Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Симптомите на маймунската шарка

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: Архив

„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката.Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси пред НОВА.

„Това са поксивируси, които са може би най-едрите вируси, които причиняват заболявания, главно на повърхностния слой на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неваксинирани за едра шарка”, обясни проф. Кантарджиев.

Част от заразените в Европа са пътували до Африка преди да развият симптомите.

„На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

„За другите случаи се обвинява много тесен контакт с инфектирани”, обясни той.

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.

„Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза проф. Кантарджиев.

„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни той.

Рискът за българите бил много нисък. Проф. Кантарджиев смята, че трябва да се засили граничният контрол.


По публикацията работи: Ваня Славова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бъди грамотен

За сериозни празноти в обучението след 8 клас, алармират от Академика БГ

Имаме много сериозни празноти в обучението на учениците след 8 клас, коментира за Радио Варна Евелина Гечева, управител на образователния портал Академика БГ. Причина за това най-вероятно са по-малкото занимания по граматика в този етап на обучение, допълни тя. Изводите са резултат от деветата поред националната кампания „Бъди грамотен“, която..

публикувано на 25.06.22 в 17:13

Варненци на проверка за правопис в кампанията "Бъди грамотен"

За девети пореден път Варна ще бъде домакин на правописен маратон от националната кампания „Бъди грамотен“. На 25 юни (събота) на входа на Морската градина от 16 до 19 часа всички желаещи ще могат да проверят правописните си умения. Организаторите са подготвили кратки тестове за всички възрастови групи. Тези, които се справят без грешка, ще..

публикувано на 25.06.22 в 10:49
Варна

Варна отбелязва Международния ден на моряка

Международният ден на моряка 25 юни ще бъде отбелязан във Варна с традиционно „Морско кръщене“, което ще се проведе в района на Морската гара. Празникът ще продължи с концерт в Зала 1 във Фестивалния и конгресен център, като входът за концерта е свободен. В него ще участват група „Д2“, Данчо Караджов, Стенли, Духовият оркестър на ВМС и Теди..

публикувано на 25.06.22 в 09:47

Ловна стрелба и спортен риболов край Варна

В събота от 8 часа в спортен комплекс „Звездица“ ще се проведат състезания по ловна стрелба и кинология на ловни породи кучета. Участие в стрелбата ще вземат над 50 души, а кучета от 12 породи ще участват в кинологията. По същото време в рибарски комплекс „Пода“ започва състезание по спортен риболов. 28 състезатели се включват в надпреварата...

публикувано на 24.06.22 в 18:53

„Заедно на Еньовден” в Звездица

„Заедно на Еньовден” е насловът на организирания празник  от кметство Звездица, община Варна и народно читалище „Димо Цонков 1927” . В утрото на 24 юни, момичета и жени ще берат билки и ще сплетат еньовски венец, под който всички ще минат за здраве. Фестивалната програма ще започне от 18.00 часа на площад „Галактика”.

обновено на 24.06.22 в 13:52

Отбелязаха 45 години от потушаването на пожара на танкера Ерма

По повод 45 години от потушаването на пожара на танкера "Ерма" на пристанище Варна през лятото на 1977 г. и спасяването на града от потенциална катастрофа , вчера бе отслужен молебен пред възпоменателната плоча в градинката до жп гарата във Варна. На събитието присъстваха Антония Йовчева - директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община..

обновено на 24.06.22 в 11:20
Еньовден пред Радио Варна

Еньовден е!

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и..

публикувано на 24.06.22 в 07:02