Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наградиха дарители за обновяването на катедралата във Варна, Радио Варна е сред тях

| обновено на 22.05.22 в 19:33

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари и награди над 80 дарители, допринесли за ремонта на Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна, както и за популяризирането на кампанията за събиране на средства за цялостното почистване на фасадата на храма. БНР - Радио Варна е сред получилите награда и благодарност за Националната дарителска кампания, която инициира в края на миналата година.

Катедралата във Варна

Решихме да изкажем нашата благодарност – сърдечна, искрена и молитвена, към всички онези хора, които се потрудиха, които дадоха средства, не пожалиха усилие да се извърши този външен ремонт на храма, промяната на куполите, тяхното обновление и позлата. С тези думи митрополит Йоан се обърна към специално поканените на литургията в 5-ата Неделя след Пасха – на Самарянката, строители, дарители и богомолци. Той припомни и безценната помощ не само на варненци, но и на стотици наши сънародници, за „измиването на църквата, подмяната на дървените порти от всички страни, цялото преустройване довело до съживяването и обновяването на този величествен дом Господен – втори по големина у нас“ след Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Варненският и Великопреславски митрополит пожела на всички, помогнали за обновлението на храма, здраве, радост, търпение, духовна мъдрост и снизходителност към ближните.


Сред наградените е и Наталия Чешмеджиева - директор на Радио Варна, за подкрепата на кампанията за измиването на фасадата на храма.


Радио Варна припомня, че БНР организира съвместно със строителни фирми и граждани Национална кампания за събиране средства за почистване на фасадата на митрополитския храм. 11 месеца след началото на ремонта на куполните пространства стана ясно, че скелето, опасващо катедралата може да се използва и за почистване на камъка.

Почистването му струваше около три пъти по-малко от цената на скелето и монтирането му. Камъкът, с който е изградена Катедралата – песъчлив варовик, беше събрал през десетилетията прах и отлагания, включително от агресивните изпарения на автомобилния трафик в центъра на града.

След събирането на средствата специализирани фирми почистиха отлаганията по фасадата на храма и обработиха камъка хидрофобизирано, след което той беше запечатан с покритие, което да го защити поне за следващите 20 години.

Даниела Стойнова с репортаж от събитието:


По публикацията работи: Ваня Славова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича крайният срок за първия етап от приема в 8 клас

  До 7 юли се подават заявления за участие в първия етап на класиране за прием в 8 клас. Подаването на заявления за участие в първия и третия етап на класирането е само по електронен път. Това може да стане по три начина - от всяко електронно устройство с достъп до интернет ; със съдействие на училището, в което ученикът завършва 7-и клас -..

публикувано на 07.07.22 в 08:22
Централен плаж Варна

РЗИ-Варна: Морето по варненските плажове е с отлично качество на водата

Отлична оценка на качеството на морската вода постави Регионалната здравна инспекция във Варна за 23 плажа от Златни пясъци до Обзор, отчитайки последния мониторинг от 20 и 21 юни т.г. Това обяви в предаването „Новият ден“ доктор Веселина Божилова, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Варна. Качеството на морската вода и във..

публикувано на 07.07.22 в 08:00

От днес започва изплащането на увеличените от първи юли пенсии

Започва изплащането на увеличените от 1 юли пенсии. Това ще се случи по стандартния график от четвъртък, 7 юли. Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях ще продължи до 20 юли (сряда). То ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от станциите. Преводите на..

публикувано на 07.07.22 в 07:05

Краткотрайни валежи и гръмотевици

Днес облачността ще е значителна и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, не са изключени и градушки. Привечер валежите почти навсякъде ще спрат. Вятърът, предимно от север, ще се усили до умерен. Преобладаващите дневни температури ще са между 24° и 29°, по-чувствително е понижението в Дунавската равнина. За Варна се очаква..

публикувано на 07.07.22 в 05:53

Адресите без ток

На 07.07.2022 от 08:30 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна, кв. Възраждане I - блокове: 1, 2, 3, 4, 5, ул. Юрдан Тодоров 5, 6. На 07.07.2022 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията..

публикувано на 07.07.22 в 05:00
Асен Василев

Асен Василев: С 11 млрд. евро България ще постигне средноевропейски стандарт на живот

Приветствам днешното решение на Европейската комисия, с което се одобрява финансиране за България на стойност 11 млрд. евро. Тези средства са изключително необходими, за да може страната ни да постигне средноевропейския стандарт на живот“. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите в оставка Асен Василев по повод приетото днес от..

публикувано на 06.07.22 в 15:52
В Обзор подземните контейнери са вече факт)

Подземни контейнери за боклук и в Балчик

Открита е процедура за доставка на нови контейнери за събиране на отпадъци за нуждите на Община Балчик с прогнозна стойност за близо милион лева без ДДС. Търси се доставчик на метални и пластмасови контейнери с вместимост 1 100 литра; поцинковани кофи с обем 110 литра; пластмасови контейнери всеки 120 литра; контейнери за строителни и едрогабаритни..

публикувано на 06.07.22 в 15:42