Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече домашни посещения и единни стандарти за дейността искат акушерките

Да бъдат въведени единни стандарти за домашно посещение от акушерки, проследяващи бременността, искат от съсловието.

Акушерството въпреки че е ориентирано към индивидуалния подход към всяка жена, трябва да има норми. Трябва да има ясно разписани правила, каза Ина Ненова, акушерка и председател на консултативния съвет на акушерките към Регионална колегия на българска асоциация по здравни грижи.

Домашните посещения са забравена традиция в България,  която се стремим да възстановим към звеното за самостоятелна акушерска грижа, посочи Ненова.

По думите й времето за консултации в кабинетите е твърде кратко и много от майките търсят отговори на питанията си в интернет от групи за взаимопомощ.

С домашните посещения ще акцентираме върху грижата за новородените, първите стъпки на кърменето и всичко онова, което буди притеснение у майките.

Според нея чисто организационно този варианта с извънболничната помощ е много по-удачен, за да се свърши всичко предвидено по програмата за майчино здравеопазване.

В момента в много от случаите акушерките са лишени от консултативните си умения, а работата им се свежда до секретарски дейности, a така се ограничава потенциала им - със затрупването им с несвойствени задачи, посочи Ненова.

Ако бъдат разкрити самостоятелно звена, бихме могли да поемем консултирането на нормалните бременности и да облекчим от тривиалните случаи лекарите, но това няма как са се случи без стандарти, в които да бъдат дефинирани тези дейности, категорична е Ненова.

Подробностите чуйте в интервюто на Жоро Бекяров с Ина Ненова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30