Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порт Варна-Изток ще запази статута си на товарно пристанище

2
Снимка: Радио Варна

Среща за развитието на пристанищната инфраструктура във Варна и Бургас се проведе в Министерството на транспорта и съобщенията в София. В нея участваха представители на държавните институции и експерти, които дискутираха начините за подобряване на пристанищната инфраструктура. Това е втората среща по темата. Първата се проведе на 15 февруари във Варна. В разговорите участва и заместник-министър Владимир Върбанов, с когото ни среща Валери Великов в предаването "Море и бряг" на Радио Варна.

- Втората среща бе посветена на развитието на пристанище Варна от Варна Изток до Варна Запад като съвкупност от всички терминали, както частни, така и държавни. На тази реща присъстваха товародатели, вкл. директори на девненските заводи, брокери и пристанищни оператори. От страна на държавата участваха депутати от транспортната парламентарна комисия и представители на Министерството на транспорта и съобщенията. Целта на срещата беше в чисто работен порядък да се избистри посоката на развитие на варненското пристанище и да се изчитят ангажиментите на законодателната и изпълнителна власт, така че да създадем условия на бизнеса да работи, да реализира печалби и да плаща данъци на хазната.

Избистрихте ли тази посока на развитие?

- Да, бих могъл да кажа, че в голяма степен да. Една от тях е развитието на цифровата инфраструктура и въвеждането на единен електронен стандарт. Таксите, които пристанището акумулира трябва да бъдат обект на единна политика между бизнеса и държавата, за да стане пристанището привлекателно за товародатели и корабопритежатели. От наша страна поехме ангажимент да подобрим довеждащата и отвеждаща пътна и жп инфраструктура. В тази връзка искам да спомена пътната отсечка от 1 км, която свързва пристанище Варна-Запад.

Има ли визия за решение на проблема?

- Община Девня не можа да мобилизира административния и фанансов капацитет в продължение на толкова много години и да ремонтира този път. Чуждите моряци, които стъпват за първи път у нас виждат първо този път, какъвто няма дори в Украйна, която е в състояние на война. За това ние ще предприемем мерки този път да бъде прехвърлен към Държавно педприятие "Пристанищна инфраструктура".

До края на годината ще бъде ли възстановен пътят?

- Възтановяването ще стане в съкратени срокове. До няколко месеца може да стане, но не мога да се ангажирам с конкретни срокове за прехвърлянето.

До каква степен пристанище Варна-Изток ще бъде атракционна зона, до каква степен ще продължи да изпълнява функциите на товарно пристанище?

- Да, засегна се и тази тема. Пристанище Варна-Изток ще се запази като товарно пристанище на този етап. Такива са вижданията на повечето хора от бранша.

Но това тепърва ще се уточнява, защото трябва да се види какво ще се случва и със заведенията? Там има проверки в момента.

- Това е предмет на други проверки. И там ще изчакаме. но мога да уверя пристанищните работниците, че пристанище Варна-Изток ще работи като товарно пристанище в близко бъдеще.

Предстои и трета среща с обществеността, нали така?

- Да. Оттук нататък всичко, което беше изговорено ще бъде обобщено от нашите експерти и ще предложим за обсъждане в комисията по транспорт в Народното събрание, съгласувано с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и тогава ще предоставим плана за развитие на варненското пристанище с профсъюзните организации. Чак тогава ще обявим конкурс за Изпълнителен директор и членове на Съвета на директорите, с които да сключим мениджърски договори именно за развитието на пристанището в посоката, в която сме определили.

Целия разговор със заместник-министър Владимир Върбанов можете да чуете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37