Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личният пистолет на адм.Иван Вариклечков показват за първи път във Варна

20
Пистолетът на адм.Иван Вариклечков
Снимка: Д.Дончева

Най-новите предмети дарени от хора от цялата страна ще покаже Военноморският музей в изложбата „По пътя към морската история”, която се открива на 31 март 2022 г. от 11.00 часа. През изминалата година дарители са били 30 души от цялата страна, сред които и един французин, който живее във Варна и е дарил колекция от снимки, които са запечатали Варна през 40-те години по време на Втората световна война.

Най-уникалният предмет, който ще бъде показан в изложбата, е личният пистолет на контраадмирал Иван Вариклечков. Пистолетът „Парабелум /Люгер/” е откупка и при нас дойде случайно от варненски антиквар, каза за Радио Варна директорът на музея д-р Мариана Кръстева. Също случайно оръжието е попаднало при антикваря и благодарение на неговото любопитство да провери какъв точно е този пистолет е отишъл в музея, за да разбере повече за него.

„Направихме подробно проучване с документите, с които разполагаме по номера на пистолета и външното описание. Този пистолет е представлявал веществено доказателство по време на разследването срещу адмирал Вариклечков и преследването срещу него от народната власт след 1944 година. Пистолетът е бил задържан от следствието като веществено доказателство и по неведоми пътища десетилетия по-късно излезе на бял свят. Ние се радваме, че успя да дойде в музея. След тази изложба ще стане част от постоянната ни експозиция.”, разказа Мариана Кръстева.

Над 100 експоната са подредени в изложбата. Сред тях нотите на марша „Стихия морска ни призва”, музиката и текстът на който е създаден от ученици от 37 випуск на Морско училище. Автор на текста е Петко Тахрилов, а дарението е направено от неговия син Илко Тахрилов, които са варненци.

Посетителите ще могат да видят и личните писма на варненския к.д.п. Иван Пашунков до неговата съпруга Милка Пашункова, които лично тя дарява.

Сред експонатите са още гранатомет, колан с кобур принадлежал на майор Христо Цанков, служил като авиотехник във Военноморската вертолетна ескадрила, база „Чайка”, лични вещи, отличия и документи  на контраадмирал Емил Станчев, както и вахтения дневник на подводницата „Слава” с последен запис – свалянето на военноморския флаг и гюйса на 1.11.2011 година.

Във външната експозиция посетителите ще могат да видят и катера „Пилот-2”, предоставен от „Пилотска станция Варна-П”. Изложбата включва  още много други произведения на изобразителното изкуство, униформи, отличия, фотографии, макети на плавателни съдове, документи и писма дарени от жители на Варна, село Казашко, Бургас, Севлиево, Силистра, София.


Изложбата ще остане подредена до 21 април 2022 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото...

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26