Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5-и ден сражения в Украйна, очакват се преговори, продължава евакуацията на българите

Снимка: unian.info

Продължават евакуацията на българските граждани от Украйна, както и емигрантската вълна на бягащи от войната украинци - предимно с жени и деца.

Два автобуса пътуват към България от Одеса и се очаква да пристигнат днес, каза за БНР външният министър Теодора Генчовска.

Продължава изчакването на безопасен коридор за евакуацията на българите в украинската столица Киев, където има наложен комендантски час до 8 ч. тази сутрин. Около 140 са българите, които очакват евакуация в Киев. 30 от тях са настанени в посолството ни. По думите на министър Генчовска ѝ българските дипломати оказват съдействие и на гражданите на други държави, които вече нямат дипломатически представители.

Днес се подготвя евакуацията с два други автобуса на още българи от Украйна, съобщават от българското консулство в Одеса.

От дни, километрични опашки има на граничните пунктове на Украйна с Румъния при град Сирет и при Исакча, както и на тези с Полша, Словакия и Молдова.  За преминаването на границите не се изискват сертификати и антигенни тестове.

България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка. Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла, съобщи в обръщение премиерът Кирил Петков.

От днес ще се отвори и сметка в БЧК, където ще се събират средства. Те ще се използват и за бежанците, които идват от Украйна.

Припомням, че БЧК обяви кампания, за да подпомогне хората от Украйна, насочили се към страната ни. Най-неотложни са нуждите от нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали. Даренията ще бъдат приемани в областните структури на БЧК в страната.

Във Варна дарения - вещи и средства от първа необходимост като пакетирани храни, средства за хигиена, бутилирана вода, се приемат в украинският център на пазар Чайка във Варна.

От днес във Варна ще се извършват и безплатни медицински прегледи.

Собствениците на няколко хотела са изявили желание да приютяват безплатно бежанци от Украйна. Сред първите са в курорта Св. Константин и местността Ален мак. В областната администрация е открит временен център за помощ и координация на пристигащите от Украйна, съобщи областният управител Благомир Коцев.

Телефонният номер, на който може да се обади всеки, който има желание да помогне на пристигащите е 0888 443 128.

Повече от 50 бежанци от Украйна вече са настанени в Балчик. Отворени са четири хотела.  Очаква се да подготвят стаи и хотели, които са зазимени. Над 100 души са се обадили, че са на път и са по границите, възпрепятствани от различни спънки – липсващи документи за децата, чиито бащи се сражават, липса на пари. Апелът на хотелиерите е всеки с каквото може да помогне, обобщи Христо Желев – хотелиер, който е поел ангажимента заедно с управителите и на други хотели, да помага и координира оказването на помощта.

В Добрич днес се очаква да пристигнат около 50 украинци.

Не спира вълната от съпричастност и в социалните мрежи към бежанците от Украйна. Хиляди предлагат безплатни домове за настаняване, помощ на болни хора, превоз на животни от Украйна, събират се храна и дрехи за нуждаещите се, доброволци пътуват до граничните пунктове на Полша, Словакия и Румъния, за да превозвват украински бежанци.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи и на специално откритата платформа на българското правителство.

Очаква се днес да започнат преговорите между украински и руски представители, след 4 дни руска инвация в Украйна.

Най-вероятно те ще се проведат на граничния пункт Александровка между Украйна и Беларус. От съображения за сигурност украинската делегация не пътува директно до Гомел, който е много близо до украинската столица, а летя до Полша, оттам да Минск и после се придвижи до беларуско-украинската граница. Късно снощи украинските власти обявиха, че ще преговарят без предварителни условия, но не очакват резултат.

В самата Украйна започват пети ден сражения, експлозиите са възобновени към 4 часа в двата най-големи украински града – столицата Киев и Харков в Източна Украйна.

Удари имаше и в други градове.Кметът на Бердянск съобщи, че черноморският град вече е под контрола на руски войски.  Градът е разположен между Крим, който от 2014 г. е анексиран от Русия и Донбас.

Според източници от Пентагона руското командване променя стратегията си към водене на обсадни бойни действия. Вчера руският президент Владимир Путин постави в специална готовност ядрените сили на страната си, поради западните реакции на войната в Украйна.

Заради Украйна Съветът за сигурност на ООН свика Общото събрание за пръв път от 40 г.,където са представени всички държави - заради руската война в Украйна. В Общото събрание никой няма право на вето - документите се приемат с мнозинство. Междувременно, вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на неназован американски служител, съобщи, че Беларус се подготвя за изпращане на войски в Украйна и че това може да се случи още днес.

И още. Страните от ЕС ще изпратят изтребители в Украйна по молба на Киев, за да му помогнат да се противопостави на руското въздушно и сухопътно нападение, заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.Украинският външен министър Дмитрий Кулеба е заявил пред ЕС, че "се нуждаят от такива бойни самолети, с които украинската армия може да оперира... Някои държави членки разполагат с такъв тип самолети", каза Борел. В този списък влиза и България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в кк "Св. св. Константин и Елена"

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта „Св. св. Костантин и Елена“, недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към мястото е..

публикувано на 24.07.24 в 12:48
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Трябва да има държавнически подход при третия мандат

Трябва да има държавнически подход при третия мандат. Това заяви председателят на Парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов. Гуцанов коментира възможността да получат третия мандат от президента Румен Радев. „Ако президентът ни връчи мандата, ще направим всички възможни опити, за да има кабинет, но кабинет, който да бъде експертен, кабинет на..

публикувано на 24.07.24 в 12:40

БЧК-Добрич с апел добричлии да вземат хранителните си пакети до края на месеца

От Областния съвет на Българския червен кръст в Добрич апелират всички одобрени лица за подпомагане по програма „Подкрепа“ да си получат хранителните продукти и хигиенните материали. От обществената организация са успели да раздадат продуктите на по-малко от половината правоимащи в община Добрич, за което крайният срок е 30 юли. В област Добрич..

публикувано на 24.07.24 в 12:19

Търсят директор на дирекция "Информационно и административно обслужване" в Общината

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция "Информационно и административно обслужване". Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър в професионална област математика и информатика, стопански науки или технически науки. Необходим е още 4 години професионален опит или придобит..

публикувано на 24.07.24 в 11:50

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините, предаде БНР. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, а общата прогнозна стойност на проектите..

публикувано на 24.07.24 в 11:13

Пътуващи в дерайлиралия край Своге влак: Всички реагираха адекватно

Бързият влак София-Варна, който дерайлира край Своге, пристигна във Варна малко преди 10 часа тази сутрин след з акъснение от 176 минути.  Хората бяха категорични, че служителите на БДЖ са се държали много добре и са били любезни с тях. Въпреки това обаче е необходимо техническо обновяване на железниците, допълниха пътниците, слезли на ЖП гара -..

публикувано на 24.07.24 в 11:07
Снимката е илюстративна

23-годишен ограби жена в центъра на Варна

Мъж на 23 години от Девня ограби жена този понеделник в централната част на Варна, съобщиха от полицията.  Крадецът е бил заловен от служители на Първо районно управление на полицията във Варна.  Извършителят, криминално проявен, е използвал физическа сила, за да отмъкне чантата, в която е имало лични документи, 120 лева и мобилен телефон...

публикувано на 24.07.24 в 10:20