Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е водеща в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот

архив
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според данни на ЕС Гърция продължава да бъде водещата страна в областта на морския транспорт в целия свят, което е феноменално постижение за държава с население под 11 милиона души,. съобщава "Greek City Times".

Гръцките корабособственици с 5514 кораба понастоящем контролират около 21% от световния флот по отношение на тонажа. Общият капацитет на флота, притежаван от Гърция, се е увеличил с 45,8% в сравнение с 2014 г., като дори по време на пандемията от COVID-19, т.е. от 2019 г., капацитетът се е увеличил със 7,4%, предаде БГНЕС.

Гръцките корабособственици контролират:

- 31,78% от световния флот от нефтени танкери

- 25,01% от световния флот за насипни сухи товари

- 22,35% от световния флот за превоз на втечнен природен газ (LNG)

- 15,60 % от световния флот за превоз на химикали и петролни продукти

- 13,85 % от световния флот за превоз на втечнен нефтен газ (LPG)

- 9,33 % от световния флот от контейнеровози

Гръцкото корабоплаване - гръбнакът на европейското корабоплаване

Гръцкият флот представлява 59% от флота, контролиран от държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), като над 75% от него е активен в сектора на насипните/трамповите товари. Една трета от флота, притежаван от Гърция, е под флага на държава-членка на ЕС, която оперира в световен мащаб.

Гръцкият търговски флот транспортира товари между държавите с повече от 98% от капацитета си, което го прави най-големият трансграничен превозвач в света.

Гръцкото корабоплаване е активно главно в областта на насипния/трамповия транспорт, който има характеристиките на съвършената конкуренция: много голям брой частни, предимно малки и средни предприятия (МСП), оперират в световен мащаб в конкурентна среда с гъвкаво и ефективно управление.

Това е в допълнение към данните за управление на активите, свободния достъп до богата информация и ниските разходи за влизане и излизане от пазара.

Всдичко това прави Гърция все още водещата страна в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот. /БГНЕС


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден на зрението

На 13 октомври се отбелязва Международният ден на зрението. Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество...

публикувано на 13.10.24 в 09:43

Ученици управляваха община Вълчи дол за 1 ден

18-годишната Цветелина Николова стана кмет на Вълчи дол. Това се случи в Деня на отворени врати в местната администрация, посветен на днешния празник на българските общини. Макар и за 1 ден във властта 12-класничката от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол успя да се запознае с огромен куп документи и с помощта на кмета Калоян Цветков да ги..

публикувано на 12.10.24 в 16:20

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в МУ-Варна

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в Медицинския университет, 111 са абсолвентите, 14 са отличниците. 35 са чужденците от випуска. Даниела Стойнова разговаря с първенеца на випуска за трудностите и късмета, който е имал по време на следването си:

публикувано на 12.10.24 в 13:00

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като..

публикувано на 12.10.24 в 09:52

Без Кирил Маричков

При инцидент днес почина Кирил Маричков - българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците". Иформацията е на bTV. Трагедията се е случила във врачанското село Селановци. Маричков е трябвало да участва в концерт на „Фондацията“. По време на пробите преди изявата, при качване на сцената се е спънал и паднал...

публикувано на 11.10.24 в 20:13
Северно сияние, с. Кичево, общ. Аксаково, Емил Иванов

Северното сияние над Кичево

Тази нощ северното сияние завладя небето и над Източна България. Астрономът и астрофотограф Емил Иванов го „улови“ над аксаковското село Кичево. Радио Варна напомня, че нетипичното небесно явление се свързва с мощното слънчево изригване през последните дни. Разноцветните багри можеха да се видят през изминалата нощ много по- на юг от..

публикувано на 11.10.24 в 10:03

Мощна магнитна буря приближава Земята

Днес ще има много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври е причината за очакваните геомагнитни бури, като заредените частици от това бързо изхвърляне на плазма..

публикувано на 11.10.24 в 09:00