Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанци: Страховито е, не приемаме това!

12
Украински бежанци на жп гарата във Варна
Снимка: Радио Варна

Всяка вечер с международния влак Букурещ-Русе-Варна в морската столица пристигат десетки бежанци от Украйна. Снощи бяха 77 – деца, майки и баби, повечето от Николаев, Одеса и прилежащите им райони. Стресирани и тревожни от това, какво ги очаква и какво предстои, те споделиха, че не приемат това, което се случва в родината им. „Страховито е, изплакаха се много сълзи“, споделиха някои от тях, а други си пожелаха на глас: „Мир, мир, мир, искаме мир! Искаме да се върнем по-скоро в нашите домове!“.

Доброволците отново бяха организирали посрещането на бежанците. Преди влака дойдоха и няколко полицаи, които им съдействаха. В тъмната част на денонощието те бяха на перона 15 минути преди пристигането на влака около 20 часа. Обозначени с баджове, така че да бъдат лесно разпознати, те бяха подготвили и хората, предлагащи подслон. Снощи мениджъри на два хотела в к.к. Албена посрещнаха бежанците и бяха подсигурили голям автобус на Албенатурс, с който да ги извозят. Имаше и частни лица, които посрещаха свои приятели от Украйна, които ще подслонят в дома си. Чуйте ги в звуковия файл.
За пътуващите е осигурен директен влак от Букурещ за София с директни вагони за Варна и вече не се налага прекачване в Русе. По-голяма част от жителите на Украйна пътуват за Варна, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на БДЖ.

Не се налага увеличение на обичайния брой вагони по тези линии засега, допълниха от пресцентъра на националния ж.п.превозвач.

БДЖ и румънските железници имат т.нар. “Help Ukraine” споразумение, според което издаденият безплатен билет за пътуване на жители на Украйна на румънска територия за международния влак до България важи по целия маршрут на влака на територията на България. Точна информация за издадените билети по това споразумение може да бъде предоставена след извършване на отчитането в края на месеца, каквото е изискването по международен договор, уточнават от БДЖ.

От третата седмица на март броят на пътуващите се е увеличил с 30 %. Основно пътуващите с влак преминават от Румъния в България през границата в Русе. Значително по-малко са преминаващите границата през Видин.

Международният бърз влак от Букурещ през Русе за Варна по разписание пристига всяка вечер във Варна в 19:57 ч.


Фоторепортажът е на Румен Сарандев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. Миналата година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда кампания в..

публикувано на 17.09.24 в 09:34

Само за ден: Четири опита за телефонни измами в Балчик, Добрич и Каварна

Четири опита за телефонни измами в градовете Балчик, Добрич и Каварна са регистрирани за последното денонощие в полицията. Сценариите постоянно се сменят, като снощи измамниците се представят за служители на комунални дружества ВиК и Енерго под предлог за оправяне на аварии, като следват и заплахи. Препоръката на органите на реда към гражданите при..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

Ветровито с променлива облачност

Температурите на въздуха в Източна България и край морето измерени в 6.00 часа тази сутрин -  в  Русе е 10 градуса, 11 градуса е в Добрич, по 12 в Разград и Шумен, 13 в Силистра и Шабла. 14 градуса е в Карнобат, 15 във Варна, 16 на нос Калиакра, в Бургас и Ахтопол, 17 на нос Емине. Силен дъжд е валял в Ахтопол около полунощ и количествата..

публикувано на 17.09.24 в 05:56