Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранно отваряне на сесиите по фонд "Култура" и ясни критерии поискаха артисти

| обновено на 01.04.22 в 18:06
Снимка: С. Спиридонова, Радио Варна

142 събития са били реализирани с финансиране от Фонд „Култура“ на община Варна през 2021 г. Изразходваните средства от бюджета са били 933 хил.лв. Това отчете днес Антония Йовчева, директор на общинската Дирекция „Култура и духовно развитие“. Разликата до предвидените 1 000 000 лв. са върнати в бюджета, уточни Йовчева. Тя участва днес в заседанието на ПК „Култура и духовно развитие“ към ОС-Варна. Антония Йовчева представи и мониторинговия доклад на фонд "Култура" за 2021 г., в който се препоръчва организиране на повече събития за деца и младежи, тъй като фокус група за 74 % от събитията са били хората в активна възраст. Препоръчва се още проследяване на нагласите на публиката след провеждане на събитията, което се прави от по-малко от половината организации, както и целогодишно обхващане на аудиторията чрез различни активности, а не само в периода на събитието.

Комисията прие финансовия отчет и мониторинга без забележки.

Общо за финансиране по фонд „Култура“ за м.г. кандидатите са били 387 с проекти за 5 млн.лв., става ясно от финансовия отчет

Все още не е приет бюджета на общината и различни артисти и творци бяха дошли да споделят тревогата си, че това спъва дейността им, ако разчитат и на Фонд „Култура“. Според Светослав Евтимов през последните седем години бюджетът на фонда е бил 1 мнл.лв.м, затова той смята, че е възможно примерно разпределение на средствата още в края на предходната година и отваряне на сесията за кандидатстване още в края на окотомври. Председателят на комисията Мария Тодорова отговори, че в перото за култура може да са предварително заложени 2 млн.лв, но при приемането на бюджета да се окаже, че няма да има нито лев за култура.

Някои от изразените становища чуйте в звуковия файл:

Две писма от артисти с настояване за ясни критерии и срещу промените в правилника за кандидатстване

Хората на изкуството бяха в зала „Пленарна“ и за участие в точка 2 от дневния ред - разглеждане надве писма от представители на културната общностотносногласуваните промени в правилника за кандидатстване и с предложенияза подобряване работата на Фонд "Култура"Варна. В писмото, подписано от десетки предимно независими артисти, хора на изкуството и организатори на събития, относно промените в правилника те изразяват несъгласието си чрез фонд „Култура“ да бъдат финансирани медии без задължителното изискване финансираната дейност да бъде с културна насоченост. Те са и срещу промяната културните оператори да могат да бъдат финансирани с едно събитие в рамките на годината, а не както досега до две събития.

Комисията по „Култура и духовно развитие“ не гласува решение по т.2, защото не се стигна до изготвяне на становище, поради останалите „отворени“ въпроси.

И още от финансовия отчет за 2021 г.: Фондът е успял да реализира две програмни сесии за финансиране на проекти в сферата на културата, в периода 25 януари – 28 февруари, за проекти, които се реализираха от март до юни и в периода 1 март – 1 април 2021 г. за проекти, които се реализираха от юли до ноември 2021г.

На първа сесия са кандидатствали 223 организации, като след проверка по допустимост останали 187 проектни предложения. Експертният съвет на Фонд „Култура“ е одобрил 91 проектни предложения за финансиране на обща стойност на договорите 510 303 лв., от които се се отказали 10 организации с проекти на обща стойност 30 120 лв.

На втора сесия кандидатстваха 164 организации, като след проверка по допустимост са останали 144 проектни предложения. Експертният съвет на Фонд „Култура“ е одобрил 67 проектни предложения за финансиране на обща стойност на договорите 462 350 лв., от които са се отказали 6 организации с проекти на обща стойност 15 800 лв.

Административни разходи са били на обща стойност 50 245,44 лв. за: хонорари външни експерти – 32 764,01 лв.; хонорари Комисия “Мониторинг и оценка“ – 8 725,47лв.; хонорари анкетьори – 3 355,96 лв. и поддръжка на Електронната система на Фонд „Култура“ – 5 400 лв.

Похвално звучи Докладът на Комисия по мониторинг за организацията и изпълнените дейности по фонд „Култура“ през 2021 г. Той е изготвен от комисия в състав: гл. ас. Дарина Христова- маркетнгов специалист и преподавател с над 10 години опит в сферата на брандинг, връзки с обществеността и опит в бизнес консултиране и работа с НПО; гл. ас. Пламена Паламарова- преподавател в областта на маркетинговите комуникации и анализи; Андрей Костов – най-новия член на комисията, социолог, специалист по рекламните комуникации и бранд позициониране.

Докладът е публикуван в проекто материалите на днешното заседание, а заключението му гласи: „В заключение на изготвения мониторингов доклад, още веднъж поздравяваме фонд „Култура“ и бенефициентите му за проявената гъвкавост, професионализъм и решителност, при организирането на културни събития в динамичната 2021г. Считаме, че за поредна година резултатите от успешните партньорства са видими, не само в представените резултати от проведените проучвания, но и на база наблюдаваните и събрани отзиви от варненската публика. Фонд „Култура“ се позиционира като устойчив и силен партньор за културните организации на града, а дейността му е все по-разпознаваема сред широката общественост. С оглед на всичко казано дотук и проследените тенденции в предходните години, екипът ни е уверен в успешното протичане на следващия културен сезон“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51