Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ресторантьорският бизнес е в шах

В шах! – така отвърна на въпроса как работят ресторантите в условия на ограничения и жестоки цени на тока Марияна Митанова – управител на един от най-старите ресторанти в Балчик – „Морско око“. Обектът, доскоро работил като целогодишен, спря работа през зимата заради намалялата клиентела при условието „зелен сертификат“ и неизвестните колко голяма ще е следващата сметка за електричество.  В същото положение са и други търговски обекти и заведения в Балчик, избрали да затворят в студените месеци.

Каквото и да се случва с ограниченията заради пандемията, ресторантът предвижда да върне кадрите си, които са на платена трудова борса, в началото на март, за да не ги загуби.

Марияна Митанова заяви, че са задържали ниски цени в менюто си, но увеличение ще има, колко – ще зависи от цените на тока, продукти, размер на заплати и осигуровки.  

Вместо очакваните близо 10 000 лева ковид помощ, фирмата е получила по мярка към Министерство на туризма само 528 лева.

Според сметките на ресторантьора 2021-ва е завършила с 20 на сто по-слаб оборот спрямо 2019, която се изисква за база. Това е и една от причините обектът да не отговаря на условията за кандидатстване по антикризисната мярка 60/40, която залага поне 30 на сто спад. Ще търсят други начини за подпомагане на дейността, като проекта „Заетост за теб“, за да върнат хората си в началото на март.

Иначе в условията на пандемия балчишкото дружество "Морско око-92"  приключи успешно дейностите по европроект за създаване на условия за дългосрочна и устойчива заетост, финансиран по програма "Развитие на човешките ресурси" по процедура на МИГ Балчик - Генерал Тошево. Организирано е обучение и последващо наемане на продължително безработни, като за техническото обезпечаване на новосъздадените работни места фирмата е закупила кухненско оборудване и обзавеждане. Общата стойност на проекта е 141 620 лева.

Подробностите чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Спад на раждаемостта във Варна, бум в Пловдив

Раждаемостта в Пловдив и областта бележи ръст от началото на годината, показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи. През първото тримесечие на 2022 г. на бял свят са дошли 1644 бебета, докато през същия период на миналата година те са били 1321.  Според специалистите все повече млади семейства  се заселват в Пловдив,..

публикувано на 21.05.22 в 14:38

Голямо празнично шествие във Варна за 24 май

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са дирекциите..

обновено на 21.05.22 в 08:37

Полските туристи се завръщат във Варна

Привличаме полския пазар и смятаме, че полските туристи ще се завърнат във Варна в най-скоро време.  Това каза Франк Кванте - главен изпълнителен директор на фирмата - концесионер на Летище Варна и Летище Бургас.  Водим преговори с полския министър на туризма и с 25 туроператора. Очакваме ръст на пътуващите от Великобритания,..

публикувано на 20.05.22 в 15:18
26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците.

БЧК - Варна отличи доброволци и партньори

26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците. Сред тях са председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов, д-р Жанина Йорданова –директор на Районния център по трансфузионна хематология, Искра..

публикувано на 20.05.22 в 13:47

Три коли изгоряха пред блок в Цветния квартал, сред тях и украинска (ВИДЕО)

Три леки автомобила изгоряха пред блок на улица "Роза".  Пожарът е тръгнал от средната кола, която е изгоряла напълно, но и двете съседни коли са много засегнати. Причините за инцидента са в етап на изясняване, предаде БГНЕС.  Сигналът за пожара е подаден след 3.00 часа.  По случая вече работи полицията, разследва се и версията за умишлен палеж.

публикувано на 20.05.22 в 13:35
архив

Гърция е водеща в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот

Според данни на ЕС Гърция продължава да бъде водещата страна в областта на морския транспорт в целия свят, което е феноменално постижение за държава с население под 11 милиона души,. съобщава "Greek City Times". Гръцките корабособственици с 5514 кораба понастоящем контролират около 21% от световния флот по отношение на тонажа. Общият капацитет на..

публикувано на 20.05.22 в 11:17

Доброта, съпричастност, подкрепа за децата със специални образователни потребности

В неделя, 22 май, с концерт от 17 часа в зала 1 на ФКЦ-Варна педагогическата общност ще отбележи 15 години от създаването на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в морската столица. Насловът на концерта е "15 години доброта, съпричастност и подкрепа. Децата на ресурстно подпомагане заедно със своите учители ще излязат..

публикувано на 20.05.22 в 10:25