Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Атанас Далчев - поетът на тихата културна революция

"Известен факт от психологията е, че чувството отслабва толкова повече, колкото по се съсредоточава върху него вниманието. За това, струва ми се, грижите на поетите трябва да се насочат не върху чувството, а върху формата."

Тове е цитат от сборника с поетично-философски афоризми и критически размисли „Фрагменти“ на Атанас Далчев. Един от най-видните български поети и преводачи на XX век, който днес е някак си позабравен и винаги е бил далече от славата особено в онова, другото време. На 17 януари се навършиха 44 години от кончината на Атанас Далчев. Припомнихме си за него с варненската писателка Десислава Неделчева.

"За Далчев да се говори е предизвикателство 44 години след смъртта му. Когато аз отидох в Университета 90-91 година в началото, тогава все още младите поети и студентите в Софийския университет говореха за Далчев като за гуру или поне за поет, когото да следват. Това е много характерно за живота на Далчев след Далчев, за неговата поезия. Защото в своето време той е бил по някакъв начин леко в страни от конюнктурата тогава. Успял е да остане в страни от комунистическата идеология. Успял е да не се включва в онова многогласие, което не е било според мен особено поетическо, особено професионалистко. Уникалното е, че следовниците на Далчев остават много години след това. По някакъв начин това е като таен приемник, таен родител. За неговата поезия е много характерно това."

Атанас Далчев е роден на 12 юни 1904 в гр. Солун. През 1914 година със семейството си се установява в София. Силно е повлиян от западната философска мисъл.

"Далчев придобива една европейска културна рутина. И връщайки се в България до 1947 година заема административни дейности в образованието. След това ясно е защо комунистическата идеология не мое да хареса една такава много професионална позиция с европейска насоченост. Тогава Далчев се насочва към преводите. Едва по-късно става редактор в списание "Пламъче".

Атанас Далчев никога не получи истинско признание.

"Общо взето това, което христоматийно се знае за Далчев в училище, са няколко стихотворения, които се преподават. Самото преподаване на Далчев тръгва късно. Самите му творби влизат късно в учебната програма. И това, което се знае и обикновено се казва, че творбите му имат диаболистичен характер, че това е предметизъм, предметна поезия. Няколко клишета, които се въртят. А той е много повече от това." 

Десислава Неделчева е родена на 9 април 1973 година във Варна. Завършва "Българска филология" в СУ "Св. Кл. Охридски" през 1997. Има многобройни публикации в "Литературен вестник", "Култура", "Литературен форум" и др. Автор е на стихосбирките "Прози в края на века" (1998; 2000) и "Източно време" (2012). През миналата година издава и първия си роман „Черните обувки“.

Целия разговор с Десислава Неделчева за Атанас Далчев чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

С литературна вечер Гурково почита поета Йордан Кръчмаров, днес се навършват 36 години от кончината му

С възпоменателна вечер от 17,30 часа днес читалище „Свобода-1897“  в Гурково ще почете паметта на поета Йордан Кръчмаров , който е роден в балчишкото село. На 16 май през 1986 г. ни напуска поетът Йордан Кръчмаров, един от най-изявените гурковлии, оставил след себе си лирика, която е национално литературно явление.Гримираният дявол с ангелски одежди,..

публикувано на 16.05.22 в 13:08

130 години „Върви, народе възродени“

Днес се навършват 130 години от създаването на текста на стихотворението „Кирил и Методий“ от писателя, общественика и политика Стоян Михайловски (1856-1927), върху който през 1901 г. композиторът, актьорът, диригентът и капелмайстор Панайот Пипков (1871-1942) пише и музиката. Така се ражда Химнът на българската просвета („Върви, народе..

публикувано на 15.05.22 в 09:28
Eurovision

Украйна е тазгодишният победител в Евровизия

В оспорвана надпревара Украйна стана победител в конкурса „Евровизия“. Рап/фолк групата Kalush Orchestra беше фаворит на букмейкърите за спечелване на тазгодишното издание на историческия певчески конкурс с песента си „Стефания“. Изпълнението ѝ беше високо..

публикувано на 15.05.22 в 05:54

Диригентът Валентина Георгиева: Балчик има много талантливи деца

С флашмоб в центъра на Балчик и премиерно изпълнение на песента „Слънчева светлина“ завърши културно-образователна инициатива. Тя беше реализирана от сдружение "Музикален свят" и учебните заведения в Белия град.  Почти половин година близо 400 деца от детските градини и училищата пееха и танцуваха заедно чрез виртуален мост, за да се..

публикувано на 14.05.22 в 14:17
Парк-музей

Непоказвани експонати представя в изложба Парк-музей "Владислав Варненчик"

Близо 60 експоната представя Парк-музей „Владислав Варненчик“ в изложбата „Отрязъци от миналото. Из ежедневието на българина през османското владичество“, която беше открита днес. Някои експонати се представят за първи път в България и сред тях се открояват много ценни артефакти, каза за Радио Варна директорът на музея д-р Невян Митев...

публикувано на 13.05.22 в 11:42

Намаляват сумата за фонд "Култура" с 200 хиляди лева

Общинският фонд „Култура” от другата седмица започва набиране на предложения за проекти в областта на културата. Срокът за кандидатстване ще е от следващия ден след заседанието на Общинския съвет, което ще бъде на 17 или 18 май, до 10 юни, реши ресорната комисия към местния парламент. Тази година, по изключение, сесията за набиране на проекти..

публикувано на 13.05.22 в 11:31

Танцовият спектакъл "Пътешествие" ни потапя в красотата на модерния балет

В неделния следобед на 15 май, талантите на танцова школа „Балет Мелади” ще потопят варненци и гостите на града в красивите дълбини на модерното балетно изкуство.   Повече от 100 млади танцьори ще вземат участие в спектакъла „Пътешествие” , който ще се проведе на Основна сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” от 14.00 часа.  Спектакълът е..

публикувано на 13.05.22 в 09:51