последен предел Летния театър, не спираше да аплодира многоуважавания и обичан Маестро, ученика на Херберт фон Караян, разнесъл славата на българското оперно изкуство на четири континента, директора на оперните театри във Варна, Пловдив и София, диригента, който където и да работеше по света, никога не прекъсна връзката си с България, а Варна си остана неговият пристан докрай.
Роден във Варна, Борислав Иванов завършва Първа мъжка гимназия, едновременно с това e извънреден ученик и в новосформираното Музикално училище в морския град. Открил за себе си веднъж завинаги света на класическата музика, той свири на цигулка, но неговото истинско призвание се оказва съдбата на диригента. Дебютът му е през 1949 г., когато още като ученик в 7 клас на Първа мъжка гимназия му е поверено да ръководи хора и оркестъра на училището. След завършване на средното си образование, в продължение на една година, сам спечелва средства за следването си в Музикалната академия, където влиза през 1951 г. с изпит по цигулка и пиано (на което впрочем се научава да свири сам).
Професор Георги Златев-Черкин забелязва таланта на Борислав Иванов и го записва в първия български хорово-диригентски клас на бъдещият професор Георги Димитров, известен като Класът на професорите. След завършване на Консерваторията със специалност оркестрово дирижиране при Влади Симеонов, Борислав Иванов работи в ДМТ „Стефан Македонски”, ръководи хорове, оркестри и опери в различни градове, в тандем с най-плодовития български оперен композитор Парашкев Хаджиев, осъществява премиери на най-известните му опери.
И във Варна дебютът му като диригент е свързан с Парашкев Хаджиев и неговата опера „Имало едно време”. Тук той натрупва богат диригентски, организационен и импресарски опит, включително като директор на Варненската опера и на ММФ „Варненско лято”. За неговото майсторство ласкаво се изказват световни музикални авторитети като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, а режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин (1963). Следват първите концерти в Ерфурт и Майнинген, участие в международен диригентски конкурс в Ливърпул (1964), където Борислав Иванов е единственият участник отвъд „желязната завеса” и единственият, който дирижира без партитура. 32-годишният българин заслужава най-високите оценки на британската музикална критика.
Важен етап в творческото развитие и международната кариера на Борислав Иванов идва след срещата с великия Херберт фон Караян, който характеризира дарбата на младия българин с думите: „Борислав Иванов притежава голяма музикалност. Неговата мануална техника се отличава с прецизност, яснота, сигурност и рутина и това му позволява да интерпретира с голяма изразна сила”. Един от малцината щастливци, Борислав Иванов е допуснат до творческата лаборатория на може би най-големия диригент на XX век, при който усъвършенства своето майсторство, заслужавайки признанието Ученик на Херберт фон Караян. По препоръка на Караян Борислав Иванов е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който впоследствие става и Генерален музикален директор – престижен пост, който заема цели 40 сезона.
Независимо от чуждестранните си ангажименти, Борислав Иванов работи и в родината си като директор на оперите във Варна, Пловдив и София, в продължение на общо 30 години. Организира стотици турнета, по време на които за пръв път звучи българска музика и за пръв път се представят български инструменталисти и певци в Германия, Франция, Дания, Белгия, Холандия, Португалия, Египет, Испания, Китай, Япония, Южна Корея, Мароко, Малта и др. Представя и подпомага международната кариера на оперни певци като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова, Орлин Горанов и др. С тях и с други изявени български солисти и музикални състави гастролира многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др.
Борислав Иванов поставя началото на традицията на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив; в продължение на 30 години е артистичен директор на Оперния фестивал в Палма де Майорка, ръководи Оперния фестивал в Севиля, стои начело на Оперния фестивал на остров Родос, Гърция, участва също в оперните фестивали в Солотурн, Картуха, Естепона и др., журира международни конкурси в Италия, Германия, Гърция.

През 2021 г. оперните театри във Варна, Пловдив и София честват тържествено 90-годишния юбилей на Борислав Иванов и неговите ненадминати 70 сезона на диригентския пулт. Доайенът на българските диригенти с най-много изяви в чужбина е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Само с Берлинската филхармония има около 700 концерта и около 380 представления и концерти в Испания. Борислав Иванов е доказан творец от най-висока класа с безспорен принос към българската и световната музикална култура.
Знак за признание са многобройните му награди, сред които: Орден за заслуги Първа степен на президента на Германия Рихард фон Вайцзекер; Златен медал за пропагандиране на италианската музика по света; Почетна Златна значка на „Аудиториум” в Палма де Майорка; „Златна лира” на СБМТД за изключителен принос в развитието и популяризирането на българското музикално изкуство. Почетен гражданин на Пловдив; Почетен гражданин на Варна; „Златен век“ на Министерството на културата за изключителен принос към българската култура; „Златно перо“ на Радио Класик ФБ и Галерия „Макта“ и др.
„Цял живот работя това, което обичам и съм направил всичко, за което съм мечтал. Аз съм щастлив човек.“
Това ми каза в последното си интервю Маестро Борислав Иванов, пише Виолета Тончева.
Един осъществен творец!
Един щастлив човек!
Когото винаги ще помним!
Светъл беше земният му път, светъл ще бъде и в отвъдното!
Вярваме в това.
Съболезнования на близките.
Театрално-музикален продуцентски център Варна
Държавна опера Варна & Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

Датата на поклонението и погребението ще бъдат съобщени допълнително.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха изложба, посветена на 50-годишния юбилей от откриването на най-старото злато в света

За първи път в Археологическия музей във Варна са показани артефакти от новите 10 гроба, проучени миналата година във Варненско, както и гроб 1 от Варненския халколитен некропол, в  рамките на  изложбата "50 години нови хоризонти в праисторията" по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света.  Директорът на Регионалния..

публикувано на 18.05.22 в 17:45

Книга разказва за хилядолетната история на Бяла

Днес, на Международния ден на музеите – 18 май, в Бяла ще бъде представена книгата „История на Бяла“. Изданието разказва за хилядолетната история и културното наследство на Черноморския град от древността до 1989 година и описва етапите на развитие, етническия състав на местното население, административното устройство, демографските промени,..

публикувано на 18.05.22 в 15:18

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети..

публикувано на 18.05.22 в 14:48

Буркан цветна магия и арт стихия

Под това мото Младежка фондация "Аморфа" организира аристократична творческа Нощ на музеите и галериите в Адвокатската градинка във Варна. Тя започва в 18 часа на 18 май - международния музеен празник - и ще продължи до полунощ.  Трите пространства за изложба, арт демонстрации и бохемска музика са галерия, стара изба и миниатюрна градска градинка...

публикувано на 18.05.22 в 11:53

18 май - Международен ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото . Решението на 18 май да се отбелязва деня на музеите е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите, а година по-късно..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Представят книгата "История на Бяла"

В деня на Международния ден на музеите – 18 май, в Бяла ще бъде представена книгата „История на Бяла“. Мероприятието се организира от Общински културен институт /музей/ - гр. Бяла и ще се проведе от 18:00 часа в конферентната зала на Исторически музей в града. Изданието разказва за хилядолетната история и културното наследство на Черноморския..

публикувано на 18.05.22 в 06:55

"Хубавата Елена" тази вечер в Операта

17 май – вторник – 17 часа – ОСНОВНА СЦЕНА ХУБАВАТА ЕЛЕНА Оперета в две действия от Жак Офенбах Либрето Анри Мейак и Людовик Алеви Диригент - Стефан Бояджиев Режисьор - Светозар Донев Хореограф - Анна Донева Сценограф - Иван Токаджиев Костюмограф - Анна - Мария Токаджиева Диригент на хора - Цветан Крумов В ролите: МЕНЕЛАЙ - Александър..

публикувано на 17.05.22 в 09:36