Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Архитектоника" – изложба на Станимир Видев

Архитектониката е термин от архитектурата, който описва съвкупността от техническите средства, необходими за изграждането на дадена литературна творба. Това се постига с обединение съдържание и форма, и взаимовръзка между съставните им части.

По същия начин и художникът Станимир Видев представя любимия си град, с неговата архитектоника, излъчване, тоналност и силуети в изложба, подредена до 15 юни във варненската галерия "Папийон".

"Пейзажите са портрети на Пловдив, те са правени в Пловдив. Според мен няма никакво значение дали са фигури или къщи. Тази къща от плаката е от 1927 година и имам чувството, че съм рисувал баща ми, защото той е жив и е роден през същата година. Вече е на 96 години и винаги, когато минавам покрай нея, гледам я и я сравнявам с баща ми."

От друга страна е добре заглавието на изложбата "Архитектоника" да се приема само като едно заглавие. Което звучи хубаво, макар че вече не се използва, допълва Станимир Видев.

"Това е скелетът на картината. Изграждането му е трудно. Всеки художник подхожда по различен начин. За да стане една картина трябва да съм в състояние, за мога да съзерцавам пространството. Тук аз нямам нищо конкретно нарисувано. Можеш да видиш само различни планове и едно разбито пространство. Или обект, сложен в пространството. Понякога ме води сянката, хвърлената сянка, защото там става нещо интересно. Всъщност така се изгражда картината. Когато дълго време съзерцаваш, гледаш. И някак си тя става сама."

Град и хора, претворени в абстракциите на Станимир Видев.

Повече за изложбата "Архитектоника" чуйте от автора в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Милко Божков дари ценна картина на Варненската градска галерия

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата”. Дарението..

публикувано на 29.06.22 в 16:10

В Балчик художникът Анатолий Станкулов събира приятели в изложба в подкрепа на талантливи деца

Традиционната благотворителна изложба "Анатолий Станкулов и приятели" , която известният художник и карикатурист организира заедно с Културен център "Двореца" в Балчик за трета година, ще бъде представена от 1 до 14 юли в галерия "Тихото гнездо" в Белия град. Станкулов е поканил за участие свои приятели - проф. Стефан Алтъков, проф. Лаура Димитрова,..

обновено на 29.06.22 в 14:57

Напусна ни актьорът на Варненския драматичен театър Георги Михов

Напусна ни един от най-обичаните актьори на Варненския драматичен театър Георги Михов.  Скръбната вест съобщиха неговите колеги. Георги Михов е роден на 07.10.1935 г. във Варна, той завършва Актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ при проф. Боян Дановски през 1960 г. Дебютира в ролята на Моска от “Волпоне” на Б...

публикувано на 29.06.22 в 14:56

Празник на Тракийска чешма ще бъде отбелязан в неделя

Празник на Тракийска чешма ще бъде отбелязан в неделя в едноименната местност край Аксаково. Танцови школи и формации за народна музика ще озвучат района, който бе напълно преобразен от местни доброволци. Сред изненадите, които са подготвили организаторите, е участието на народен оркестър "Табиет лайв бенд" и гайдарски оркестър "Диньо Маринов", каза..

публикувано на 29.06.22 в 10:04

Алекс, която мечтае за нова вълна българска поп музика

Няколко десетки спечелени конкурси у нас и по света, награда Варна в раздел „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка. Така с едно изречение можем да опишем постиженията - не едно и две, на младата Александрина Петрова или Алекс, както я наричат всички. Алекс, която няма време за депресии Завършила преди малко повече..

публикувано на 29.06.22 в 08:30

Танцовата формация RiO Crew отбелязва десетата си годишнина с голям спектакъл

RiO Crew е екип от танцьори, чийто фокус е стрийт културата, и по-конкретно модерните течения в танците. Събират се преди 10 години и до днес през репертоара им са преминали десетки хореографии, всяка от които разказва отделна история. Двадесет от тях ще бъдат включени в големия танцов спектакъл "Best Of RiO" на 2 юли от 19:30 ч. във..

публикувано на 28.06.22 в 10:30

Младежи от кино школа "Братя Люмиер" отново с награди

„Три самотни истории“ спечели две награди на Международния фестивал за младежко медийно изкуство "Арлекин". Филмът по текстове на Людмил Станев получи от журито признание за режисурата на Божана Станева, Радина Романова и Георги Димитров, а на Алекс Алексиев бе присъдена наградата за най-добър актьор. Младите победители се занимават в кино школа „Братя..

публикувано на 26.06.22 в 11:32