Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гърция е водеща в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот

архив
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според данни на ЕС Гърция продължава да бъде водещата страна в областта на морския транспорт в целия свят, което е феноменално постижение за държава с население под 11 милиона души,. съобщава "Greek City Times".

Гръцките корабособственици с 5514 кораба понастоящем контролират около 21% от световния флот по отношение на тонажа. Общият капацитет на флота, притежаван от Гърция, се е увеличил с 45,8% в сравнение с 2014 г., като дори по време на пандемията от COVID-19, т.е. от 2019 г., капацитетът се е увеличил със 7,4%, предаде БГНЕС.

Гръцките корабособственици контролират:

- 31,78% от световния флот от нефтени танкери

- 25,01% от световния флот за насипни сухи товари

- 22,35% от световния флот за превоз на втечнен природен газ (LNG)

- 15,60 % от световния флот за превоз на химикали и петролни продукти

- 13,85 % от световния флот за превоз на втечнен нефтен газ (LPG)

- 9,33 % от световния флот от контейнеровози

Гръцкото корабоплаване - гръбнакът на европейското корабоплаване

Гръцкият флот представлява 59% от флота, контролиран от държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), като над 75% от него е активен в сектора на насипните/трамповите товари. Една трета от флота, притежаван от Гърция, е под флага на държава-членка на ЕС, която оперира в световен мащаб.

Гръцкият търговски флот транспортира товари между държавите с повече от 98% от капацитета си, което го прави най-големият трансграничен превозвач в света.

Гръцкото корабоплаване е активно главно в областта на насипния/трамповия транспорт, който има характеристиките на съвършената конкуренция: много голям брой частни, предимно малки и средни предприятия (МСП), оперират в световен мащаб в конкурентна среда с гъвкаво и ефективно управление.

Това е в допълнение към данните за управление на активите, свободния достъп до богата информация и ниските разходи за влизане и излизане от пазара.

Всдичко това прави Гърция все още водещата страна в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот. /БГНЕС


По публикацията работи: Елисавета Илиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шоу ревю "Истински жени" тази неделя на Римските терми във Варна

Тази неделя (3 юли) от 18.00 часа Римските терми във Варна ще се превърнат в модна сцена. На територията на един от най-атрактивните туристически обекти у нас ще се проведе шоу ревю "Истински жени", в което ще бъдат представени авторски рокли и бижута на Анета Драганова и Ваня Колева. Анета Драганова е позната на варненци последните години със..

обновено на 03.07.22 в 12:06

Динята – богата на антиоксиданти и полезна дори за диабетици

Динята е може би един от най-вкусните, ароматни, сочни и създаващи лятно настроение плодове. Тя съдържа голямо количество витамини, особено богата е на ликопен и други антиоксиданти като витамин С, пише „The Jerusalem Post“. Въпреки сладкия си вкус, съдържанието на захар в динята не е твърде високо. Тя е нискокалорична поради високото си..

публикувано на 03.07.22 в 10:10

Потенциално опасен астероид приближава Земята

Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА) на САЩ обяви, че астероидът 2022 JE1 ще прелети покрай Земята в неделя, 3 юли. Според НАСА диаметърът на обекта е между 50 и 155 метра. Американската агенция нарече астероида 2022 JE1 "потенциално опасен", тъй като ще се доближи..

публикувано на 02.07.22 в 15:13

Над 150 автомобила дефилираха на ретро парад в Бургас

Ретро парад за 15-ти път се провежда в Бургас.  Любителите на стари и редки автомобили могат да разгледат в Морската градина над 150 стари возила. Тази година призивът, който отправят организаторите, е: „Да правим децата щастливи“. Преди две години..

публикувано на 02.07.22 в 13:52

Проф. Кантарджиев: COVID вариантът в Гърция е 30 пъти по-заразен от първия

От около месец предупреждавам, че разпространението на един от подвариантите на Омикрон - БеА-5, е силно в Европа. Този вариант е 30 пъти по-заразен от Уханския, но минава много по-лесно. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред bTV. Този вариант дойде от Португалия, но го има в Гърция, затова ако сте били там, 3-4 дни не общувайте с никого,..

публикувано на 02.07.22 в 10:28

Зодиите, които са лоши шефове

Близнаци Шефът трябва да може да ръководи екипа и думите му да вдъхновяват. Но често Близнаците са много несигурни хора. Те не могат да се споразумеят със себе си,  а какво остава за подчинените им. Има още една личностна черта, която пречи на добре координираната работа - гигантско им его. Признаването на грешките им изобщо не им е силна..

публикувано на 02.07.22 в 09:53

Ретропарад на автомобили днес в Бургас

Автомобил "Piers Arrow" от 30-те години на миналия век ще бъде показан за първи път на ретропарад в Бургас. Парадът на ретровозилата ще е от 10:00 часа. Сборният пункт е на алеите пред експозиционния център "Флора",..

публикувано на 02.07.22 в 07:48