Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1216 лв. на месец са необходими за издръжка на един работещ

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на едно работещо лице от едночленно семейство достигна през месец март до 1216 лв.. Тази стойност, формирана на базисна потребителска кошница, е необходима за покриване на разходите за издръжка на едно работещо лице, живеещо само, за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, развлечения и почивка. За едногодишен период разходите за издръжка на живота на 1 работещо лице нараства с 157 лв., като от тях групата на хранителните стоки нараства с 69 лв., а на нехранителните стоки и услуги с 89 лв, предаде БГНЕС.

Това показва анализът на наблюдението на потребителските цени и Заплатата за издръжка за първото тримесечие на 2022 г., изготвен от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Данните бяха представени днес от президента на КНСБ Пламен Димитров, директора на института Любослав Костов и зам.-директора Виолета Иванова.

Димитров посочи, че за тричленно домакинство – с двама работещи и едно дете, необходимият нетен доход за издръжка достига 2189 лв. За една година нарастването е с 283 лева. Толкова пари повече искаме и ние. С 15% минимум непременно трябва да се повишат доходите, каза президентът на КНСБ и посочи, че през второто и третото тримесечие инфлацията ще продължи да се ускорява.

Именно на трайното повишение на цените от края на миналата година, продължило и през първите три месеца на тази, се дължи и ускореното нарастване на необходимия месечен доход за издръжка.

Брутната Заплата за издръжка за едно работещо лице пък е 1567 лв., а при двама работещи в семейството с 1 дете, за всеки от двамата работещите не трябва да бъде по-ниска от 1411 лв., за да може да се осигури необходимия доход за социално приемлив начин на живот. Ако само единият от родителите работи, той трябва да осигурява заплата в размер не по-нисък от 2820 лв. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Разбиха наркооранжерия в местност край Варна

Варненец на 40 години е задържан след бързи оперативни действия на Криминална полиция при ОДМВР Варна. Служителите на реда са влезли вчера, около 12 часа в обитаван имот от задържания - в местността Манастирски рид. Там полицаите са установили изградени оранжерии за отглеждане растения от рода на конопа.  В две от стаите е била изградена вентилационна..

публикувано на 28.05.24 в 10:34

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна, съобщиха за Радио Варна от Министерството на транспорта. Причината е свързана с ремонта, който се извършва на Централна гара София. Снощи е правен ремонт  на компютърната централизация на жп-стрелките, имало е проблем, който е бил отстранен и той е причината за закъснението, обясниха от..

публикувано на 28.05.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Катастрофа затруднява движението по Аспаруховия мост

Катастрофа между два леки автомобила е станала на Аспаруховия мост във Варна в платното към града. Образувала се е колона от чакащи коли, която започва от кръговото кръстовище до районното кметство и стига до средата на Аспаруховия мост. Няма пострадали хора.

публикувано на 28.05.24 в 07:46

Търговци искат прозрачност при балансиране на енергийната система

Търговци на електроенергия призовават Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да отмени Методиката за определяне на цените на балансиращата енергия. Според тях нормативният документ води до екстремни и спекулативни цени за балансиране на излишъка и недостига на електроенергия в системата.  От асоциация "Свободен енергиен пазар"..

публикувано на 28.05.24 в 07:45

Заради ремонт на ул."Атанас Москов" временно ще бъде променено движението на автомобили в района

Заради извършване на строително-монтажни дейности, свързани с реконструкцията на ул. "Атанас Москов" в участъка от път I-2 до ул. „Кольо Фичето“, временно ще бъде променено движението в района. На 28 май от 9:00 часа ще бъде затворено Източното платно на булеварда. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в Западното платно, докато трае..

публикувано на 28.05.24 в 07:05

Облачно, на места ще превали

Облачността ще е променлива, по-често значителна. На места ще превали, възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб северен вятър, който следобед по Черноморието ще се обърне от югоизток. Максимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала, температура на морската вода между 17° и 20°. Изгрев на Слънцето за..

публикувано на 28.05.24 в 05:55

Адресите без ток

На 28.05.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Бяла - ул. Андрей Премянов 113, 115, 117 и две къщи на края на ул. Двойница, електрозахранени от КТП 50 и КТП 33. В периода 27.05.2024 - 31.05.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 28.05.24 в 05:00