Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюз на пчеларите: Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

Очаква се българският мед да поскъпне най-малко с 10 %. Това каза  председателят на Съюза на българските пчелари, на Обединен български пчеларски съюз, на Столичния браншови пчеларски съюз, и на Пчеларски съюз "Акация" - Банкя инж. Михаил Михайлов, предаде  БГНЕС.

По думите му не може да се изостане от увеличението на стоките от първа необходимост. "Да, ще се увеличи цената на меда, както и изкупната цена. Ние го бяхме заложили това още от миналата година, тъй като традиционно провеждаме пчеларски изложения в по-големите градове от страната. На тези изложения се видя, че дори това малко повишаване с лев - два на килограм не оказа възпиращо действие срещу любителите и ползвателите на пчелните продукти. Сега предстои новият сезон и вероятно ще се пристъпи към най-малко 10-процентно увеличение на цената на меда", каза инж. Михайлов.

Инж. Михаил Михайлов заяви, че българският пчелен мед има добри физико-химични показатели. "Дали се предпочита български - разбира се. Проблемът е в това, че вносният мед се смесва с българския мед. Не съм виждал да се продава мед, на който пише, че е произведен в Украйна" или в Китай например. Едрите търговци и преработватели ползват вносния мед за свои цели. Понякога го препродават, но смятам, че се смесва и с български мед. Учудващо е да се купуват количества, когато имаме достатъчно български мед, който не е усвоен. Ние произвеждаме достатъчно количество и поради това, че малко консумираме - средно между 350 и 400 грама на глава от населението, а остатъкът го изнасяме. Грубо една трета остава за потребление и подхранване на пчелите, а две трети се изнася", коментира инж. Михаил Михайлов.

Пчеларят даде съвет как хората, които не разбират, да различат чистия български мед от този с примеси. "Трябва този мед да има сертификат, както и да има етикети, на които да е указан произходът. Когато е от ЕС, то пише, че е произведено в ЕС и се знае, че е в общността. Или пък изрично, че е произведено в България с конкретни координати на пчелин и телефони. Може много лесно да се разпознае, стига потребителят да изиска тези документи", допълни още инж. Михайлов. Според него това, че медът може да се фалшифицира, представлява проблем, тъй като това се случва лесно и зависи за морала на тези, които предлагат мед.

Председателят на Съюза на българките пчелари коментира и данните за смъртността при пчелите. "Имаме данни за смъртност и то твърде рано. Традиционната зимна смъртност се установява края на март и началото на април. "Тази година тя настъпи много по-рано и имаме сигнали от област Враца - общините Мездра и Роман. Председателят на местното пчеларско дружество даде списък с пчелари, които са пострадали от загуба на пчелни семейства. Вероятно това се дължи на използване на нелицензирани препарати, внос от трети страни, които са за борба с болести по пчелите. Когато се третират тези пчелни семейства с неподходящи ветеринарно-медицински препарати, тогава се стига до гибел", заяви още инж. Михайлов. Той обясни, че ефектът от тези препарати се получава няколко месеца по-късно поради отслабване на пчелите и комплекс от причини.

По думите му няма точни данни за пострадалите пчелни семейства. "Не са малко районите, които ни се обаждат. Вчера приключи 19-ото пчеларско изложение в Плевен. Там имахме срещи с пчелари от страната, които се оплакваха наистина, че имат проблеми. Така както беше през миналата година, когато се установи много висока зимна смъртност. Дори беше създадена една комисия от научни работници, които обследваха причините за тази смъртност, след това се стигна до подпомагане. Тази година очакваме негативни резултати от изхода на зимния период", заяви инж. Михайлов. Той заяви, че е рано да се каже дали смъртността е повече или по-малко. "Може и да е по-малко", каза още пчеларят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Петима български евродепутати - избрани за председатели и заместник-председатели на комисии

Парламентарните комисии избраха своите председатели и заместник-председатели за мандат от 2,5 години. Петима са българските евродепутати, които заемат тези позиции. Илхан Кючук  бе избран за председател на Комисията по правни въпроси, а  Емил Радев - за неин заместник-председател. Цветелина Пенкова е новият заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 23.07.24 в 16:24

16 случая на морбили са регистрирани в две варненски села

16 случая на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева. Три от..

публикувано на 23.07.24 в 16:07

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

82 години от гибелта на Вапцаров отбелязаха във Варна

82 години от гибелта на Никола Вапцаров бе отбелязана днес във Висшето военноморско училище във Варна.  Церемонията се състоя пред паметника на поета в Морското училище.  "Името на Вапцаров традиционно се свързва с вярата. Ние, завършилите Морското училище във Варна, продължаваме да пазим ревностно вапцаровото наследство. Именно..

публикувано на 23.07.24 в 14:35