Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Летящите конструкции на Роберт Баръмов

Цененият в Европа и у нас артист, майстор на интелектуалните предизвикателства, търсач на идеи, световно отличен график - Роберт Баръмов - отново присъства в Арт галерия "Папийон" с графична изложба от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022година. С нея се отбелязва и една година без неговото физическо присъствие. 

Роберт Баръмов е роден през 1966 във Варна в семейство на художници, което предопределя развитието му. От единия наследява прецизността и отношението си към детайла, а от другия – асоциативността. Завършил е Художествената гимназия в София, а през 1994 г. се дипломира в специалност "Графика" в Националната художествена академия в София. Реализирал е свои проекти и инсталации на международни форуми за графика и съвременно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия, Дания, Китай, Италия, Белгия, България и др. Наред с графичното си творчество е добре познат и утвърден и с живописните си и концептуалните проекти и инсталации. 

Съпругата му Невена Баръмова го определя като последователен, непрекъснато търсещ и развиващ се, надграждащ.

Какъв творец и човек беше Роберт Баръмов?

Това е един много сложен въпрос. Ако трябва да го определя с няколко думи, според мен той беше последователен,  непрекъснато търсещ, развиващ себе си у надграждащ.  Неспокоен, че няма време, че трябва да реализира нещата сега. Пълен с енергия, понякога недоволен от резултата и може би това го караше да продължава да търси нови решения.

Предполагам Ви е въвличал в творческите си търсения?

Всъщност той беше много вглъбен в себе си. Аз много често, като майка на неговите деца, трябваше да се погрижа да го оставим на спокойствие, за да може той да твори и да се настрои на такава творческа вълна.   Често използваше бриджа и шаха за това. Ние присъствахме вече при свършен факт, когато той беше финализирал или беше започнал да попълва платната.

Така че ние бяхме съпричастни с него и го подкрепяхме, но не сме му оказвали влияние. Нещо любопитно - големият ни син, който носи неговите гени и е наследил таланта му,  виждах, че той се възхищаваше на неговата свобода, тази детска освободеност и дори две от живописните му платна са направени по негови скици,  т. е мога да кажа без да е умишлено, а косвено, неговият живот е оказал влияние върху творчеството му.

Вие ли бяхте първите му зрители, първите хора, които се докосват до една завършена негова творба?

В интерес на истината - да. Според мен тепърва предстои да се изследва всичко, което е създал.  Сега сме в процес на изграждане на описа на творчеството му. Занимавам се с дигитализирането и опиването на неговите творби, попадам на непознати за мен неща . Той е като една непозната неоткрита дори за мен самата територия.


Изложбата "Летящи конструкции" показва темите и идеите, които са вълнували Роберт Баръмов в най-ранните му творби, но всичките те отразяват неговата реакция и природни асоциации с мястото на изкуството в съвременния живот и в последствие той самият доразвиваше в концептуални проекти.

Повече за изложбата "Летящи конструкции" от галериста Виктория Митева. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от..

публикувано на 16.05.22 в 08:58
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Правителството има още три месеца

Управляващата коалиция и през изминалата седмица показа, че не работи. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” социологът Антоний Гълъбов.   По думите му коалицията не може да постигне съгласие, да взима решения и съответно да носи отговорност за тях. Гълъбов даде като пример двете експертни заседания, които трябваше да..

публикувано на 14.05.22 в 13:04

Fernando Ribeiro (MOONSPELL): "Войната е престъпление"

Интервю с Fernando Ribeiro ( MOONSPELL ) Концертният живот в „нашата мила, родна страна” започва лека-полека да си връща старата форма. Лятото, например, изглежда концертно-лудо, но и преди това феновете има с какво да задоволят жаждата си. Съвсем скоро, на 14 май, MOONSPELL, DARK TRANQUILLITY, ENSIFERUM, PYOGENESIS и родните..

публикувано на 13.05.22 в 11:12

Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH): "Изграждането на собствен стил е много важно"

Интервю с Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH) Само след няколко дни София ще бъде домакин на втория „Sofia Drunm Fest”. Датата е 15 май. Това е събитие, на което чужди и български барабанисти представят своите умения и разкриват тайни от професионалната си кариера. Организатор е Боян „Bonzy” Георгиев, барабанистът на ODD CREW. А гостите тази година са..

публикувано на 12.05.22 в 14:19

Заекването - от диагноза до лечение

Безплатен онлайн семинар на тема „Заекването“ ще проведе на 14 май 2022 г. Центърът за личностна подкрепа и развитие-Логопедичен център-Варна. Проявата е част от поредица от семинари, които започнаха през март и имат за цел повишаване на информираността на родители, специалисти, педагози и студенти за проблемите и развитието на детската реч,..

обновено на 12.05.22 в 09:30
Библиотеката в село Аспарухово разполага с 6 000 книги

Предизвикателството да си библиотекар на село

Една от основните мисии на библиотекаря е да провокира интереса към четенето и да върне читателите в библиотеката, която дори и във времена на дигитализация и напредване на технологиите, си остава мост между миналото и настоящето. Още по-голямо е предизвикателството да упражняваш професията в по-малко населено място. От близо 2 години Румяна Петрова..

публикувано на 11.05.22 в 10:44
Инж.Калин Николов в лабораторията, в която се извършват анализите на оксиводородни клетки

Система, намаляваща вредни емисии и разхода на гориво, представиха варненски учени

Проектът Decarbonizer , разработен от екипа на варненския статъп Техноватори, цели по-ниски емисии. Това е система за производство на оксиводород, която да бъде инсталирана в двигатели с вътрешно горене. До момента компанията има изработени няколко оксиводородни клетки, чрез които се намаляват отработените газове и разхода на гориво. П..

обновено на 10.05.22 в 16:36