Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Роянов-Я-Я: Ролята на артиста е да дава надежда, че не всичко е изгубено

| обновено на 01.02.22 в 11:32
Снимка: Виктория Раю

Стоян Роянов-Я-Я е име, което неизменно свързваме с варненската музикална сцена повече от 12 години. Преди да акостира на морския бряг, обаче, той е обиколил половината земно кълбо - до САЩ и обратно. Роден е в Пловдив, а на 10-годишна възраст започва да учи кларинет в музикалното училище в Стара Загора. На 14 години вече свири с Gabrovo Swing Dixie Band, а през 1992 г. заминава за Щатите, за да продължи музикалното си образование там - приет е със стипендия в Berklee College of Music, Бостън, Масачузетс.

В продължение на десет години Стоян Роянов работи като професионален музикант с различни формации в Бостън и Ню Йорк, но един ден през 2004 г. носталгията в него надделява и без да се замисли се прибира в България. Не закъснява появата му на родната сцена, където се превръща в музикална сензация на първия проведен в България конкурс "Евровизия" година по-късно.

През 2008 г. излиза албумът Yes Or No, с който Я-Я достига до широката музикална публика в България, а малко след това се премества във Варна със семейството си. И до днес музикантът привнася неповторимия си колорит в най-различни проекти, сред които група La Migra, а в последните няколко години той е част от Симфоничния оркестър при Държавна опера - Варна.



Освен с музикалния си талант, Стоян Роянов-Я-Я винаги се е отличавал с особения си поглед към живота. По собствените му думи, от началото на музикалната му кариера до днес той е претърпял промяна, както в артистичен, така и в житейски аспект - нещо нормално за жизнения път на всеки човек. Последните две години на промени в социалния живот отново събуждат у него стремеж да търси човешкото и да се бори срещу нехуманното, което в днешната обстановка намира благоприятна среда за разпространение.

Именно в тези смутни времена излезе филмът "Полет", посветен на музиканта.

"Идеята за този филм беше на Нейчо Петров-Реджи, който сложи шапката на режисьор. Благодарение на него, на Мира и Стас и на останалите от екипа, филмът е факт. Лентата проследява моя живот от момента на зачеването ми в Пловдив до завръщането ми в България. За съжаление пандемичните ограничения не позволиха на по-широка публика да го види, макар че имаше две премиери във Варна. Затова съвсем скоро ще бъде достъпен свободно в интернет.

Целта на този филм е всеки да намери някаква светлинка, която да го вдъхнови. Защото ролята на артиста е да дава надежда, че не всичко е изгубено и с Вяра и Любов да се бори срещу неправдата и овчедушието."

Албумът Yes Or No беше придружен от един хумористичен Тълковен речник, в който Я-Я обяснява някои важни термини от своя измислен език. Една от бележките в него гласи:

"От достатъчно сигурен (но и достатъчно несигурен) източник научихме, че когато Бог смесвал езиците, малка група от хора били за риба. Вместо да строят кула до небето, те люпели семки, пиели бира и играели карти, далеч преди картите да бъдат изобретени... Така, без да щат, тези хора пропуснали разделянето на езиците и единствени запазили общия човешки език. И до днес светът смята наследниците на тези хора за луди. Упрекват ги, че смесват езиците, без да разбират, че именно това е изначалното състояние на нещата... Ирония или не, човечеството отказва да разбере себе си..."

Кой е този общ човешки език?

Да кажем, че това е езикът на Любовта. Докато живеех в Щатите, ежедневно се срещах с хора от най-различни националности, всеки от които говори специфичен развален английски. Същото е и с българските диалекти - тук е пълно с багри и нюанси и това е част от красотата на общуването. И в крайна сметка се разбираме въпреки всички тези различия между нас. Артистът използва именно тези цветове на човешката психика, за да ги вплете в своето изкуство.

А ще успеем ли да съхраним този универсален език?

Убеден съм! Нещата от няколко години са тръгнали на изчистване. Както се казва, всеки роб си има своето въстание, и няма как Любовта и Истината да не пребъдат.

Целия разговор на Стоян Роянов-Я-Я с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05

Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR): Загубата е постоянен спътник на човека

Интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR) STRIGOI са британска банда, създадена от китариста на PARADISE LOSTGreg Mackintosh и Chris Casket от DEVILMENT и за кратко част от EXTREME NOISE TERROR. В края няа миналата година STRIGOI издадоха миниалбума „Bathed in a Black Sun“ - добър повод отново да посетим страната на..

публикувано на 05.09.24 в 07:40

Martin Engler (MONO INC.): Солидарност, толерантност и любов

Интервю с Martin Engler (MONO INC.) За първи път немската готик рок/индъстриъл формция MONO INC. ще има концерт в България. Той ще бъде на 20 септември в Пловдив в Античния театър като част от поредицата „Music Of The Ages 2024“ заедно с PAIN OF SALVATION(21 септември) и IHSAHN (22 септември). Със съдействието на организаторите от „Blue Hills..

публикувано на 05.09.24 в 07:25

Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW): Винаги трябва да си здраво стъпил на земята

Интервю с Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW) Ronnie Romero е работил и работи с едни от най-големите китаристи на нашето време като Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Adrian Vandenberg. В същото време участва в групи като LORDS OF BLACK, SUNSTORM, ELEGANT WEAPONS, където е с Richie Faulkner от JUDAS PRIEST, THE..

публикувано на 04.09.24 в 08:05

Поетът-кардиолог Весела Димова: Човек трябва да се освобождава от нещата, които го дърпат назад

Поетесата Весела Димова представи във Варна своята книга-албум "Кеят на чайките", вдъхновена от картини на варненската художничка Светла Косева .  Родена на 7 юни 1965 г. в гр. Плевен, Ве села Димова пише от дете, това е моминското й име – използва го като литературен псевдоним.  По професия е лекар-кардиолог (д-р В. Томова, д.м.). Поезията е..

публикувано на 03.09.24 в 08:05

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05