Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 27 удара на камбана откриват днес Националния конкурс "Светослав Обретенов" в Провадия

Снимка: pixabay

С 27 удара на камбана ще бъде открит 27-мият Национален конкурс за инструменталисти и певци “Светослав Обретенов” в Провадия. Откриването е от 19.00 часа на 7 април в къщата –музей на композитора, който е родом от Провадия. След това в читалището в града ще се проведе концерт с изпълнения на членовете на журито, както и с участието на лауреатите от конкурса от минали години Хасан и Ибрахим.

94 са участниците тази година, каза за радио Варна Антоанета Георгиева, от общинския отдел “Култура”. Конкурсът е уникален с това, че на него се изпълняват само произведения от български композитори по специалностите пиано, цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, валдхорна, ударни инструменти и пеене.

Конкурсната програма започва на 8 април. Награждаването на участниците от І-ва и ІІ-ра възрастова група, както и техен концерт ще се проведе на 9 април. На 10 април е награждаването и концертът на участниците от ІІІ-та възрастова група и тържественото закриване на конкурса.

Всички концерти ще се проведат в сградата на читалището в Провадия, като входът за тях е свободен.

Провеждането на Националния конкурс „Светослав Обретенов“ ще се състои при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, посочени в актуалната към момента на провеждането му заповед на Министъра на здравеопазването, каза още Антоанета Георгиева.

Предвид епидемичната обстановка в страната, Организационният комитет на Националния конкурс ”Светослав Обретенов” си запазва правото при необходимост да  промени датите за провеждане на конкурса, за което своевременно ще бъдат уведомени всички участници.

Светослав Обретенов е роден на 25 ноември 1909 г. в Провадия в семейството на учители. Основно образование получава в родния град, след което учи във Варна и София. Завършва Държавната музикална академия в столицата.

За кратко е бил директор на Радио Варна.

Бил е композитор във Варненския драматичен театър и диригент на хор „Морски звуци“. През 1940-те години въвежда нови тенденции в българското хорово изпълнително изкуство.  Сред най-значителните му произведения са неговите кантати и оратория. Основател и първи диригент е на Държавния радиохор, който след смъртта на Обретенов през 1955 г. е преименуван на Българска хорова капела "Светослав Обретенов". Дирижира хор „Кавал“ (1949). Под негово ръководство българските смесени хорове извоюват челни места на световните младежки фестивали в Прага, Будапеща, Берлин, Букурещ.

История на конкурса

През 1964 година група ентусиасти от Детската музикална школа към Народно читалище „Алеко Константинов” Провадия, със съдействието на Окръжния съвет за изкуство и култура Варна, организират провеждането на регионален конкурс за възпитаниците на детските музикални школи в Североизточна България. Само след пет години, поради големия интерес и многобройните участници, регионалният конкурс прераства в национален.

През 1969 година Комитета за култура учредява Национален конкурс за млади инструменталисти на името на композитора Светослав Обретенов, роден и израснал в Провадия. Първоначално конкурсът се провежда веднъж годишно, а от 1970 г. – на всяка четна година . Застъпени са всички музикални инструменти, влизащи в състава на класическия симфоничен оркестър, като дървените и медните духови инструменти се редуват през определен период. На отделни издания на конкурса е имало специалности като композиция, клавирно трио, китара.

През 1984 година Националният конкурс „Светослав Обретенов” е приет в Европейския съюз на младежките национални музикални конкурси.

Статутът на Националния конкурс за млади инструменталисти и певци е приет на заседание на Общински съвет Провадия. Съгласно този статут, основен организатор е Община Провадия във взаимодействие с Министерството на културата. Ръководен орган на конкурса е Организационен комитет, изграден от дейци на инструменталното и певческо изкуство, представители на общината и съорганизаторите. Текущата дейност по организацията, подготовката и провеждането на конкурса се осъществява от Оперативен комитет, който се избира от общината, има седалище в гр. Провадия и се оглавява от Кмета на Община Провадия.

Характерно за Националния конкурс ”Светослав Обретенов” е това, че на него се изпълняват творби само от български композитори – публикувани и непубликувани. В това се състои неговата уникалност и той е единственият такъв конкурс не само в България, но и в Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина историкът Дарин Канавров

На 68-годишна възраст почина историкът Дарин Канавров, съобщават колегите му. В продължение на 38 години работи в Исторически музей - Балчик, като през годините е изпълнявал длъжностите: директор, главен уредник и уредник в музея. Има над 200 публикации в периодичния печат, в различни списания и научни сборници.Най-значимите му книги: „Военноморски..

публикувано на 29.07.24 в 14:28

Приключи Международната танцова академия „Варна”

С гала концерт на сцената на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна приключи поредното издание на Международната танцова академия „Варна”, която се проведе от 18 юли до днес. Академията е създадена от фондация „Калина Богоева“ и ръководена от известната прима и балетен педагог.  49 бяха участниците в това издание, които получиха своите..

публикувано на 28.07.24 в 15:35

RADAR #11 - начало на нова декада за международния фестивал

Единадесетото издание на фестивала RADAR  представя вълнуваща програма от артистични изяви извън стандартите. От 2 до 4 август Варна ще бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в рамките на 8 концерта и две творчески работилници с участието на над 30 музиканти и визуални артисти. От джаз и електроника до бийтбокс, от ренесанс и авангард..

публикувано на 28.07.24 в 11:47

Концерт в музеен комплекс „Аладжа манастир“ в понеделник

На 29 юли /понеделник/ от 14:00 ч., в музеен комплекс „Аладжа манастир“ ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм „Св. Атанасий“ под надслов „Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни“.  В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент – Евгения Григорова.  Солисти –..

публикувано на 28.07.24 в 11:37

Първа пичинг сесия за филмови проекти в рамките на София Филм Фест във Варна

София Филм Фест във Варна прави още една крачка към превръщането на Варна в привлекателна дестинация за киноиндустрията. На 3-ти август 2024г. ще се проведе първата пичинг сесия за филмови проекти в рамките на годишния културен календар на фестивала. Това е уникална възможност за всички сценаристи, режисьори и продуценти да представят своите проекти..

публикувано на 28.07.24 в 11:26

Американска пианистка с концерт при вход свободен в Градската галерия - Варна

Ана Роса Ернандес - концертен пианист, солист и педагог от САЩ с кубински корени, ще поднесе специален подарък на българската публика - концерт с вход свободен в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Рециталът ще бъде на 27 юли от 18:00 часа. Ана Роса Ернандес е родена в Куба, а изпълнителската й кариера сега се развива в..

публикувано на 27.07.24 в 11:41

Концерт на площад "Независимост" за Освобождението на Варна

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър..

публикувано на 27.07.24 в 10:46