Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лош ток съсипва електроуредите на жителите на Аврен

| обновено на 30.01.22 в 10:49

Чуйте още от разговора на Даниела Стойнова с кмета на общината Емануил Манолов и с жители на Аврен:


Община Аврен е поставена в извънредна ситуация, както всички общини у нас, заради драстично увеличената сметка за ток, която трябва да бъде платена до 2 февруари. Допълнително усложнение са непрестанните токови удари, от които изгарят електроуредите на жителите на Аврен и села от района, заради което хората са изпратили жалби до КЕВР и омбудсмана. Това коментира кметът на общината Емануил Манолов, който проведе среща с представители на електроразпределителното дружество-север.

108 000 лева дължи за ток Община Аврен за декември и част от януари. Платихме два пъти по-висока фактура за ноември - 40 000 лева, каза Манолов, като изрази надежда, че държавата ще влезе в правомощията си и ще се намеси. Той обясни, че няма как да се издължат до посочения срок, тъй като няма приет държавен бюджет, както и общински такъв.

Втора варненска община с режим на тока, трета на ръба

Високите сметки са единият проблем, вторият е липсата на добро качество на подаваната електроенергия, посочи още той, като потвърди, че оплакванията на жителите за токови уреди са зачестили.

​Представителите на Енерго про заявиха, че специална комисия разглежда всички жалби на потребителите и ако се установи, че те са основателни, стойността на електроуредите се заплаща. Само за миналата година във Варна са изплатени 30 000 лева на потребители, но ако метеорологичните условия са били лоши, щетите не се възстановяват.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция "Бира за смет" тази неделя във Варна

Спомняте ли си приказката „Сливи за смет” на Елин Пелин за момите, които се надпреварвали коя повече смет да събере, та повече сливи да вземе? Вдъхновени от този модел на мотивация на хората да пазят пазят чисто, от „Ротаракт клуб” - Варна организират поредната инициатива за събиране на отпадъци "Бира за смет" , която ще се проведе на 15 май (неделя)..

публикувано на 15.05.22 в 08:30

Днес ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Много жители на Земята ще могат днес да видят как Луната за кратко ще стане червена. Събитието ще отбележи първото за тази година пълно лунно затъмнение. Рядкото явление се дължи на преминаването на Луната през сянката на Земята, което блокира голяма част от светлината на Слънцето да достигне до..

публикувано на 15.05.22 в 05:40
Икономически университет - Варна

102 години от основаването на Икономически университет - Варна

Има действия, които оставят трайни следи, написа днес в профила си в социалните мрежи ректорът на ИУ проф. Евгени Станимиров. През 1896 г. група индустриалци и интелектуалци във Варна се обединяват около идеята за създаването на търговско училище. То става факт през 1904 г. – началото на т.нар. „7 тлъсти години за България“ – период на бърз..

публикувано на 14.05.22 в 14:05

ВСУ „Черноризец Храбър“ е домакин на конференция по проблемите на кръговата икономика

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ днес е домакин на конференция по проблемите на кръговата икономика. Конференцията се провежда в рамките на проект „Познаване на кръговата икономика в Черноморския басейн BSB-CIRCLECON - BSB 1021“ по съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за..

публикувано на 13.05.22 в 15:44

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени в Балчик за празника на града

Наситен е майският културен афиш на Община Балчик. Кулминацията е празникът на Белия град 24 май. Вечерта от 20,30 ч. на централния площад балчиклии и гости ще бъдат поздравени от Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. Концерт-спектакълът ще спази традицията и ще покаже за десети път лица на Балчик, които със своята доброта, работоспособност,..

публикувано на 13.05.22 в 10:53

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието...

публикувано на 13.05.22 в 09:56
Осем десетилетия приятелство и 65 години съвместен живот свързват до днес 88-годишните Иванка и Атанас Стамови от Балчик.

На желязната си сватба мъж и жена в Балчик: Когато сме двама, всичко е хубаво и трудности няма

Осем десетилетия приятелство и 65 години съвместен живот свързват до днес 88-годишните Иванка и Атанас Стамови от Балчик. Първата им среща е в първо отделение в училището в село Антимово (Тутраканско), година след преселението в Южна Добруджа по силата на Крайовската спогодба (1940). Времената са трудни, приятелствата – силни. Израстват заедно,..

публикувано на 12.05.22 в 17:09