Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Пролетта дойде красиво

Ето ни и нас в дните на очакване и надежда, когато първа пролет вече е очертала цветните планове на природата, а на прага се задава Благовещение с посланието за радост и хармония, за които с готовност отваряме сърца и предпочитаме да изпълват целия ни живот – от предговора преди раждането до точката на последна страница.

Пролетта дойде красиво. Както винаги е било. И както, вероятно, ще продължава още много, много години занапред. Усмивките на цветята, песента на птиците, успокоените въздишки на вечерното море и блясъкът на лунната пътека добавиха очарование.

Пролетта винаги идва красиво.

Друг е въпросът как са настроени сърцата ни. Този път по-тревожни, изпълнени с повече състрадание и несигурност. Но такъв е нашият човешки свят, подчинен на друга логика.

На границата между пролетта и зимата седях в самотно заведение. Има и такива дни. Когато ресторантът е празен, оркестърът довършва последната изморена мелодия, луната догаря, цветята във вазата измъчено клюмат, а суматохата зад бара напомня, че каквато и да е била историята, тя свършва. Без значение: щастлива, отегчителна, напрягаща, невероятна, красива, тъжна, фантастична... Каквато и да е... Тя винаги свършва.

И така любезно дава шанс на следващата история да се случи. Цветята да са свежи, луната да се усмихва, оркестърът енергично да подхваща първата песен и хората да влизат в ресторанта, заредени с нови очаквания за нещо различно и много по-хубаво.

Да. Докато чаках един полет, седях, поглъщах самотата на заведението, в мислите ми звучеше онази разтърсваща песен на Пепино Галиарди за музиката тази вечер, за луната, за миналото и за всички други дни след него, с които просто не знаеш какво да правиш... Според моите рецепти за случване, човек има нужда точно от тази песен, когато желае да се натъжи или отново силно да преживее нещо. После е Анди Уилямс с любовната история, самотната маса на Хъмпърдинг в „Както преди“ и цял бележник с невероятни автори, заглавия и изпълнители, които в рамките на няколко минути могат да преобърнат целия ти свят.

Седях и наблюдавах отстрани света, като в театрална зала. От първи ред - достатъчно далеч от цялата история, но достатъчно обгърната от емоцията, за да я имам за себе си.

Този нов и малко по-различен свят. След снеговете и празниците му, след разрухата и бедите, след драматичните събития и след милионите молитви това да не се беше случвало, хората да отворят очи и животът да продължи скучен, спокоен и в безопасност...

По-рано през деня наблюдавах майка със седемгодишното й момченце. Беше хубаво да виждам усмивката на детето, което разказваше как е минал денят и онази блага топлина

в погледа на майката – топлина, превърнала мартенския свят в ярък летен ден. Невероятната сила на любовта, която ни прави благодарни дори в най-тихите моменти. Защото светът е съвършен и той заслужава да оценяваме споделените радостни мигове, смеха и общите планове, обичта в очите на близките хора, цветното ухание, с което зимата се разтваря в пролет, очарователната песен на птиците в очакване на Благовещение, веселият ромон на ручея, който ще напомня на идващите след нас и на идващите след тях, че всичко тече, всичко се променя.

Светът е съвършен.

Останалото е нашето въздействие върху него с добро, или не, с мир, или не. Седях в онова самотно заведение и подреждах в мислите си късчета живот: тихи моменти, весели моменти, любими хора, прелестни сезони.

Пролетта винаги идва красиво.

И сега, в очакване на Благовещение, на по-топли, спокойни и мирни дни, се чувствах очарована и благодарна...

За всяка отминала пролет.

За всяка предстояща пролет.

За пътя, който продължава.

И за всяка секунда от този невероятен и съвършен живот.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45