Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Втора варненска община с режим на тока, трета на ръба

| обновено на 17.01.22 в 10:48
Снимка: Алами/Ройтерс

В рамките на малко повече от седмица във втора варненска община въвеждат режим на тока. В трета го обмислят...

Причината навсякъде е една и съща - високите сметки за ток.

Засега режимът обхваща уличното осветление. Мярката е временна, но докога е трудно да се каже.

Режим на уличното осветление в нощните часове въведоха от 6 януари в Дългопол.

За Радио Варна тогава, кметът Георги Георгиев съобщи, че "за 2021 г. Община Дългопол е платила за улично осветление 120 хил. лв. при цена от 109 лв./MWh. След резкия скок в цената на енергоносителите, през декември 2021 г. средната цена на електрическата енергия е 429 лв./MWh", което е почти тройно увеличение (или с 320 лв. повече).

Сметките сочат, че спрямо сегашните цени на тока в община Дългопол ще платят прогнозно през 2022 г. около 472 хил. лв. само за уличното осветление.

Дори след приспадане на компенсацията получавана от държавата до 31 октомври, 2021 г., която е 100 лв./MWh, и продължаването ѝ до 31 декември на база реалните пазарни цени - 128.98 лв./MWh, остават недофинасирани около 252 хил. лв.
Подобно на всички малки общини в България обаче и Дългопол не разполага с финансов буфер, за да покрие разликата в цената дори само на уличното осветление.

И както всички общини, проблем с недофинансирането може да се появи освен за уличното осветление, но и за всички зависими от общинските бюджети социални дейности. В списъка влизат също издръжката на училища, детски градини и ясли, социални домове, общински болници и др., както и за електротранспорта в големите градове.

От Националното сдружение на общините в България (НСОБ) още в началото на януари поискаха компенсации от държавата в помощ на местните власти с аргумента, че трябва да се осигури непрекъсваемост на основните публични общински услуги.

Според закона за енергетиката, общините у нас сключват договори за доставка на ток по свободно договорени цени, мораториумът върху цените на тока, водата и парното не важи за тях, а само за битовите потребители.

В същото време, според ПМС на МС през зимните месеци небитовите потребители като общините ще бъдат компенсирани с не повече от 250 лв./MWh. Прогнозите, според правителството, са за спад в цените на енергоносителите през април, поради ниското потребление и натиска през износа.

За да се намерят пари за сметките за енергоносителите в общините, те "ще трябва да отрежат" парите за различни други дейности.

Понастоящем, в община Дългопол уличното осветление е ограничено във времевите пояси 17.30 - 21.00 ч. и 04.30 до 07.00 ч. Иначе казано, между 21 и 4.30 ч. на територията на всички 16 населени места там не свети нито една улична лампа.

Идентична е причината за въвеждането на режим на уличното осветление и в община Вълчи дол, където според официалните данни има 22 населени места. Сметките за електроенергия и там са скочили тройно в последните месеци.

"Общата стойност на платената фактура от Община Вълчи дол за разходвана електроенергия през месец ноември 2021 година е 58 384,47 лева, докато за месец октомври 2021 потреблението на ел. енергия е било на стойност 20 951,47 лева. Разликата между двете фактури е 37 433,00 лева. Направената прогнозна сметка за стойността на ел. енергията, която Община Вълчи дол ще заплати за 2022 година е в приблизителен размер от 700 хил. лв", пише в съобщението на общината.

В самия град Вълчи дол улично осветление ще има - през стълб, само между 17:30 и полунощ, както и сутрин от 5.30 до 7 ч. В селата на общината, ток по улиците няма да има между 21.30 ч. и 5.30 ч. нощем.

Сходна е ситуацията и в община Аврен, където от началото на годината също обмислят ограничаване на уличното осветление. Близо една трета от уличните лампи в Аврен са енергоспестяващи - 600 от 2 000. За година, увеличението на сметката за ток е над 100 %, каза за Радио Варна кметът Емануил Манолов.

През декември 2020 г. сметката за ток на община Аврен е била около 21 хил.лв, година по-късно, над 49 хил.лв. Държавната компенсация е 9 хил.лв., тоест недофинансирането е над 20 хил.лв, които общината трябва да поеме.

В община Варна увеличението на сметките за ток на електротранспорта, обхващащ малка част от градския транспорт, е повече от 2.7 пъти, а цената на метана за останалите превозни средства е два пъти по-висока. Справките сочат, че през ноември 2021 г., уличното осветление в третия по големина град в страната е 753 хил. лв. срещу 338 хил. лв. точно година по-рано.

Опасенията са, че икономиите и преразпределяне на парите от една общинска дейност в друга обаче няма да са достатъчни, ако цените на енергоносителите продължат да растат. А според Международната агенция по енергетика (МАЕ), светът е изправен пред години на скъпа енергия.
Освен местните власти, високите цени на енергоносителите са сериозни предизвикателства и пред бизнеса, където също се търсят опции за компенсации от страна на държавата.
Пакет от един милиард и половина е заделен в помощ на бизнеса и ЕРП-тата, за да се преодолее енергийната криза, каза в неделя пред БНР премиерът Кирил Петков.
Последният режим на тока в България е от зимата на 1992 г. По времето на социализма ограничаването на енергийното потребление почти беше обичайна практика.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 16 май

На 16.05.2022 от 11:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Кичево. На 16.05.2022 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде..

публикувано на 16.05.22 в 06:08

Слънце до обяд, следобед отново се заоблачава

Утрото в понеделник ни посреща с тихо и спокойно време, на места във Варна с намалена видимост. Днес преди обед ще преобладава слънчево време, сутринта на места мъгливо. Около и следобед отново ще са развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Възможни са и локални градушки. Във..

публикувано на 16.05.22 в 05:56

Бира за смет

Инициативата на "Ротаракт" - Варна, за почистване на екопътеката до Телевизионната кула, е с надслов "Бира за смет", тъй като всеки, който се включи, получава кенче бира, а децата - безалкохолни напитки. "2018 година го правихме на Камчийски пясъци", каза за Радио Варна Денис Кяшиф, пас-президент на "Ротаракт клуб"-Варна. "Изчистихме около четири..

обновено на 15.05.22 в 15:38

Лекари очакват нова Covid вълна през есента

Мнозинството от лекарите очакват нова вълна от Covid през есента. Това показват резултатите от анкета, проведена в специализираната мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването "CredoWeb". В допитването са участвали 425 медици от всички специалности в цялата страна. Под 4% от медиците смятат, че е постигнат колективен имунитет. Според 56% след..

публикувано на 15.05.22 в 13:49

МОН: Над 242 млн. лева и 21 програми за предучилищно и училищно образование

242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Две от програмите  са нови - „Заедно в изкуствата и спорта“ и „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“. С първата програма ще се реализират 90 милиона..

публикувано на 15.05.22 в 13:48
Премиерката на Финландия Сана Марин и президентът на страната Саули Нинистьо.

Финландия обяви, че ще кандидатства за членство в НАТО

Финландия ще кандидатства за членство в НАТО, обяви днес официално президентът Саули Нинисто. Премиерът на страната Сана Марин изрази надежда, че парламентът бързо ще ратифицира решението. "В страната все още предстои парламентарния процес, но съм уверена, че парламентът ще обсъди и одобри това историческо решение непоколебимо и отговорно." Турция се..

публикувано на 15.05.22 в 13:45

Асен Василев: Газовата диверсификация е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране и то е извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в..

публикувано на 15.05.22 в 13:23