Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Адреналин" - изложба на Галина Александрова

Галерия "Ларго" представя самостоятелна изложба на Галина Александрова. "Адреналин" е дебют за художничката във Варна. Платната са огнени и експресивни, изпълнени със заряд и емоция. Те са нейното субективно отношение към живота и изкуството.

"Никога нямам идея какво ще нарисувам. Рисувам интуитивно и спонтанно. Но понеже аз съм страстен човек, страстна личност, обичам риска. Имам чувството, че сама привличам ситуациите. Или, ако липсват, си ги създавам. В дадена ситуация адреналинът ме облива."

Галина Александрова работи основно през нощта. За да бъде необезпокоявана. Рисува едновременно няколко картини.

"Работя с емоционални запаси. Събирам, събирам, събирам и изведнъж всичко насъбрано се излива."

Откриването на изложбата "Адреналин" е днес от 19 часа. 

Повече за нея можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Акустичен проект със старинна музика „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим във Варна

Акустичният проект със старинна музика  „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим ще бъде представен във Варна на 27 ноември в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" от 19:00 ч.  „Пътят на пилигрима” е музикално пътешествие из Европа от XVI в. – време, в което се преплитат Средновековие, Ренесанс и Барок.  Деница Серафим се вдъхновява..

обновено на 27.11.22 в 16:20

"Странствания по света" - изложба на Йохен Кублик

От 25 ноември 2022 година галерия "Ларго" представя за първи път в България самостоятелна изложба на немския художник Йохен Кублик. „Странствания по света“ показва 45 графики, екслибриси и рисунки на изтъкнатия германски автор, създавани в последните 14 години. Заглавието на експозицията директно навежда на идеята за пътуванията на твореца. Самият Кублик..

публикувано на 25.11.22 в 15:22

95 години от рождението на Илия Милков

От 24 ноември до 11 декември 2022 в изложбената зала на "Драгоман" 12, галерия "Папийон" представя част от необятното живописно творчество на Илия Милков. Поводът е 95-годишнината от рождението на емблематичния художник, известен като един от най-добрите майстори на пейзажната живопис у нас. За експозицията са избрани картини от периода 1986 до 2008,..

публикувано на 25.11.22 в 15:14

Джеймс Джойс и 100 години "Одисей"

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”  във Варна е домакин на пътуваща изложба, посветена на Джеймс Джойс и 100-годишнината от публикуването на роман “Одисей”. Самото произведение е обявено за "Роман на 20 век" в класация на списание „Тайм”. Действието в „Одисей“ се развива в един единствен ден – 16 юни 1904 година, ден от живота на 38-годишния..

публикувано на 25.11.22 в 15:04

Представят книга, посветена на 50-ата годишнина на Варненския некропол

Сдружение "Варненски некропол I"  организира честване на 50-ата годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол. Събитието ще се състои  от 17,30 ч. тази вечер в Концертната зала на Радио Варна. Ще бъде представена и издадената тази година книга на варненския изследовател Светлозар Попов “Халколитният Некропол Варна I и златният век – хора,..

публикувано на 25.11.22 в 10:47

Маестро Емил Табаков чества 75-годишнината си на варненска сцена

МАЕСТРО ЕМИЛ ТАБАКОВ ще дирижира на варненската премиера на своя Концерт за цигулка и оркестър тази вечер 25 ноември от 19.00 ч. във ФКЦ, зала 1 със солист Светлин Русев н СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ 25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1 Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков - премиера за Варна Седма симфония от Лудвиг ван Бетовен..

публикувано на 25.11.22 в 08:39

Поставиха паметна плоча в памет на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови

Паметна плоча в чест на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови бе поставена край Летния театър в навечерието на  XXIII издание на Коледния музикален фестивал на Държавна опера-Варна. Той се открива утре, 25 ноември, със симфоничен концерт под палката на маестро Емил Табаков, а на 26-ти ноември е балетното представление „Лешникотрошачката“ от П. И...

публикувано на 24.11.22 в 19:24