Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Германски и италиански пенсионери търсят имоти под наем във Варна

Снимка: Pexels

Варна и близките курортни комплекси винаги са били притегателна дестинация за чуждестранните инвеститори в недвижими имоти. Освен традиционните за имотния пазар британци и руснаци, интерес към морската столица проявяват и купувачи от по-далечни страни. 

"Наскоро имах клиент от САЩ, който заедно със своето семейство искаха да инвестират в три апартамента в близост до морската ивица, в района на широк център и квартал "Чайка", каза за Радио Варна Калоян Балинов, собственик на агенция за недвижими имоти.

Според експерта, руснаците продължават да търсят имоти във Варна и курортите. Най-търсени от руските граждани са жилища в района на КК "Св. Св. Константин и Елена", поясни още Балинов.

"Има и руснаци, които продават своите имоти в курортни комплекси, защото не са се развили според техните очаквания. А те са мислели, че тези курорти ще стигнат нивата на Испания и Италия като качество. Руснаците продават своите имоти и заради ограничения достъп до тях заради ограничените пътувания покрай пандемията, както и заради някои политически решения. Най-често те продават имотите си на загуба ", каза Калоян Балинов.

Той коментира и твърденията, че граждани от Германия масово купуват имоти в България за да избягат от строгите мерки в своята родина.

"Аз съм живял 2 години в Германия. Моите наблюдения са, че германците са нация на наемите. Те не обичат да купуват, а предпочитат да са в движение. Не очаквам да има инвазия от покупки, а по-скоро от наеми. Имам клиенти, които отдават цели сгради само на германци. Те най-често са студенти или пенсионери. Има тенденция и италиански пенсионери да търсят имоти под наем във Варна. В техните държави стандартът на живот се вдига, а у нас им е по-изгодно. Харчат си пенсиите в България, което е добре за икономиката ни", коментира Калоян Балинов.

По повод мненията на експерти, че заради високите цени на пазара на имоти, балонът може да се "спука", Калоян Балинов заяви, че цените се покачват заради инфлацията, а не поради повишеното търсене.

"Балонът би се спукал не заради цените, а заради някои инвеститори и строители, които не са си направили добре сметката. Лошият мениджмънт по-често докарва фалитите, а не липсата на клиенти", коментира Балинов.

Според него, цените на имотите в момента са достигнали рекордните нива от 2008 година.

"В Кайсиева градина вече се продават жилища на цена от 700-800 евро на квадратен метър. В Гръцката махала цените са скочили двойно и достигат до 2500 евро на квадрат", разкри брокера.

Все повече купувачи се ориентират към кварталите заради добрата уреденост и инфраструктура.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Калоян Балинов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Въпреки неяснотата с бежанците в Балчик очакват приличен туристически сезон

Приличен сезон, със своите плюсове и минуси, очаква туристическият бранш това лято. Хубавото от една страна е, че са възстановени чартърите от Западна и Централна Европа, но от друга - и свободното пътуване на нашия и румънски пазар към предпочитани дестинации като Гърция и Турция. Заради войната в Украйна губим украинските и руски туристи. Такава..

обновено на 20.05.22 в 16:08

ЕС се готви за тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ

ЕС планира до лятото да сключи тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ като част от усилията за прекратяване на зависимостта от Русия , написа в блога си ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. "Що се отнася до диверсификацията на доставките, Европейската комисия и САЩ вече се споразумяха за допълнителни..

публикувано на 20.05.22 в 16:08

Работна група анализира трафика и постъпленията в тол системата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предостави на транспортния бранш данни за трафика на тежкотоварните превозни средства – български и чуждестранни. В тях ще се включва информация и за второкласни и третокласни отсечки и за трансграничните трасета. Такъв ангажимент бе поет на първата работна среща на експертната група,..

публикувано на 20.05.22 в 15:17

Голямо празнично шествие във Варна за 24 май

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са дирекциите..

публикувано на 20.05.22 в 14:54
Варна

Бум на познавателния туризъм във Варна преди началото на летния сезон

 Все по-често хора от различни националности избират морската столица като дестинация с цел познавателен туризъм. Градските хотели са пълни. Това каза Павлин Косев, хотелиер и  председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Той посочи, че група белгийски студенти, които следват геология, са настанени в хотела му,  французи, които..

публикувано на 20.05.22 в 10:35

Увеличава се интересът към висшето образование в чужбина

Висшето образование в чужбина става все по-атрактивно и предпочитано от българските зрелостници. Популярните учебни дестинации са висши училища от Германия и Австрия, които традиционно привличат българските студенти.    Там програмите са много привлекателни, а академичните таксите са сравнително ниски. Коментарът е на Таня Тодорова, старши консултант..

публикувано на 20.05.22 в 08:31

Зрелостниците ще пишат на втория ДЗИ по Вариант 1

По вариант 1 от два възможни ще пишат днес зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът започва в 8:30 часа.  Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти. На..

публикувано на 20.05.22 в 08:26