Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Танцовият спектакъл "Пътешествие" ни потапя в красотата на модерния балет

Снимка: Балет "Мелади"

В неделния следобед на 15 май, талантите на танцова школа „Балет Мелади” ще потопят варненци и гостите на града в красивите дълбини на модерното балетно изкуство. 

Повече от 100 млади танцьори ще вземат участие в спектакъла „Пътешествие”, който ще се проведе на Основна сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” от 14.00 часа. 

Спектакълът е дело на хореографите Милена Попова, която е основател на школата, както и Христина Апостолова и Христина Георгиева.

"Ще пренесем публиката в едно пътешествие из различните държави и култури, но и пътешествие навътре в личния свят на човека. В спектакъла представяме различни емоции чрез танца и мисля, че определено има какво да се види. Вярвам, че варненци ще останат очаровани", каза в интервю за "Радио Варна" Христина Георгиева, която е хореограф и състезател в "Балет Мелади". 

"Децата са много ентусиазирани. Направили сме много красиви костюми. Ще има и мултимедия. Преминахме през сериозна подготовка за този спектакъл", сподели още Георгиева. 

През лятото за състезателите от школата предстоят силни турнири в Русе и Хасково. 

Според Христина Георгиева, децата са зажаднели за участия след ограниченията заради пандемията. 

"В момента в нашата школа идват около 60-70 деца", разкри Георгиева. 

Христина Георгиева е един от най-успешните варненски състезатели по модерен балет. За първи път влиза в залата, когато е едва на 4 години. Тя има десетки отличия от родната и международна сцена. От няколко години, Христина съчетава състезателната дейност и с хореографията, като предава своя опит на младите таланти. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
НЧ

След 23-годишно прекъсване, кинопрожекциите в Шабла се възстановяват

Съвместната инициатива за възраждане на киното в града е на ръководството на община Шабла и на читалищното настоятелство на Народно читалище „Зора 1894“. Идеята е да се прожектират предимно български филми. Първата прожекция ще бъде на мащабната родна продукция „В сърцето на машината“, която ще се състои на 1-ви юни (сряда) от 19.00 часа в..

публикувано на 22.05.22 в 07:28

"Архитектоника" – изложба на Станимир Видев

Архитектониката е термин от архитектурата, който описва съвкупността от техническите средства, необходими за изграждането на дадена литературна творба. Това се постига с обединение съдържание и форма, и взаимовръзка между съставните им части. По същия начин и художникът Станимир Видев представя любимия си град, с неговата архитектоника, излъчване,..

публикувано на 20.05.22 в 09:00

"Люлякови нощи" – изложба на Ивайло Евстатиев

"Цветът на люляковите нощи е хомогенна смесица между ром и кубинска музика". С тези думи завърши разговорът ми с художника Ивайло Евстатиев. Изложбата му "Люлякови нощи", подредена във варненската галерия "Арт Маркони", е ориентирана към градския пейзаж. Без да навлизат в детайлност, картините носят атмосферата на тихите улички, водещи към морето...

публикувано на 20.05.22 в 08:45
Награда Варна

Връчват награда „Варна“ на 23-ти май

Годишните награди „Варна“ ще бъдат тържествено връчени на 23-ти май от 11 ч. в Юнашкия салон. Общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието ще бъдат удостоени с награди, след решение на Общинския съвет, съобщават от общинският пресцентър. През тази година носител на голямата награда „Варна“ е..

публикувано на 19.05.22 в 17:51

Изложбата "РеПроцес" преплита традиционното и абстрактното в невиждани улични фотографии

Как фотографията на обекти от всекидневното градско пространство, философията и дигиталната мрежа се преплитат в едно? Отговорът се крие в десетките фотографии в една по-различна изложбата, която се открива тази събота от 18.00 часа в глаерия „Архис” в центъра на Варна. Тя е озаглавена "РеПроцес" и включва обекти от всекидневното урбанистичното..

публикувано на 19.05.22 в 09:03

„Жива библиотека“ в Икономически университет – Варна

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, библиотеката на ИУ – Варна, катедра „Правни науки“ и Административен съд – Варна за първи път организират „Жива библиотека“, на 19 май от 15 часа. Живата билиотека (The Human Library) много прилича на обикновена..

публикувано на 19.05.22 в 08:05

Откриха изложба, посветена на 50-годишния юбилей от откриването на най-старото злато в света

За първи път в Археологическия музей във Варна са показани артефакти от новите 10 гроба, проучени миналата година във Варненско, както и гроб 1 от Варненския халколитен некропол, в  рамките на  изложбата "50 години нови хоризонти в праисторията" по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света.  Директорът на Регионалния..

публикувано на 18.05.22 в 17:45