Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Абитуриентски балове 2022: Светлите тонове и екстравагантното преобладават при избора на рокля и костюм

Тази година абитуриентите са по-практични и не купуват много скъпи тоалети

Май е месецът на матурите и абитуриентските балове. След 12 вълнуващи години в класната стая, порасналите ученици излизат от нея за да поемат по своя път в живота. Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещите абитуриенти е тоалетът, с който ще блеснат на бала. Всяка година тенденциите при избора на костюм и рокля се променят.

"Светлите тонове преобладават при избора на тоалет и при момчетата и при момичетата. Традиционно дамите започват приготовленията от много по-рано. Водещи в избора на момичетата тази година са роклите тип "русалка" с пайети и лъскави елементи или пудра. Избират различни варианти за цветове, но се спират на по-меките тонове. Зеленото или цветът тип "мента" също са предпочитани от девойките", каза за "Радио Варна" Николай Николов, който е собственик на един от големите центрове за сватбено и официално облекло във Варна.

Вталени костюми в светли тонове и с елеци е преобладаващият избор на мъжете тази година.

"Изключително актуални сред момчетата са костюмите с елеци в разнообразни цветове, като най-предпочитани са бледо розово или бледо лилаво. Господата се спускат към по-екстравагантното. Преди време дойдоха две момчета и ми казаха, че искат да са тотално различни от всички останали в облеклото си", каза още Николов.

Папийонките вземат превес над вратовръзките, поясни още Николов и допълни, че модерни в мъжкия тоалет са и различни аксесоари като брошки, кърпички, цветя или пера. 

Често мъжете оставят купуването на костюм за последния момент, поясни още Николай Николов.

Няма и особена промяна в цените на дамските и мъжките тоалети. Костюмите започват от 390 лева, а най-купувани са тези на цена около 430 лева. По-марковите са на цени от 590 до около 720 лева. Цените на роклите са между 480 и 900 лева.

"Има и по-скъпи, но те се купуват много по-рядко", поясни Николов и допълни, че бъдещите абитуриенти и техните родители са станали по-практични. 

"Забелязвам, че тази година предпочитат по-евтините тоалети и не са склонни да дадат много пари за скъп костюм или рокля, които най-често обличат само една вечер", разкри Николов.

Той сподели, че кризата се е отразила негативно на бранша.

"Миналата година едвам оцеляхме. През тази година има раздвижване, което се усеща и по оборотите, но високите сметки за ток си остават сериозно предизвикателство. Не можем да си позволим и да вдигаме много цените, защото покупателната способност на населението е ниска и стоките ни ще станат непродаваеми", сподели Николов.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Николай Николов:


ВИЖТЕ ОЩЕ

GUIDE ME - новото списание за градска култура във Варна

Идеята за съвременно печатно издание, съчетаващо в себе си вдъхновяващи разкази за местата, събитията и историите на Варна, гравитира в пространството от доста време. И ето, че моментът тя да види бял свят, настъпи. В избрани градски локации вече може да се намери първият брой на списание GUIDE ME - безплатно печатно издание, на чиито страници е..

публикувано на 05.07.22 в 18:18

Варненски плувец ще учи и тренира в Йейл

Най-бързият българин на малък басейн Дениел Нанков е приет да учи и тренира в американския престижен университет Йейл.  Лауреатът на фондация „Димитър Бербатов” е завършил Математическата гимназия във Варна с отличен. Друг голям успех за него е, че ще прекрачи прага на  Йейлския университет. За да влезе в един от най-известните частни..

обновено на 05.07.22 в 16:26

Приемът на документи за кандидатстване в Колежа по туризъм към Икономически университет – Варна продължава до 22 юли

Приемът на документи за кандидатстване в Колежа по туризъм към Икономически университет – Варна продължава до 22 юли 2022 г. Той се извършва на място в колежа – бул. „Сливница“ 158 А, или по електронен път. За да кандидатствате онлайн, трябва да маркирате ОКС „професионален бакалавър“: https://ksp.ue-varna.bg/ Повече информация за балообразуването и..

публикувано на 05.07.22 в 16:26
Мария Чанкова

Нов сайт-пътеводител за украинските бежанци във Варна

Нов интернет сайт вече е активен в морската ни столица. Той представя подробна информация на украински език за правата на бягащите от войната в Украйна. В сайта на едно място е събрана полезна информация за ползване на различни здравни, социални, образователни услуги и достъпа на бежанците до пазара на труда. В интернет..

публикувано на 05.07.22 в 15:38

Проф. Момеков: Намираме се в „подножието“ на поредната COVID-19 вълна

„В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна, отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро. Всички научни данни показват, че поставянето на бустер намалява риска от хоспитализации и смърт“. Това посочи проф. д-р Георги Момеков, дфн, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу..

публикувано на 05.07.22 в 15:23
Джулай

Лесна работа: Страхотен ден

Това са думи, написани след среща с приятел и след какаото, което пихме заедно с него. Случвало ви се е, нали? Да не сте в добра форма и приятел да ви поднесе топла, ароматна напитка с думите: „Пийни! Какаото помага!“ Днес аз поднесох чашата. Преди време я донесоха за мен. И, да! В края на разговора и на дъното на чашата нещата изведнъж изглеждат..

публикувано на 05.07.22 в 10:32

Варненски учени работят по проект за цифров двойник на Световния океан

Варненски учени от Техническия университет (ТУ) работят заедно с още 55 партньори от 18 държави на 3 континента по проект за цифров двойник на Световния океан. Това съобщи за Радио Варна проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ. Проектът се нарича ILIAD /"Илиада"/, по него се работи от февруари 2022 г. Той обхваща пет морета и Северния Атлантик. Варненският..

обновено на 05.07.22 в 09:58