Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Черно и цветно" в картините на Николай Добрев

Ловешкият художник Николай Добрев гостува във варненската галерия "Ларго". След съвместната му изява с Владимир Киров през 2014-та и самостоятелната му изложба в „Ларго“ през 2016-та това е третото представяне на Добрев във варненската галерия.


Експозицията е озаглавена „Черно и цветно“ и в нея освен познатите и характерни за Николай Добрев морски пейзажи, за представянето си във Варна художникът е подготвил два съвсем нови цикъла от картини, вдъхновени от пътуванията му през последните две години – цикъл „Магнолии“ и цикъл „Водни лилии“.

Колко са стари годините на Николай Добрев?

По документи са 73.

По дух?

Около 55

Колко от тях са минали в рисуване?

Аз започнах късно да рисувам. Рисувах на гърба на тетрадките си. Когато се уволних от казармата родителите ме бяха записали без да ме питат да уча ветерина медицина. Но аз започнах да се подготвям да уча рисуване.

От онова рисуване на гърбовете на тетрадките до днес разпознавате ли се още?

Установих, че дори не съм в началото. Човек като не се взима на сериозно все нещо се получава. Просто работя. В началото нещата бяха на много високо ниво. Имаше голям интерес. В началото 360 души кандидатстваха за 36 места. Аз кандидатствах три години поред. Как съм влязъл и аз не знам. Нещата хем са прости, хем са много сложни ако се замислиш, за това не трябва да се замисляме.

А какво стана с ветеринарната медицина?

Остана ми практиката да скопявам прасенца и да правя ваксини на кокошките.

А как се запалихте по рисуването?

Първо отидох при Теофан Сотиров и той ми каза да му покажа какво рисувам. Купих си един скицник и с първите маркери през 1968 година за един ден го напълних със скици. Не помня какво ми е казал, но тогава разбрах какво трябва да правя. Започнах да се готвя. Две години се подготвях като рисувах по 8 -9 часа на ден.

Какво се надявахте да постигнете с това?

Аз дори не разбирах, че съм жив, не ги разбирах нещата. Но хванеш ли се с нещо, то трябва да го правиш както трябва.

И сега ли е така?

Сега искам дори да се пенсионирам, но не мога. През тази зима съм рисувал при температура от 5 градуса в ателието.

Кой е най-големият критик на Вашите картини?

Аз не мога да се оплача, защото бях забелязан още през 80-те години. Но последното, което разбрах, че в някакъм труд съм включен сред художниците, които рисуват в Балчик. Например в Ловеч никой не знае, че съм художник. Всички ми казват Даскале. Дори в постоянната експозиция няма моя картина. Но в Плевен, в Габрово има мои картини. Най-важното за мен е да намериш себе си.

Още за магнолиите и водните лилии в Щутгард, които вдъхновяват Николай Добрев можете да чуете в целия разговор на Мартин Николов с художника.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на хвърчилата предстои край Шабла в събота и неделя

През предстоящите почивни дни в морето край Шабла ще се проведе един от най-красивите фестивали по нашето Черноморие – този на хвърчилата. Пускането на стотици хвърчила в небето ще може да се наблюдава в местността „Малкото море“ между фара на Шабла и с. Тюленово. Във фестивала участие ще вземат любители и професионалисти от България и чужбина...

публикувано на 30.08.24 в 15:37

Варненският театър започва новия сезон с "Последното изкушение на Христос"

Новият сезон на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" започва на 2 септември  с премиерата на "Последното изкушение на Христос" по романа на Никос Кзандзакис. Постановката е на режисьора Стайко Мурджев. Драматургичният текст е написан специално за този проект от Димитър Стоянович. Музиката е на композитора Петър Дундаков. В ролята на Исус е Гринго..

публикувано на 30.08.24 в 13:06

"Притчи за виното" - изложба на Стефан Хаджи-Николов

"Притчи за виното" на Стефан Хаджи-Николов е най-новото предложение към любителите на изобразителното изкуство от варненската галерия „Арт Маркони”. Светлата, жизнерадостна живопис на Стефан Хаджи-Николов, дава нов прочит на темата за виното и новата му изложба е своеобразно продължение на идеята, която се оформи на една сбирка с Васил Петров през..

публикувано на 30.08.24 в 10:13

"В онова време" - изложба на Долорес Дилова

"В онова време" е най-новата изложба на Долорес Дилова. Платната са подредени във варненската галерия "Папийон". В тях е уловено безвремието на конкретни места, близки до душевността на авторката. Страстният и трептящ ултрамарин, пулсът на кобалтово и кралско синьо, неизменни тонове от досегашното й творчество, сега преминават в нежен и тих тюркоаз,..

публикувано на 30.08.24 в 10:06

Награда за млади автори за първи път присъждат на фестивала "Златна роза" тази година

42-рият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19 до 26 септември и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито. Фестивалът представя 15 пълнометражни, 20 късометражни филма и 5 сериала в конкурсната програма, както и..

публикувано на 30.08.24 в 08:39

За пореден 17-и път прелетните птици в изкуството спират своя полет в Балчик

От 9 до 15 септември Белият град е отново домакин на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“. И в 17-ото му издание художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци, представят своите професионални търсения, които осяват целия град с изложби, театрални представления, концерти, кинопрожекции. Във форума участват артисти от..

публикувано на 27.08.24 в 17:41

Представяне на „Солено синьо“ на Татяна Явашева в Арт салона на Радио Варна

„СОЛЕНО СИНЬО“ е концептуална арткнига, родена от вдъхновяващия досег между изкуствата и от взаимодействието на хора с различни таланти. В нея пресечна точка си дават трима самостойни творци . Книгата е пестелива на думи, но е богата на образи. Книга за съзерцание, книга за четене, за пътуване и среща с морето, водата, океана, природата..

обновено на 27.08.24 в 13:01