Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Милко Папазов: Раждайте деца сега, за кариера винаги има време

По-малко родени деца през през миналата година, отколкото през 2020 година – това сочат данните на Националния статистически институт. През 2021 година са родени малко над 59 000 бебета, което е спад с 0.7 % спрямо 2020 година.

Каква е тенденцията във Варна спрямо намаляването на раждаемостта и увеличаването на възрастта на майките за раждане на първо дете. Отговорите на тези и още въпроси потърсихме от д-р Милко Папазов – началник на Родилното отделение в МБАЛ "Света Анна" - Варна:

"Раждаемостта намалява, за съжаление тенденцията е такава. От 2010 година насам вървим все по-надолу. Основната причина е емиграцията на младите хора", заяви пред микрофона на Радио Варна д-р Папазов.
Според специалиста основният проблем е липсата на млади хора във фертилна възраст.

Нараства броят и на репродуктивните проблеми при младите хора, които водят до по-трудно зачеване, но същевременно се увеличават и възможностите за съвременно лечение на семействата с проблеми, поясни още акушер-гинекологът.

"Много от младите жени решават да раждат в по-късна възраст, това води до изчерпване на яйчников потенциал, наслагване на други заболявания. От друга страна има и проблема с нежеланието да се ражда. Гоним кариера и като станем на 40 да направим едно инвитро, ама не винаги става..."

Д-р Папазов отправи апел към младите двойки: "Раждайте децата сега, за кариера винаги има време."


Средната възраст на жените при раждане на първо дете през последните години е 28 - 30 години. Това е тенденция не само в България, но и в цяла Европа.

Д-р Милко Папазов е акушер-гинеколог с над 35 години практика. Завежда родилното отделение в МБАЛ “Света Анна – Варна” от 2012 г. Участва в световни конгреси по акушерство и гинекология. Автор е на повече от 20 публикации в специализирани научни издания, посветени на усложненията по време на раждане. Най-красноречивият резултат от кариерата му са над 10 000 живородени бебета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04