Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хибридни обекти в бижутерска изложба

Преди дни се откри Годишната бижутерска сборна изложба на Арт Галерия Le Papillon, Варна. За 12 години тя се утвърди като обичана, очаквана и желана традиция за много зрители и почитатели на съвременния дизайн и на уникалните произведения на изящното приложно изкуство. Тя е вдъхновяваща и вълнуваща както за авторите, участващи със своите произведения, така и за почитателите на ювелирното изкуство, очакващи новите им бижута с интерес.

Темата, обединяваща ювелирните произведения на изкуството, изразени чрез формата на бижу, тази година е ХИБРИДНИ ОБЕКТИ /HYBRID OBJECTS. 

Точно способността за адаптиране към променящата се среда, обстоятелства и нужди обуславя появата на хибрида като еволюционно решение. В биологията ХИБРИД е потомството, получено от съчетаването на качествата на два организма от различни породи, сортове, видове или родове чрез размножаване. Понятието ХИБРИД се наложи в химията, автомобилостроенето, в инженерните нововъведения в областта на двигателите, залегна в новите хибридни мобилни приложения и всичко това далеч надхвърли биологичната трактовка в животновъдството и растениевъдството.

Предизвикателството към всеки автор е да надскочи личните си граници и традиционно виждане и да предложи повече от няколко свойства и начини на употреба чрез своите хибридни обекти, претворени в материя. Целта на тази изложба е да докаже, че чрез благородните метали, скъпоценните и полу-скъпоценните камъни, естествените материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан, както и всички други съвременни материали, може да се изрази и материализира фантазията в ХИБРИДНИ ОБЕКТИ / HYBRID OBJECTS.

Ето какво разказа пред Светлана Вълкова в предаването "Гравитация нула" галеристът Виктория Митева:

Участниците в 12-тото издание на Годишната бижутерска сборна изложба са:
Август Савов, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Анита Арсова, Анна Медарска, Антоанета Рамджулска, Биляна Копоева, Благовеста Кенова, Богдана Топрева, Вараздат Айрапетян - Вари, Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Вяра Иванова, Гергана Труканова, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Даяна Казакова, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Димитър Иванов, Дона Константинова, Евгения Георгиева, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Елена Кафеджийска, Елизар Милев, Емилия Емилева, Ивайло Иванов, Иво Борисов, Йосиф Йосифидис – Iosif, Калина Чанкова, Камена Сиракова, Лена Старибратова, Мария Стоянова, Мартина Драгова, гл. асистент д-р Мирена Златева, Никол Александрова, Николай Сърдъмов, Павел Костадинов, Петя Танева, Петя Тодорова, Ралица Дековска, Рая Генова и Иван Генчев, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Станислав Корчев, Теодор Лулчев, Явор Кондов.

Изложбата ХИБРИДНИ ОБЕКТИ / HYBRID OBJECTS може да бъде видяна до 16-ти март 2022 г. в изложбения салон на галерията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45

Q-Jazz Festival - джазът на младите, започва днес

Предстои провеждането на третото издание на Q-Jazz Festival - Джазът на младите! Плажът на рибарското селище "Карантината" става джаз сцена на  11, 12 и 13 юли.   В ходът свободен . Тази година любителите на джаза могат да се насладят на изцяло авторкси репертоари. Фестивалът е създаден е с некомерсиална цел като естествено продължение на..

публикувано на 11.07.24 в 10:00