Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Антоанета Георгиева: „Наръчник за морска култура“ е написан от студенти за техните връстници

2
Снимка: Радио Варна

Ветроходна академия "Кор Кароли" издаде „Наръчник за морска култура“. В него се включиха студенти от 18 до 29-годишна възраст от висшите учебни заведения във Варна.

Участниците се обучаваха по ветроходство и проведоха дискусии с модератори от морските среди за създаването на наръчника. Антоанета Георгиева от ветроходната академия го определи като „малка енциклопедия“, в която всеки може открие интересни и непознати факти, свързани с морето.

„Наръчникът е написан от студенти за техните връстници. Често се случва във Варна да дойдат млади хора, които до сега не са живели край морето. Те го свързват само с плажа. Идеята на наръчника е да създаде в тези хора една обща морска култура“, каза Антоанета Георгиева.

Сборникът съдържа 43 есета, статии и писма. В него може да се прочетат подробности за морските възли, ветроходството, флората и фауната в Черно море. Някои от статиите са посветени на морската индустрия, образованието и замърсяването на морето.

Освен в хартиен вариант, наръчникът е достъпен и в електронен формат, на интернет страницата на Ветроходна академия "Кор Кароли".

Подробностите можете да чуете в интервюто с Антоанета Георгиева.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дм - председател на Дружеството на кардиолозите в България

Професор Асен Гудев: Много от случаите на сърдечносъдови заболявания са предотвратими

На 29 септември - Световният ден на сърцето, Валерия Василева разговаря в предаването "Златното сечение" за здравето на сърцето с чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн, FESC, FACC – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” – София и председател на Дружеството на кардиолозите в България . Как да тълкуваме..

публикувано на 29.09.22 в 15:10

„Изкуството да падаш“ - за трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново

„Изкуството да падаш“ – дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, беше един от участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка (Александра Сърчаджиева) не й дава подкрепата, от която има..

обновено на 29.09.22 в 10:54
Христо Милетов

Христо Милетов: Няма по-добра сфера от спорта, от която да си намериш приятели

В последния петък на месец септември в десетки държави ще се проведе Европейски ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За осма поредна година учебни заведения от цялата страна ще се включат и ще демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците...

публикувано на 28.09.22 в 14:05

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

В почти цялата страна инфлацията и кризата доведоха до спад на започнатото ново строителство с около 25%. В големите градове като Варна и София обаче ситуацията е по-различна и на тези места се наблюдава ръст за първите шест месеца на 2022 година.  Най-голям е ръстът на започнато ново строителство във Варна с цели 40%. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 28.09.22 в 07:56

Дишам, спя, спортувам - нещата, които никой не може да направи вместо нас

Най-важното упражнение, което е и с най-голямо значение за нашето здраве, стойка и дълголетие, и дори правилното подреждане на зъбите и черепно-лицеви кости е дишането. При това дишането през носа, казва Дойчин Кършовски. Именно така се казва и първата му книга на български език – „Дишам”, която е част от поредица, в която е отредено..

обновено на 27.09.22 в 11:30

"Ковачът" – вечната тема за изкушението да имаш всичко

Вечната тема за изкушението да имаш всичко, но да дадеш душата си, изкарва сенките на показ във филма "Ковачът" на Десислава Чутуркова. "Ковачът" е невербален филм по мотиви на Братя Грим. В него един много способен ковач е изкушен от силите на злото да продаде душата си в замяна, на което ще получи безкрайно богатство. Сделката гласи, че дяволът ще..

обновено на 26.09.22 в 11:10

Виктор Минчев: В рекламата всичко е въпрос на добра идея

За много от младите хора мечтаната професия е свързана с това тя да предоставя възможността за творческа изява, да позволява работа извън офис, да е свързана с комуникациите и да отразява дневния ред на съвременното общество. Една от областите, които обединяват всичко това, е рекламата, а една от най-харесваните дейности в нея е тази на..

публикувано на 23.09.22 в 10:02