Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как да нарисуваме портрет на море с Иван Кьосев

Писателят и художник Иван Кьосев представя новата си стихосбирка "Късни стихове". Срещата с читателите е тази вечер, 26.05.22 г. ,от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна. Премиерата ще е съпътствана от изложба на автора. В художественото събитие ще участват литературоведът д-р Ваня Колева, художникът - проф. Владимир Иванов, актьорът Свилен Стоянов, както и ученици - пианисти от НУИ "Добри Христов".

Иван Кьосев умее много неща в областта на изкуството - пише поезия, проза, сатира, занимава се с превеждане на много френски автори, включително и поети, преподава и рисува. Той черпи вдъхновение от своя обичан Париж и от поета, докоснал най-дълбоко неговата душа - Жак Превер. 

Новата му стихосбирка „Късни стихове” е замислена в шест цикъла: „Сезони”, „Морето и брегът”, „Родина”, „Поезията и Париж”, „В търсене на изгубеното време” и „Дамата с косата”, придружени от красиви морски пейзажи и портрети от автора.

Чуйте разговора на Светлана Вълкова с Иван Кьосев:

Как е възможно един човек да върши толкова много неща?

Има едно понятие "синкретизъм", на което аз съм привърженик. Привърженик съм му по причината, че изкуството се е появило като една симбиоза между различните начини на изразяване. Аз нямам самочувствието на професионален художник, но въпреки това съм член на групата на художниците във Варна и съм представен в един престижен албум, който направиха преди няколко години художниците на Варна. Ако трябва да направя паралел между литературата и живописта, бих казал, че е просто да влезеш в другата стая, в края на краищата изначално нещата са едни и същи.

Как започнахте - с поезия или с проза?

Аз пиша поезия доста отдавна, но умишлено не бях публикувал, смятах, че това е едно високо изкуство, което изисква много време и иска съответното състояние на духа.

Прозата къде е при Вас?

На практика изначално аз започнах да пиша проза, като тя е твърде сатирична. Въпреки това, по него време имах едно - две дебютни стихотворения, публикувани в списание „Читалище”. Аз смятам, че поезията е повече лична, отколкото публична. През 2002 година излезе моя книга с разкази „Беглецът”, която беше удостоена с годишната награда за белетристика на Съюза на писателите. Интересното е, че в онзи момент аз дори не бях член на този съюз, което и предизвика един малък скандал, тъй като тази награда се дава само на членове. Тогавашният председател - Никола Радев, отговори така: „Литературата е една и тя не се дели на членове и не членове”.

Какво има в най-новата Ви стихосбирка „Късни стихове”, обобщавате ли в нея всичко писано от Вас досега?

Тази ми стихосбирка може да мине за нещо като равносметка, но не толкова литературна, колкото житейска. Дори илюстрацията на първата корица е свързана със стихотворението „Как да нарисуваме портрет на морето”, което е по модела на Жак Превер, който е написал  вълшебното стихотворение „Как да нарисуваме портрет на една птица”, на което аз съм преводач. Макар то да е превеждано и от Веселин Ханчев, въпреки това аз имам своя позиция, все пак съм завършил френска филология и съм специализирал в Париж. Аз предпочитам да съм точен в своя превод, според мен пренасянето на чужд текст в българската литература трябва да става в контекста на родната литература, той трябва да бъде направен с традиционните средства на нашата култура, за да бъде вграден в нея, а не да виси като чуждо тяло.

Бихте ли споделили с нас стихотворението си „Как да направим портрет на морето”?

Как да направим портрет на морето (по Жак Превер)

Най-напред нарисувайте 

пясъка жълт и скалите,

легнали кротко да спят.

Нарисувайте после кацнали птици,

но ги пуснете - нека летят.

Нарисувайте още в небето звездите,

след това ги изтрийте - изгрял е денят.

Добавете копнежа зелен на водите,

които целуват брега.

Някъде вдясно сложете тревички,

клони, лъчи и листа

и за разкош изпишете в морето

лодка със бели платна.

Най-накрая (против самотата)

добавете фигури - две

нека да бъдат на момче и момиче,

които с любов си шептят.

Ако не чуватe песента на морето - не се 

тревожете, 

дори и вълните мълчат.

Починете си, приберете боите,

палитрата с цветни петна

и преди да си тръгнете, 

подпишете се в ъгъла 

с вдъхновена от Бога ръка.

В стихотворението си „Рожден ден” Вие казвате: ”На този ден - едва сега съзнавам, (изминали са толкова лета), дошъл съм тук да обитавам със мисия една, ала каква?” Имате ли отговор на този въпрос?

Нямам ясен отговор, но такъв е и животът. Аз мисля, че той не може да бъде формулиран с една-единствена фраза, защото е твърде многопластов и многообразен.

Какво е Париж за Вас?

Париж за мен беше една мечта, имах страхове, че ако попадна там, може да остана разочарован, но се случи точно обратното, градът ми въздейства на свободата на духа, както и на творческата дейност. Легендата за Париж има  своите силни основания.

Иван Кьосев споделя с нас още едно негово стихотворение, което е  от последния цикъл „Дамата с косата” .

Поздрав

Изкатерих върховете в планината

и сега се спускам 

при уморените треви,

спокойствие да търся за душата,

от спомените да не я боли.

На пейката ще седна в двора,

край мене котката ще се върти,

за нея ний сме странни хора:

мотаем се и шумолим.

Не можем ли блажено да полегнем?,

по котешки да мъркаме - да не мълчим,

и да не търсиме белята си,

 към невъзможните неща да не вървим?

Не мога ли и аз - тъй както други хора, 

да обикалям по света?,

парите да пилея, а не отчаян 

във шепа левчетата да броя?

Ала по дяволите чуждите наслади,

наясно съм, че някой ден 

на прага пред вратата ще застане, 

ще спре смъртта дошла за мен.

и аз, обърнал гръб на нищетата 

и на живота неразбран,

любезно ще я срещна и ще кажа:

"Здравейте, казвам се Иван!".

Иван Николаев Кьосев е роден на 25.VІ.1947 г. в град Попово, Търговищка област, но още като дете се премества със семейството си в град Варна. Средно образование завършва във френската гимназия във Варна, френска и българска филология - в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира в университета „Париж ХI” във Франция. Работил е като преподавател в Институт за повишаване квалификацията на учителите - Варна, Висш медицински институт - Варна, Варненски свободен университет, журналист и редактор във в. „Народно дело” - Варна.

Автор е на научни публикации, телевизионни сценарии, журналистически материали, както и на книги с разкази и стихотворения. Издадени книги: „Вчера, или събирам диви кестени” (1992), „Франция и френскоезичните страни: Белгия, Швейцария, Канада” (1998), „Беглец” (2002, 2009), „Маймунски работи” (2010), „Падаща звезда” (2014), „На чашка с вас във Монпарнас” (2015). Преводач е на френските писатели Жак Превер, Рьоне Гийо, Маргьорит Дюрас, Сент-Бьов, Жозеф дьо Местр, Жан Пол Сартр и др. 

Публикувал е преводните книги: Маргьорит Дюрас, „Цели дни сред дърветата” (1982), Жак Превер, „Писмо от островите „Скитници” (1988), Сент-Бьов „Сладострастие в 2 т.” (1993). За книгата си „Беглец” получава годишната награда за белетристика на СБП през 2003 г. Част от произведенията му са превеждани в Русия и във Франция. Като любител художник има 16 самостоятелни изложби живопис. Член е на Съюза на българските писатели и на Групата на варненските художници.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Марио Хосен

Проф. Хосен: Да празнуваме чрез езика на хармонията

Чрез езика на изкуството, искаме да покажем, че Европа е обединена. Това каза в интервю за Радио Варна артистичният директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ проф. Марио Хосен. Обединението проф. Хосен го обяснява и с избора на музикантите, които са подбрани и по-късно поканени да музицират на варненските сцени. „ Нашият..

публикувано на 25.06.22 в 08:45

Яна Борисова: На Варна ще й отива, ако е още по-космополитна

Тази седмица в рубриката „Посока Варна“ в предаването Улица събота ни гостува Яна Борисова, която представи първия си самостоятелен роман „Врата към Бер“. Яна е част от семейството на Радио Варна дълги години, ПР, рекламист, политолог по образование, пътешественик и разказвач на истории. От няколко години Яна живее и работи в София. През ноември 2020..

публикувано на 24.06.22 в 09:55
Проф. Илия Пеев в студиото на Радио Варна

Илия Пеев представя монографията „На Океана с любов, вяра и надежда"

Премиера на монографията „На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте океана” на Илия Пеев започва от 17 часа днес в Концертно студио на Радио Варна. Книгата е посветена на обявеното от ООН през 2017 г. Десетилетие на науките за Океана в интерес на устойчивото планиране (2021 – 2030 г.) и на всички моряшки семейства по света. Представянето..

публикувано на 23.06.22 в 11:45

Бойко Станкушев: В България много се краде - всеки, който се добере до кокала, се променя

В България много се краде. Дори и хора, които са се ползвали дълго време с добро име в техните общности и среди - професионални или приятелски, доберат ли се до кокала, се променят. Това каза Бойко Станкушев, директор на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, а заключението му е на база множество случаи на сблъскване с корупция,..

публикувано на 23.06.22 в 09:05
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Един от казусите, който може да „свали” правителството е РСМ

Ако вотът на недоверие мине попадаме в ситуация, в която ще доведе най-вероятно до предсрочни избори. Те на практика са почти неизбежни, дори вотът да не мине защото възможностите, които стоят пред правителството не са много - да продължат да управляват с малцинство, което ще е агония, защото много трудно биха събрали достатъчно депутати...

публикувано на 22.06.22 в 14:07

Антистрес терапия с дебютен сингъл

Антистрес терапия е пловдивска група, но музиката ѝ бори стреса навсякъде в страната. Новата им песен е озаглавена "В Капана" и, въпреки че става дума за пловдивския квартал на индустриите "Капана", според китариста Иво Матеев всеки е свободен по свой начин да интерпретира посланието на песента: "В Капана" е дебютният ни сингъл...

публикувано на 22.06.22 в 09:05

Joel Hoekstra (WHITESNAKE, CONIC): "Времето не трябва да се пропилява напразно"

Интервю с Joel Hoekstra (WHITESNAKE, TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA, ICONIC) Joel Hoekstra се присъединява към WHITESNAKE през 2014 година. Преди това китаристът има участия с NIGHT RANGER, Cher и много други странични проекти. Последният албум, който излезе с негово участие, беше на супергрупата ICONIC. Един от формалните поводи за разговор с него. Другият –..

публикувано на 21.06.22 в 15:33