Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различен поглед към стъклото

От 15-ти до 22-ри април в галерията на „Морско казино“ варненската майсторка на художествено стъкло Диана Раданова е поканила за съвместната изява керамичката Цветана Векова, тъкачките Галя Николова и Милена Кючукова, майсторите на кожени уникати Диян Фотев и Миглена Георгиева-Фотева, дърворезбарят Тодор Танев и акварелистката Елица Карабашлиева.

Решихме, че сега е време да отделим внимание на пролетта и най-слънчевите празници, казва Диана Раданова. Тук могат да се видят някои компилации на артстъкло с текстил, дърво и кожа, но и всеки от авторите ще представи личното си творчество и ще предложи на вниманието на почитателите си изделия, свързани с пролетните празници Цветница и Великден.


Творчески екип:

Диана Раданова е родена и работи във Варна. Завършила е Немската гимназия и Икономически университет - Варна. От много години се занимава с ръчно изработени бижута и сувенири, използвайки разнообразни техники и материали.
От 2012 г. се отдава изцяло на любовта си към стъклото.
Първоначално работи по метода на стопеното стъкло (fused glass), при който отделни съвместими по състав парчета стъкло се свързват трайно в обща композиция в пещ. Високата температура оформя нежни овални форми и преливни разцветки, за да се получат лъчезарни накити, съдове и интериорна декорация от стъкло.
В последните две години, търсейки нови и разнообразни решения за своите дизайнерски бижута, авторката се усъвършенства и в техниката lampwork, където стъклото се разтапя под действието на насочен пламък и създава невероятни преливания на тонове в миниатюрен размер.

Цветана Векова е родена във Варна. Завършва Художествената академия, специалност „Декоративно-монументални изкуства“, член е на СБХ.
В периода 1981-2013 изпълнява различни по мащаб 10 стенописни произведения в учебни и обществени сгради в София и Варна, 2 декоративни рисувани текстилни пана и 7 броя рисувани исторически карти за интериора на РИМ Варна.
Автор е на 3 интериорни исторически макета и един екстериорен с площ 20 кв.м в град Бяла през 2012 г.
Реализира множество проектти за пространствено оформление на музеи и частни галерии.
В периода 1995-2020 – 14 самостоятелни изложби във Варна.
От 1982 до 2020 г. участва във всички регионални изложби на СБХ група Варна, в множество групови изложби в Полша, Грузия и Швейцария и в повече от 10 колективни изложби в София и Варна.
Работи активно в областта на керамичната пластика – монументална, сувенирна и бижута. Участвала е в 7 пленера за живопис и керамика.
От 20 години е галерист в галерия ЮКА. Организирала е над 200 експозиции – персонални, колективни, базари и презентации.
Миглена и Диян Фотеви са наследници на 45 годишни семейни традиции в обработката на кожа. Те са второ поколение майстори на български художествени занаяти. Филигранната декорация и орнаментика е фолклорната нишка, която свързва традициите със съвременното, модерното. Творчеството на фамилия Фотеви е представяно на международни фестивали на художествени занаяти във Франкфурт, Хамбург, Улм, Регенсбург, Флоренция, Сала, в галерии и арт-центрове. Многократни са участията на фамилията в международни форуми в европейската столица на културата Виена. Техни уникати са участвали в изложби у нас и в чужбина - Индия, Япония, Мексико. Удостоени са с дипломи и награди.

Дзев Студио - Галя и Милена са родени във Варна и са завършили Техническия университет – Варна. Приятелки са още от студентските скамейки. Дълги години са работили в компютърния бранш, но преди почти 11 години съвсем случайно се запалват по един от най-старите занаяти на човечеството – тъкачеството. Започват в гараж с един нов стан,  направен по прототип на стар. Намерат прекрасни учители и  с много хъс започват да творят. Сега имат ателие – магазин в центъра на гр. Варна и виждат, че радват много хора с техните ръчно тъкани черги, килими, пана, палта, чанти и  бижута, съчетани с естествена кожа, плат и плетиво. Сега и те имат много ученици от различни възрасти.


Елица Карабашлиева е родена и работи във Варна. Преди 11 години среща акварела и той става нейна изразна техника, нейна любов и съдба. През тези 11 години участва в международни акварелни триеналета, самостоятелни и сборни изложби, акварелни пленери у нас и в чужбина. Харесва реалистичния акварел  с емоционална нотка. Любими модели за рисуване са й градските пейзажи и архитектура, природни пейзажи, стари предмети, носещи спомен и чувство, цветя, птици, буболечки. Щастлива е да работи това, което обича. Картините й са откупени от много нейни фенове по света.

Тодор Тенев е запален музикант, свободна артистична душа. Започнал е да се занимава с дърворезба преди около 16 години, ненадейно и за всеобща изненада на всички, които го познават. В началото - самоук, но от 5 години вече е признат майстор-занаятчия по дърворезба и художествена обработка на дърво. Вече има свои ученици, които попиват знания и тънкостите на занаята от него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложбавдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45