Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

77 години след ужаса на Холокоста: Човечеството не си е взело поука

На 27 януари отдаваме почит към милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война, по-известен като Холокост.

Именно на този ден, през 1945 година са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер "Аушвиц". В него са били избити над 6 милиона евреи, но освен тях са преследвани и убивани от нацистите представители и на други етнически, политически и социални групи.

Историческите поуки в съвременния свят на конфронтации и расизъм

"За съжаление, съвременното човечество не си е взело поука от събитията тогава. В момента, в някои точки по света, се извършват действия, които са съизмерими като идеи с това, което се е случило през Втората световна война. Човечеството продължава да се лута в посоки, които са меко казано човеконенавистни", каза в интервю в предаването "Новият ден" в ефира на Радио Варна Олег Калдерон, председател на Регионалната организация на евреите "Шалом" във Варна.

"Имам щастието да съм наследник на спасението. Но има и много нещастни хора в този смисъл. Трудно можем днес да си представим ужаса, който те са преживели в лагерите. Оцелелите остават все по-малко, но техните разкази ги има на хартия. Смятам, че най-важното е съвременното човечество да чете и да си спомня тези събития, за да не се повтарят", допълни Олег Калдерон.

Според него трябва да се говори повече за събития като Холокоста за да се възпита в сегашните и бъдещи поколения нетърпимост към подобни прояви.

Холокоста в образованието

"Нямам наблюдения как са отразени събитията от Втората световна война в съвременните учебници", поясни Олег Калдерон. Той си спомни за проведената миналата година среща на някои от съвременниците на Холокоста с варненски ученици.

"Получи се много хубава среща. Децата не знаеха почти нищо за Холокоста, но бях изключително щастлив от проявеното от тях желание да чуят и научат повече за тези събития", каза Олег Калдерон.

Той заяви, че с Регионалния инспекторат по образованието във Варна и с директори на училища ще бъде обсъдена инициатива за провеждане на срещи поне веднъж годишно между ученици и представители на организацията "Шалом".

Чуйте разговора на Иван Барбов с Олег Калдерон:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Свилен Славов: В България се обръща все повече внимание на късометражното кино

Тази събота от 19.00 часа в младежкото алтернативно пространство за култура „РеБонкърс“ е премиерната за Варна прожекция на късометражния филм „Муза“ на младия режисьор Свилен Славов. Той е на 27 години, роден е във Варна, учил е в Англия, а от няколко години живее и работи в София. Въпреки, че лентата вече беше представена в други големи..

публикувано на 20.05.22 в 12:29

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети..

обновено на 19.05.22 в 10:53

Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS): "Всеки ден трябва да сме благодарни, че имаме още един ден живот"

Интервю с Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS) Той е роден като Paul Christensen. Но е по-познат като Ronnie Atkins, вокалист на датската хеви метъл банда PRETTY MAIDS. През миналата и през тази година Ronnie Atkins издава два солови албума. Новият „Make It Count” е поводът певецът да даде специално интервю за „От другата страна”. Интервюто с Ronnie Atkins..

публикувано на 19.05.22 в 10:51

Александър Ангелов: Празнината между изучаваните предмети и истинските житейски ситуации е голяма

Александър Ангелов е управител на Центъра за творческо обучение, който от над 10 години работи активно в областта на образователната трансформация и внедряването на технологиите в учебния процес. Именно дигитализацията в образованието беше сред акцентите в поредната среща на образователната общност във Варна. На нея беше представен и проект..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT): "Феновете са най-важни"

Интервю с Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT) 2013 година Dan McCafferty се раздели с NAZARETH. Гърлото на групата от нейното създаване повече нямаше да пее в нейни албуми и да прави концерти като неин фронтмен. По-късно на неговото място застъпи Linton Osborne, но той се задържа има-няма година. И докато феновете се чудеха, кой все пак..

публикувано на 17.05.22 в 17:10

Половината от българите солят храната още преди да са я опитали

България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в Европа, според данните за м.г., които са подали европейските държави за заболеваемост и смъртност. Това каза за Радио Варна кардиологът д-р Ирена Русинова по повод С ветовния ден за борба с хипертонията - 17 май . Целта на навременната корекция на високото кръвно налягане е да..

публикувано на 17.05.22 в 09:08

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от..

публикувано на 16.05.22 в 08:58