Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Заекването - от диагноза до лечение

| обновено на 12.05.22 в 09:30
Снимка: Снимка: pixabay

Безплатен онлайн семинар на тема „Заекването“ ще проведе на 14 май 2022 г. Центърът за личностна подкрепа и развитие-Логопедичен център-Варна. Проявата е част от поредица от семинари, които започнаха през март и имат за цел повишаване на информираността на родители, специалисти, педагози и студенти за проблемите и развитието на детската реч, каза за Радио Варна директорът на центъра Лиляна Лазарова-Янева.

Уебинарът тази събота ще започне от 10,30 часа и ще е достъпен за всички през фейсбук страницата на институцията, а запис от проявата ще бъде качен в сайта www.logoped-varna.com. Ще бъдат дадени полезни съвети, ще има време и за въпроси на участниците.

„Заекването е един изключително труден, многопластов проблем за семействата, а за хората с този проблем е страдание. Все още не знаем причините, които предизвикват това речево нарушение, защото не са открити. И ние като терапевти се опитваме да въздействаме върху нещо, което все още е неизвестно.“, обясни Лиляна Лазарова-Янева.

Тя посочи, че при случаи на заекване при деца, родителите винаги търсят причината и свързват заекването с някаква преживяна случка или уплаха. Според нея всички деца се страхуват или плашат от нещо, но не всички деца започват да заекват след подобно преживяване. Затова специалистите обясняват, че причина за заекването не е стреса, а по-скоро едно предразположение на нервната система на детето.

От близо 1000 деца, които в момента са приети в Логопедичния център във Варна, 3% са само със заекване и още толкова със заекване и нарушение в звукопроизношението или нарушение в писмената реч, каза Лиляна Лазарова-Янева.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Теди Кацарова: "Един за друг" ще е следващата моя нова песен

Теди Кацарова е редовен гост в предаването на Доно Цветков "Може би ДА", особено когато има участие във Варна, с усмивка и позитивизъм зарежда всички. И днес спази тази отколешна традиция. И посети първо студио на Радио Варна. "Имам ли теб, аз имам крила" звучи често като поздрав по време на сватбите, които през последните две години ту се..

публикувано на 22.05.22 в 13:26

Режисьорът Свилен Славов: В България се обръща все повече внимание на късометражното кино

Тази събота от 19.00 часа в младежкото алтернативно пространство за култура „РеБонкърс“ е премиерната за Варна прожекция на късометражния филм „Муза“ на младия режисьор Свилен Славов. Той е на 27 години, роден е във Варна, учил е в Англия, а от няколко години живее и работи в София. Въпреки, че лентата вече беше представена в други големи..

публикувано на 20.05.22 в 12:29

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети..

обновено на 19.05.22 в 10:53

Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS): "Всеки ден трябва да сме благодарни, че имаме още един ден живот"

Интервю с Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS) Той е роден като Paul Christensen. Но е по-познат като Ronnie Atkins, вокалист на датската хеви метъл банда PRETTY MAIDS. През миналата и през тази година Ronnie Atkins издава два солови албума. Новият „Make It Count” е поводът певецът да даде специално интервю за „От другата страна”. Интервюто с Ronnie Atkins..

публикувано на 19.05.22 в 10:51

Александър Ангелов: Празнината между изучаваните предмети и истинските житейски ситуации е голяма

Александър Ангелов е управител на Центъра за творческо обучение, който от над 10 години работи активно в областта на образователната трансформация и внедряването на технологиите в учебния процес. Именно дигитализацията в образованието беше сред акцентите в поредната среща на образователната общност във Варна. На нея беше представен и проект..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT): "Феновете са най-важни"

Интервю с Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT) 2013 година Dan McCafferty се раздели с NAZARETH. Гърлото на групата от нейното създаване повече нямаше да пее в нейни албуми и да прави концерти като неин фронтмен. По-късно на неговото място застъпи Linton Osborne, но той се задържа има-няма година. И докато феновете се чудеха, кой все пак..

публикувано на 17.05.22 в 17:10

Половината от българите солят храната още преди да са я опитали

България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в Европа, според данните за м.г., които са подали европейските държави за заболеваемост и смъртност. Това каза за Радио Варна кардиологът д-р Ирена Русинова по повод С ветовния ден за борба с хипертонията - 17 май . Целта на навременната корекция на високото кръвно налягане е да..

публикувано на 17.05.22 в 09:08