Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП предлага да бъде намален ДДС за хляб, плодове и зеленчуци

Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" предлага да бъде намален Данъкът добавена стойност (ДДС) върху хляба и плодовете и зеленчуци родно производство. Обмисля се и намаляване на ДДС за електрическата енергия.

По идеята за намаляване на ДДС вече се работи, съобщи за БНР зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Венко Сабрутев.

"От ПП изпратихме запитване към Министерство на финансите, за да се направи изчисление и да стане ясно какви мерки са възможни, с какъв процент точно. Основно мислим за свалянето на ДДС на отделни храни и облагане на свръхпечалбата от производството и търговията с електрическа енергия".

Тези мерки са част от антиинфлационния пакет, който се подготвя от управляващата коалиция.

"Това са предложенията на ПП. Всяка една политическа сила от коалицията предоставя своите предложения, даваме ги на Министерството на финансите за калкулация и ще излезем с единно предложение", добави Сабрутев и обясни, че скоро ще стане ясно какъв точно ще е процентът.

"Затова изпратихме въпросното запитване до Министерство на финансите, за да могат да ни изчислят какъв ще бъде ефектът за приходната част на държавата и, съответно, да преценим какъв ще е ефектът и за крайните потребители", каза още той. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в основния закон, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка, предаде БНР.  Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 15:01

Автобус заседна в подлеза "Шипка" във Варна (ВИДЕО)

Автобус заседна в автоподлез в центъра на града, видя репортер на Радио Варна. Превозното средство се е оказало високо за тунела на улица "Шипка" в морската столица.  Няма видими щети на автоподлеза. Инцидентът е станал в посока бул. "Мария Луиза".  Работещи в магазините до автоподлеза коментираха, че подобни случаи има два-три пъти в годината,..

публикувано на 26.07.24 в 14:26
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27

Проф. Галин Цоков: Близо 11 милиона лева са осигурени за полярни изследвания в Антарктида

Министърът на образованието и науката професор Галин Цоков заяви във Варна, че няма сгради на училища в страната, които са пострадали от пожарите, с изключение на едно училище в село Гранит, но там децата също ще започнат нормално занятия. Той съобщи, че до 2025 година за полярни изследвания в Антарктида са осигурени 10 800 000  лева, още средства са..

публикувано на 26.07.24 в 11:10

Във Варна ще излъчват на голям екран началото на Олимпийските игри

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 ще се излъчва от 20:30 часа днес пред Аквариума в центъра на Варна. Инициативата се организира от „Алианс Франсес“ със съдействието на Община Варна. Съорганизатори са още Френското посолство и Френския институт в България, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия и Българското..

публикувано на 26.07.24 в 10:23

БАБХ: Фермерите да избягват търговия с животни от Румъния и Гърция

Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с чума по дребните преживни животни, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага мерки с цел недопускане на появата на болестта у нас. Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби. С..

публикувано на 26.07.24 в 10:11