Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционно зарязване навръх Трифон Зарезан край Балчик

След двегодишно затишие заради пандемията традицията по зарязване на лозята навръх Трифон Зарезан бе спазена в местността Лозята край Балчик. За здраве и берекет в лозето на балчиклията Васко Николов гостуваха самодейците от народно читалище „Свобода 1897“ – с. Гурково.
„Колкото са пръчките на лозето, толкова литри вино да се лее. Колкото са капките в бъчвите, толкова здраве да има в къщата. Колкото пъпки има на пръчката, толкова деца да има в къщите. Да се множим и пребъдем във вековете“ – бяха благопожеланията, отправени към стопанина.
На място като това – с глинеста почва, преселските сортове "бучни пръчка" не вървят. Затова, когато тъстът ми прехвърли лозето, го замених с ямболски сорт алжирка, който е по-подходящ. Добивам около 100-150 литра вино от половин декар лозе. Консумирам го най-вече с приятели“, разказа бившият полицай, който като пенсионер от 8 години се е отдал на различни занимания – от пеенето и рисуването до строителството. Научен е на труд от малък. Родом е от село Змеево, отраснал е в многодетно семейство. С тъга посочва необработваемите съседни парцели и отбелязва, че младите хора днес предпочитат да „работят“ във виртуалните си ферми.
В семейството на Васко се следва примера на предците. Има син и дъщеря, на които предава
Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди..

публикувано на 19.07.24 в 12:00
Денят Ашуре в Пловдив

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

Започва новата 1446 година по ислямския или мюсюлманския календар, който се нарича Хиджра. Така се наименува епохата, в която пророкът Мохамед и неговите последователи се преселват от Мека в Медина, където основават и първата мюсюлманска общност, с което започва историята на Исляма. Първият месец от Хиджра се нарича Мухареми. Той започва, след..

публикувано на 19.07.24 в 10:00

Владичен: между спокойствието и отгласa на войната

Как се живее по време на война на село? Отговорът на този въпрос дава кметицата на Владичен, едно от селата в Болградски район на Одеска област в Украйна – Мария Игнатова. Разположено на западния бряг на най-голямото сладководно езеро в Украйна и второ по големина в Европа – Ялпуг, Владичен е село, населено преобладващо с етнически българи, чиито..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

Ръководител на екип доброволци: Без дихателни апарати сме, не можем да сме в сърцевината на пожара

Доброволците, които се включват в овладяването на пожарите във Варна и областта, не разполагат с дихателни апарати. Те не могат да участват в най-голямата сърцевина на пожара, защото не само че са без, но и нямат право да работят с такова оборудване. Това каза за Радио Варна  Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към Община Варна. Той..

публикувано на 18.07.24 в 17:32
Археологически разкопки в Балчик, архив

Ежегодните разкопки в Балчик ще са през септември

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" и тази година са осигурени средства чрез Министерство на културата, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Както през миналата, така и през тази археологическият сезон ще премине за около двайсет дни през септември. Теренните..

публикувано на 18.07.24 в 13:15