Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За рокендрола с любов

Днес отбелязваме Световния ден на рокендрола. Празникът се чества всяка година на 13 април, въпреки че историческият повод, който дава началото му е на 12 април 1954 година. Тогава Бил Хейли записва на плоча песента си “Rock around the clock”. Тя става ориентир на новата музикална посока, който бързо преминава границата на САЩ и се разпространява в различните страни и континенти.

Българската рок музика се появява в края на 60-те години. По това време обаче у нас се слушат предимно естрадни песни и за рок не можело да става и дума. В този период е било много трудно да се пробие с рок, цензурата е била голяма, а свиренето на "западна музика" - силно ограничено.

Една от първите известни рок-групи в България в миналото е "Бъндараците", наименувана на "Лорд Бънди". През 1966 година е основан съставът "Щурците", който се превръща в най-популярния в България по онова време. Като еквивалент на "Ролинг Стоунс" и "Дийп Пърпъл" във Великобритания. В по-късен етап се появяват и първите метъл групи като "Атлантик", Б.Т.Р., "Ахат" и други.

Истинското развитие на рок музиката в България е след промените през 1989 година. То обаче е трудно, защото българската рок музика няма основа, а копира западния модел. Това сподели в предаването "Новият ден" Мартин Николов, който е запален почитател на този стил и е водещ на предаването за рок музика "От другата страна" в ефира на Радио Варна.

Според него българските рок групи не отстъпват по класа и качество на световноизвестните банди.

"Проблемът е, че нашите групи стъпват на чужд опит, а на чужденците техен опит предаден им отвън, не им е необходим. Друг проблем е, че в България музикалният бизнес го няма, а за да бъде превърната една група в световноизвестна, в нея трябва да се вложат много пари", коментира Мартин Николов.

Той се запалва по рокендрола още от дете, а любимата му група е "Куин". Според него рокът еволюира постоянно, което е причина в определени периоди да бъде обявяван за мъртъв.

"Но, рокендролът е жив и е още тук. И до ден днешен песните на групите от миналото продължават да се слушат. И колкото и да се опитват някои да го овладеят, рокендролът си остава бунт", каза още Мартин.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Мартин Николов:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хвърчилата ще е във Варна на 24 и 25 август

Международният фестивал на хвърчилата и тази година ще оцвети лятото у нас. Гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". Ще има атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла...

публикувано на 11.08.24 в 16:20

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 10.08.24 в 15:40

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05