Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са доброволците в кампанията "Аз вярвам и помагам"?

Това са онези усмихнати хора, които още с пристигането на поредния доставен чувал или кашон с капачки, ги поемат и ти благодарят. Благодарят от сърце за частицата добрина, която прави чудеса. От началото на кампанията до днес са събрани над 176 тона капачки и са дарени 22 медицински апаратури в помощ на хиляди деца. Тази събота, от 09:00ч до 15:00ч., отново се очакват хиляди хора да донесат своите капачки и много от тях да се включат като доброволци. Мисията тази година е закупуването на детска линейка за Варна и цяла Североизточна България. 


Това е следващата мащабна благотворителна цел, която са си поставили от сдружение "Аз вярвам и помагам". Освен традиционните капачки, в предстоящата инициатива ще бъдат събирани и стотинки. Освен това, хората ще могат да даряват средства и по банков път. Желаещите да се включат в кампанията да следят новините на фейсбук страницата Аз вярвам и помагам, призовават от сдружението.


Мястото на доброволците в събирането на капачки за благородната инициатива на сдружение "Аз вярвам и помагам" е огромно. Ако не е доброволният труд на онези, отделили част от ценното за всички ни време, няма да я има "желязната" организация, няма да го има празникът, няма да я има добре свършената работа. Това е само видимата част от доброволческия труд, но остават много скрити детайли зад всичко това - дългите часове, преразпределението на капачките за рециклиране след приключване на кампанията. Както се казва "мръсната" работа остава извън полезрението на останалите хора. Това сподели ден преди поредната мащабна кампания един от дългогодишните доброволци в нея Александър Недев.


За коя година се включвате в кампанията на сдружение "Аз вярвам и помагам"?

- За седма година ще съм част от магията на тази кампания. Все повече хора помагат, събират капачки и ги даряват. Хората помагат на хората, което е най-силното в този акт на благотворителност. Това е сила, която те окрилява, дава ти надежда.

С какви чувства приключвате поредната кампания като доброволец?

- Чувството е неописуемо. Всеки един от нас е толкова уморен след целия ден, но щастливо уморен, ако има такова описание на емоциите, които са в нас. В ден като този, който предстои всички сме максимално мобилизирани, за да се случат бързо и точно действията по предаването на капчките. Но наистина, когато всичко приключи я има онази особена тръпка - уморен си, но си безкрайно щастлив от свършената работа. Направил си едно голямо добро, което спасява детски животи. Виждаш го с очите си и това те прави по-жив. 

Къде и кога е най-тежката работа за доброволците?

- Когато всичко свърши за обявените часове започва същинската работа на доброволците, които трябва да преразпределят всички капакчи в огромни контейнери. Проверяваме да няма метални частици, друг вид пластмаса, която не е за рециклиране. Попадали сме на какви ли не неща - от стари мобилни телефони до пластмасови кукли и др. 


Още за доброволчеството от първа ръка може да чуете в интервюто на Нина Милошевич с Александър Недев в прикачения по-горе звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05